GLUMICA U TEATRU

OD POLITIČARKE DO TAJNICE Ana-Marija Percaić u jednoj predstavi igra čak devet uloga

 Dragan Matic / CROPIX

Glumica Ana-Marija Percaić ostvarila je vlastiti rekord - u jednoj predstavi glumi čak devet različitih likova. Na sceni je tako, redom: pala anđelica, korumpirana tajnica, političarka, predsjednica nekog gradskog povjerenstva, prevoditeljica u banci, Bad blue girl, porno političarka, Lija zmija i glasnogovornica.

Fini humor

Kako se presvlači iz uloge u ulogu, ne znamo, no kaže kako u jednom trenutku za presvlačenje ima ravno deset sekundi. Sve će to publika moći vidjeti na sceni zagrebačkog kazališta KNAP 16. prosinca. Predstava se zove “Dobri čovjek Bažulek”, a redatelj Georgij Paro radio ju je po motivima iz djela Petera Weissa. Nastala je u koprodukciji Kazališta KNAP i Zorin doma iz Karlovca, autor teksta je Nino Škrabe, a osim Ana-Marije glume Mladen Vasary, Giulio Settimo, Nino Pavleković i Iva Šimić.

- Kako se stižem presvući? Imamo glavni kostim, a ja zapravo mijenjam detalje koji su važni za svaku ulogu: korzet, sako, krzneni kaput... Svaka od tih uloga je različita, ali moram priznati da me ispočetka hvatao strah hoću li moći sve to napraviti, a onda sam ulovila taj svojevrsni kod klauniranja i sve je sjelo na svoje mjesto - kaže Ana-Marija i dodaje kako u predstavi sudjeluje pet glumaca, a samo Mladen Vasary, koji igra glavni lik, glumi jednu osobu.

Svi ostali imaju po osam ili devet uloga, tako da zapravo Bažuleka okružuje veliki broj lica. On je jedan veoma dobronamjeran lik, pojašnjava glumica, toliko da ne vidi svu zločestoću koja se nalazi oko njega. Likovi kojima je okružen, a u kojima ćemo sigurno prepoznati neke osobe koje smo svi susreli tijekom života, utječu na njegov život. Nigdje ne pronalazi pravdu ni razumijevanje, a izdaju ga čak i oni najbliži. No, Ana-Marija pojašnjava kako likovi oko njega zapravo i nisu klasično zli: oni su sarkastični, bezobrazni, ali i jako šarmantni. Predstava je puna finog, zdravog humora.

- Ovo nije plošna komedija, kojoj je cilj izazvati smijeh, već od publike dobiti cijeli spektar emocija. Sve je njima prožeto i ima trenutaka od kojih se meni, kao glumici, stisne srce - priznaje Ana-Marija, koja je za ovu predstavu potpisala i scenski pokret. Koreografija koju glumci izvode na sceni je njena - riječ je o polugolom tangu, kaže kroz smijeh i dodaje da ne smije odati ništa više od toga.

Rad na filmu

Nije to prvi put da osmišljava pokret: do sada je to radila u predstavama “Francekova teta” i “Gastarbajterskom Božiću”, koje izvodi s Histrionima. Pošto se kao mlada bavila društvenim plesovima, a ta je ljubav ostala u njenom životu i danas, odlučila je iskoristiti svoje znanje i okušati se u tome da ples postavi na scenu.

- Mislim da je meni kao glumici lakše raditi koreografiju. Vidim u kojem smjeru predstava ide, pa se stvori ideja pokreta koji odgovara stilu predstave - ističe Ana-Marija, koja trenutno glumi u pet predstava u Zagrebu i Karlovcu. Osim toga, trenutno radi na novom filmu Anđela Jurkasa i čeka premijeru filma “Mrtve ribe” redatelja Kristijana Milića, u kojem je glumila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13