JEDINSTVENI UVID

U NSK otvorena jednodnevna izložba Krležinih rukopisa (gdje se čuvaju od 2001. po istjeku 20-godišnjeg moratorija koji je zahtijevao sam autor)

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.07.2018. u 15:31

Zagreb,050713.
Hrvatsko drustvo pisaca, Basaricekova.
Skup o Krlezi u povodu 120 obljetnice rodjenja.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Jednodnevna izložba "Krležini rukopisi", postavljena u sklopu 7. festivala Miroslav Krleža, otvorena je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

 

O Krleži, njegovu radu i značenju govorila je teatrologinja Lada Čale Feldman i voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker.

 

Izloženu građa pratio je program Festivala, obuhvaćajući rukopise iz dramskoga ciklusa o Glembajevima, Krležine dnevničke zapise za 1918. godinu, predavanje "Kako stoje stvari", održano 17. prosinca 1952. u Zagrebu, prvo izdanje "Balada Petrice Kerempuha", plakate predstave "Leda" Borisa Dogana i Zlatka Kauzlarića Atača iz Grafičke zbirke NSK te pojedine zanimljivosti kao svjedočanstvo vremena.

 

Ravnateljica NSK Tatjana Petrić istaknula je kako je ove godine u izložbi rukopisa naglasak na Krležinim pjesničkim i dramskim djelima.

 

Po riječima teatrologinje Čale Feldman riječ je o žanrovski hibridnim Krležinim djelima koja u sebi nose unutrašnju antinomiju. Riječ je, naime, o djelima strukturiranim između lirike, drame i proze, istaknula je Čale Feldman.

 

Pohvalila je pretisak Krležine knjige "Hrvatska rapsodija", koja je objavljena uz 100. obljetnicu njezina prvog izdanja te dodala kako su tada prvi put objavljeni "Kraljevo" i "Cristoval Colon".

 

Ovo je četvrto izdanju Biblioteke Festivalski Krleža, u kojoj su do sada objavljena djela "Pan" (2017.) te "Pjesme I." i "Pjesme II." (2018.) u sunakladništvu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, nakladničke kuće Jesenski i Turk i Teatra poezije. Voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker podsjetila je kako su svi izloženi Krležini rukopisi pohranjeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, kamo su prispjeli 2001. godine po istjeku dvadesetogodišnjeg moratorija koji je zahtijevao sam autor.

 

Krležina rana izdanja, istaknula je, svjedočanstvo su suradnje s istaknutim hrvatskim slikarem Ljubom Babićem, koji ih je likovno opremio.

 

Ovogodišnji, 7. festival Miroslav Krleža otvoren je u nedjelju 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerom predstave "Krležina igra detekcije" u režiji Marija Kovača. Program Festivala vezuje se uz 125. obljetnicu Krležina rođenja, a obuhvaća će scenske događaje koji spajaju fragmente Krležina opusa, projekcije filmova, predstavljanja izložbi, predavanja i pomno osmišljene susrete na tragu Krležina života i stvaralaštva.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo