ČETVRTO IZDANJE

MUZEJ ULIČNE UMJETNOST OTVARA VRATA U Vlaškoj večeras predstavljanje radova četrdeset umjetnika!

Muzej je ove godine dio projekta "Recover the Streets" u kojem surađuje s četiri europska grada
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Četvrto izdanje Muzeja ulične umjetnosti za koji su pripreme počele početkom rujna, otvorit će se večeras u Zagrebu u prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj, gdje je četrdeset umjetnika dvadesetak dana izrađivalo murale i instalacije.

MUUzej će službeno otvoriti direktorica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić i ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Gaella Gottwald, a prije toga će se uz stručno vodstvo moći razgledati prostor stare vojne bolnice.

U 16 sati u vrtu HDLU-a bit će predstavljen ekološki projekt Solarnog stabla autora Gjina Šutića. Rezultat projekta bit će umjetna konstrukcija u obliku stabla, koja koristi solarne ćelije umjesto lišća za stvaranje energije za električne žaruljice umjesto plodova.

Ulična umjetnost Zagreba i Amsterdama

Ovogodišnje izdanje Muzeja ulične umjetnosti, za koji su pripreme počele početkom rujna, bavi se revitalizacijom napuštenih gradskih prostora. Na takve lokacije dovodi kulturni sadržaj i na privremeni rok pretvara takva "nemjesta" u kulturno žarište, mjesto susreta i razmjene znanja i vještina i to na europskom nivou.

Osim što prvi puta djeluje u unutrašnjosti napuštenog prostora, Muzej je ove godine dio projekta "Recover the Streets" u kojem surađuje s četiri europska grada - španjolskim gradom Zaragozom, francuskima Toulouseom i Besanconom te njemačkim Koelnom. Projekt je financiran lokalnim i državnim novcem te novcem EU kroz program kulture od 2007. do 2013.

Ovogodišnji MUUzej uz prepoznatljive murale donosi i instalacije, među kojima i instalaciju priznatog hrvatskog umjetnika Sergeja Vutuca, zatim suradnju s Dis - Patch kolektivom iz Beograda, rad multimedijalnog hrvatskog umjetnika Davora Sanvincentija, te brojne hrvatske umjetnike i umjetnike iz Italije, Španjolske, Francuske, Bugarske, Srbije i BiH. Također, u suradnji sa Centrom za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon, oslikana je i fasada Pogona Jedinstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:44