PET ZAHTJEVA

Najavljen prosvjed inicijative 'Dosta je rezova!' ispred Ministarstva kulture

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
 Srdjan Vrančić / CROPIX

ZAGREB - Nezadovoljni zbog postepenog smanjivanja javnih sredstava za kulturu te netransparentnosti njihove dodjele, Inicijativa "Dosta je rezova!" najavljuje prosvjed ispred Ministarstva kulture u ponedjeljak, 4. veljače.

Nezadovoljstvo je, navodi se u priopćenju Inicijative, kulminiralo nakon izlaska rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu te ujedinilo umjetnike, radnike u kulturi, samostalne, nezaposlene i zaposlene radnike u institucijama i udrugama da se zauzmu za svoja radnička prava i izbore bolje mjesto za kulturu.

Inicijativa poziva na prosvjed umjetnike, radnike u kulturi i građane, a tom će prilikom, najavljuju, Ministarstvu kulture dostaviti pet zahtjeva.

"Dosta je rezova!" tako traži da se zaustavi urušavanje javnog financiranja kulture, ističući kako je "dosta uvođenja tržišne logike i konkurencije među umjetnicima i radnicama u kulturi, institucijama i udrugama".

Traže i proračunski rast budžeta za kulturu na 3 posto te da rad kulturnih vijeća bude javan, temeljen na jasnim kriterijima i obrazloženjima donesenih odluka, dodajući kako je "dosta nedemokratskih procedura odlučivanja o raspodjeli javnih sredstava".

Osim toga traže uvjete u kojima umjetnice i kulturni radnici mogu živjeti od svog rada te radnu i socijalnu zaštitu.

Od Ministarstva kulture traže i gradnju nove te obnovu postojeće javne kulturne infrastrukture - od kvartovskih i lokalnih prostora do velikih reprezentativnih institucija, kao i javno financiranje neprofitnih medija kao prostora istraživačkog i kritičkog novinarstva koje radi u javnom interesu.

"Rezovi nisu razvojna mjera" nego "sredstvo discipliniranja i ušutkavanja", poručuju iz Inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:03