KNJIGA O UMJETNIKU

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Rundek jedini nije kompromitirao svoj herojski status

"Rundek, između" Perkovićev je pokušaj da kroz prilično osobno, mjestimice publicističko, mjestimice prozno pisanje o pjesmama Rundeka i Haustora dotakne važnije točke i raskrižja Rundekova života i djela

Naslov je precizan. Knjiga Ante Perkovića nije linearna pa čak ni vremenski diskontinuirana biografija Darka Rundeka.

“Rundek, između”, umjesto toga, Perkovićev je pokušaj da kroz prilično osobno, mjestimice publicističko, mjestimice prozno pisanje o pjesmama Rundeka i Haustora dotakne važnije točke i raskrižja Rundekova života i djela, od Haustora preko radio-drama i Radio Broda do solističke karijere, kazališta i Rundek Cargo Orkestra. Nesumnjivo, “Rundek, između” je Perkovićev labour of love o Rundeku kao mitskoj figuri ovdašnje glazbene scene i gotovo pa jedinom heroju novoga vala koji je uspio zadržati ugled stečen u “zlatnim danima” pa i proširiti - stilski i geografski - glazbeno more kojim brodi.

Osobno viđenje

“Rundek, između”, premda je naslov dobro pogođen, nije pak ni tipična knjiga o pjesmama u kojoj bi se objašnjavalo što je pjesnik želio reći ili kojom bi se gradila mitomanija oko nastanka pojedinih skladbi.

Umjesto toga, Perković svojim meandriranjem nudi posve osobno viđenje pojedinih pjesama Haustora i Rundeka kao polazišnih točaka za poetizirano pisanje o Rundekovom životu, ispresijecano sjećanjima o za autora knjige ključnim koncertima Haustora i Rundeka, prepiskom sa samim subjektom knjige, umecima beogradskog rock kritičara Dragana Kremera i režisera Lazara Stojanovića te nekoliko drugih autora, a za ovako kolažno osmišljenu knjigu vrlo su važne i podjednako poetične fotografije Nina Šolića.

Vrijedno čitanja

Poglavlja poput “Radnička klasa odlazi u raj” i “Tranzit” - ispisana marom publicista pomno pripremljenog za putovanje u glazbu, povijest, politiku, ekonomiju, putopis i sociologiju - interesantnija su od onih u kojima Perković, unatoč ljepoti i finoći spisateljskog stila, ostaje zabavljen vlastitim impresijama o nekoj pjesmi, sjećanju ili osobnom susretu s Rundekom od kojih pokušava sačiniti književnost. Ukratko, ako želite klasičnu biografiju o Rundeku, onda Perkovićeva knjiga nije za vas. Ako, pak, želite zanimljiv i osoben otklon od tipičnih rock biografija, onda je Perkovićev “Rundek, između” knjiga vrijedna čitanja, posebice onih njezinih dijelova koji spadaju u kvalitetnu publicistiku čije je ishodište glazba, a odredište, kao i u Rundekovom životu, negdje “u širokom svijetu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49