STARE KNJIGE

Riječi na papiru mirišu na karamele, ocat i vaniliju

Svoju metodu analize stanja knjiga Strlič, koji radi na University College of London, namjerava usavršiti stvaranjem prijenosnog ‘elektronskog nosa’ kojim bi se moglo utvrditi stanje i najosjetljivijih papira na svijetu
Svoju metodu analize stanja knjiga Strlič, koji radi na University College of London, namjerava usavršiti stvaranjem prijenosnog ‘elektronskog nosa’ kojim bi se moglo utvrditi stanje i najosjetljivijih papira na svijetu

Podloga od octa presvučena karamelom i na nosu lagano začinjena notom vanilije. Tako otprilike miriše jedna posebna sorta iz starine, sorta koja čuva naše znanje na nepoderivoj i najtrajnijoj od svih krhkih osnova - papiru. Tako miriše drevnost knjiga.

Bitne razlike u mirisu

Slovenski kemičar Matija Strlič, zaposlen na University College of London, objavio je proteklog tjedna u prestižnom časopisu Analytical Chemistry revolucionarnu metodu kojom će svjetski arhivi i konzervatori moći pouzdano utvrditi stupanj oštećenja knjige, i to nosom!

- Primijetio sam da konzervatori uvijek mirišu stare knjige kad ih otvaraju, kao da time mogu utvrditi razlike u stupnju oštećenja ili starosti knjige. To me kao kemičara zaintrigiralo, pa sam pokušao razviti znanstvenu metodu koja će na t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 22:45