STREET VIEW

UMJETNOST S FASADA NA INTERNETU Google otvorio online galeriju grafita i murala

 Joe Raedle / Getty
Mnoga djela, koja uključuju umjetničke grafite, više ne postoje jer su prebrisana ili vandalizirana, no ipak su ostala fotografski zabilježena

Google je danas otvorio novu online galeriju ulične umjetnosti koja obuhvaća više od četiri tisuće fotografija različitih radova, od murala u Šangaju do apliciranih fotografija na pročeljima kuća u faveli Rio de Janeira. Mnoga djela, koja uključuju umjetničke grafite, više ne postoje jer su prebrisana ili vandalizirana, no ipak su ostala fotografski zabilježena.

Ovaj projekt Google Cultural Instituta iz Pariza koristi fotografije koje su pružile kulturne ustanove diljem svijeta, a neke su od njih snimljene Googleovim Street View kamerama. No, u zbirku su uključene samo fotografije za koje organizacije potpišu ugovor kojim jamče da su nositelji prava na njih.

'Street Art Project' neće uključivati fotografije skupina i ustanova koje ih žele prodavati. Mnogi se ulični umjetnici protive prodaji fotografija njihovih djela koja su nastala na javnom prostoru. Slavni britanski umjetnik Banksy usprotivio se pokušajima da se prodaju njegovi grafiti nakon što su uklonjeni s uličnih zidova, jer smatra da ti njegovi radovi pripadaju zajednici tamo gdje su nastali.

Online galerija Googleovog instituta pretraživa je, pa pruža uvid i u sve do sada dostupne fotografije atribuirane Hrvatskoj - od fotografija iz arhiva izraelskog Memorijalnog centra Yad Jashem, preko fotografija bečkog Muzeja povijesti umjetnosti do radova Vaska Lipovca iz Olimpijskog muzeja, a tu je i ekstenzivna kolekcija fotografija magazina Life o održavanju Zagrebačkog velesajma 1948. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:20