DODJELA NAGRADE KIKLOP

Struka je odlučila: Pisac Ludwig Bauer napisao je najbolji roman 2011. godine

 Srećko Niketić/CROPIX

Dodjelom nagrada Kiklop danas je završen Pulski sajam knjiga, a umjesto pompoznih predstavljanja nominiranih, dan uoči dodjele, u subotu navečer, odlučilo se testirati smisao za humor nominiranih pisaca, prevoditelja, znanstvenika i urednika.

Program su vodili Mima Simić i Boris Dežulović, a nije se štedjelo nikoga - od debitanata, preko najizglednije buduće ministrice kulture Andreje Zlatar pa sve do dobitnika nagrade za životno djelo Predraga Matvejevića.

Šale s nominiranima

- Pa se ti sad usudi ne dati nagradu Andreji Zlatar. Trebat će para i za Kiklopa dogodine - rekao je Boris Dežulović, najavljujući Kiklopa u kategoriji esejističke knjige godine.

Većini nije trebalo puno da se snađu i prihvate šalu na vlastiti račun. Uostalom, kako je Mima Simić rekla, takve se večeri organiziraju kako bi se i oni koji u nedjelju ne odu s Kiklopom u ruci mogli dobro osjećati.

Podsjetimo, za nagradu Kiklop glasa se u dva kruga. Premda su imena dobitnika objavljena jučer, glasanje je završilo 27. listopada.

Andrićeva obljetnica

Posljednja dva dana Sajma bila su posvećena Identitetu drame - drami identiteta, a prošla su u znaku obilježavanja 50. obljetnice Andrićeve Nobelove nagrade za književnost i 30. godišnjice smrti Miroslava Krleže. U subotu, na datum kad je Andriću u Stockholmu uručena Nobelova nagrada, u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja o piscu i njegovu opusu govorili su Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Dušan Marinković i Vlaho Bogišić, a prisutnima se dijelio i govor jedinog nobelovca ovog prostora “O priči i pripovijedanju”.

Na Sajmu se raspravljalo i o projektu Sveučilišta u Zadru, kojim se predviđa sveobuhvatno istraživanje trenutačnog stanja na tržištu knjiga. Prognoze stanja, poznato je, baš i nisu blistave.

Sajam knjiga u Puli i Interliber vole se predstavljati kao naši pandani sajmova knjiga u Leipzigu i Frankfurtu. Usporedba Interlibera i Frankfurtskog sajma knjiga postala je neumjesna jer najveća nacionalna smotra izdavaštva ustraje na tome da bude isključivo velika paviljonska rasprodaja knjiga.

Autor je prvi

Pula, pak, tijekom godina doista njeguje imidž manifestacije kojoj je autor na prvome mjestu, a ta joj se dosljednost i isplati. U tom kontekstu zanimljiv je popis najprodavanijih knjiga. Na prvome se mjestu našla autobiografska proza pjesnika i scenarista Abdulaha Sidrana “Otkup sirove kože”. Sidran je i otvorio Sajam te je bio najveća zvijezda proteklih dana.

12 kategorija za Kiklopa

1. Urednik godine: Irena Lukšić, HFD Disput

2. Prozno djelo godine: Ludwig Bauer: Zavičaj, zaborav

3. Debitantska knjiga godine: Merita Arslani: Anđeli će samo zaspati

4. Pjesnička zbirka godine: Darija Žilić: Pleši, Modesty, pleši

5. Knjiga eseja godine: Andrea Zlatar: Rječnik tijela

6. Publicistička knjiga godine: Nikola Batušić: Četiri godišnja doba

7. Znanstvena knjiga godine: Viktor Žmegač: Prošlost i budućnost 20. stoljeća

8. Slikovnica godine: S. Pilić, K. Halužan: Maša i gosti

9. Knjiga godine za djecu i mladež: J. Matanović, A. Dorić: One misle da smo male

10. Knjiga inozemog autora/ice godine: Alice Munro: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak

11. Prijevod godine: Maja Šoljan: Alice Munro

12. Leksikografsko djelo godine: Tomislav Ladan: Osmojezični enciklopedijski rječnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:09