ZAGREB I DUBROVNIK

STIŽE NAM AUTOR SLAVNOG 'ATLASA OBLAKA' David Mitchell čitat će svoje nove priče i razgovarati o književnosti i politici

David Mitchell
 press
 

ZAGREB – Koncem mjeseca, od 21. do 23.9. Hrvatsku će po prvi puta posjetiti David Mitchell, engleski pisac koji je svjetsku slavu stekao romanom 'Atlas oblaka' po kojem su sestre (ranije braća) Wachowski (autori filmskog serijala Matrix) u suradnji s Tomom Tykwerom režirali poznati film s Tomom Hanksom i Halle Berry u glavnim ulogama.

Mitchella dovodi zagrebački Književni klub Booksa u kojem će ovaj hvaljeni pisac s turskom novinarkom i književnicom Ece Temelkuran u subotu 22.9. u 20 sati razgovarati o književnosti i politici te politici književnosti.

Dan prije, 21.9. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u 18 sati Mitchell će čitati svoje nove priče i odgovarati na pitanja publike nakon čega će se prikazati film Atlas oblaka. Zagrebački čitatelji će moći susresti autora i na potpisivanju knjiga u knjižari Vuković&Runjić u subotu, 22.9. od 13 do 14 sati.

U Dubrovniku će u nedjelju, 23.9. u 20 sati u Lazaretima – Kreativnoj četvrti Dubrovnika s Miljenkom Buljević razgovarati o književnosti i putovanjima.

Nakon Atlasa oblaka (2008, preveo Saša Stančin) u Hrvatskoj su dosad objavljena još tri autorova romana, sva u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić: Livada Crnog Labuda (2009, prevela Vlatka Valentić), Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta (2014, preveo Saša Stančin) i Koštani satovi (2016, preveo Saša Stančin), a koncem ovog mjeseca bit će objavljen i autorov zadnji roman Sladehouse. Osim romana, Mitchell je autor i kratkih priča, libreta za opere, a zajedno sa suprugom na engleski je preveo djela Japanca Naokija Higashide koja su autoportreti mlade osobe s autizmom.

Mitchell je dva puta bio u užem krugu za nagradu Man Booker, jedan je od dobitnika nagrade Granta za najboljeg mladog britanskog romanopisca a magazin Time proglasio ga je jednim od sto najutjecajnijih osoba na svijetu. Mitchell živi u pokrajini Cork u Irskoj sa suprugom i dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:53