PRIZNANJE HDLU-a

NJEGOV RAD ISTIČE SE JASNOĆOM I SAŽETOŠĆU Nikoli Bašiću prva nagrada za spomen-obilježje žrtvama 2. svjetskog rata

Nikola Bašić
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Nikola Bašić dobitnik je prve nagrade natječaja za idejno likovno rješenje spomen-obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja dodijeljena, izvijestilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

Cilj natječaja bio je ponaći idejno likovno rješenje spomen-obilježja koji će se postavljati, sukladno dinamici koju kao naručitelj odredi Ministarstvo hrvatskih branitelja na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, s troškovnikom za realizaciju.

Kako se napominje u obrazloženju, prvonagrađeni rad ističe se jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja, a njegova stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora.

Kao dodatna vrijednost izdvaja se što ima četiri modula veličina čime se osigurava jednostavniji smještaj spomen-obilježja na različitim lokalitetima, a rad je ekonomičan, jednostavan za dobavu i postavljanje na različitim terenima te jednostavan za održavanje.

Suradnici na radu su Krešimir Damjanović (grafičko oblikovanje i 3D modeliranje) i Stjepan Štruman (model).

Druga nagrada dodijeljena je Kuzmi Kovačiću, uz obrazloženje da se ističe lirskim tretmanom, istančanom plastičkom obradom površine te je izrazito umjetnički prepoznatljiv, ali "indiferentan prema okolini i neprikladan za serijalnu realizaciju."

Nikola Džaja je autor trećenagrađenog rada - "dva masivna kamena bloka uspostavljaju uravnotežen odnos s time da se punina i praznina odnose na simboliku hrvatskog grba."

Nagrade se dodjeljuju u obliku pisanog priznanja, bez novčane naknade, a prva je ujedno i izvedbena.

Naručitelj će s prvonagrađenim autorom provesti postupak sukladno važećim zakonskim propisima te zaključiti sporazum o suradnji odnosno ugovor o autorskom djelu za svako ponovno izvođenje spomen-obilježja.

Natječajni radovi mogu se razgledati na izložbi od 15. do 26. siječnja u Galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:10