UVOD U STAROSLAVENSKU MITOLOGIJU

PRVA KNJIGA ZA DJECU MILANE VUKOVIĆ RUNJIĆ Zeleni čarobnjak je samohrani otac koji sa svojom malom vješticom živi u stablu na zapadnom rubu grada

U stablu platane, u nekom vrtu na zapadnom rubu grada, žive čarobnjak Vladimir i njegova petogodišnja kći Matilda. I premda su oni likovi iz bajke, problemi s kojima se susreću prilično su stvarni. Kako ih je svojedobno napustila majka, dobra vještica Vesna, koja se zbog kletve čarobnjaka Mora pretvorila u zlu, Vladimir je suočen s time da treba odgajati prilično neposlušnu i jogunastu malu vješticu, a pritom se što manje služiti čarobnim štapićem i staklenom kuglom; učiti je kako da odraste prije svega u dobru djevojčicu, čije djetinjstvo nije nakrcano rekvizitima o kojima drugoj djeci majke čitaju iz dječjih knjiga.

Takva je i djevojčica Antonija, Matildina vršnjakinja, koja živi u kući u istom vrtu i premda se Vladimir i Matilda skrivaju od “normalnih” ljudi, ona ih upoznaje i sprijateljuje se s njima. Matildin otac je dobar čarobnjak, pred kojim je njegov konačni izazov, naime pobjediti zlog čarobnjaka Mora, istog koji je skrivio odlazak njegove supruge.

Vladimir je “zeleni čarobnjak”, pomalo podsjeća na “zelenog Jurja” iz staroslavenske mitologije, jer na proljeće iz njegovog čarobnog plašta na livade ispada cvijeće. No, on nije trenutno u punoj snazi i plašt mu je pohaban: tek kad zajaše čarobnog, zelenog konja i pobjedi crnog Mora koji stoluje u Šupljoj kuli (u stvarnosti je to samoborski Stari grad), on će vratiti sebi suprugu, a Matildi njezinu brižnu majku Vesnu.

Na tragu narodnih pjesama u kojima se pjeva o “božanskom boju”, sukob crnog i zelenog čarobnjaka postaje kozmički, no ono što je primarni interes ove knjige jest svakodnevica brižnog, samohranog oca i njegove djevojčice u “našoj” stvarnosti, koja nije uvijek naklona Drugima i Drukčijima.

U četvrtak 15. prosinca u 17 sati u Velvetu (Dežmanov prolaz 9) o knjizi će govoriti Daniel Rafaelić i Milana Vuković Runjić, te Alan Katić kao čarobnjak Vladimir i Antonija Vuković Runjić kao mala vještica Matilda, uz prigodne zelene kolačiće i čarobna zelena pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:27