OD 18. DO 25. SVIBNJA

PROJEKT ILICA: Q'ART Najduža zagrebačka ulica oživjet će izložbama, koncertima, plesom radionicama, revijama, buvljakom, filmovima na otvorenom...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.05.2018. u 20:14

Projekt Ilica: Q’Art

 

Projekt Ilica: Q’Art, petogodišnji je razvojni projekt koji autorski potpisuju i organiziraju Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, uz suorganizaciju Akademije likovnih umjetnosti (ALU), Grada Zagreba, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Ministarstva državne imovine, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

 

Festivalski dio Projekt Ilica: Q’ART održavat će se od 18. do 25. svibnja i oživjet će dvadesetak ispražnjenih lokacija u Ilici te ih ispuniti bogatim i raznovrsnim kulturno-umjetničkim programom: izložbama, koncertima, plesnim izvedbama i performansima, edukativnim radionicama za djecu i odrasle, uličnim revijama, buvljakom, projekcijama filmova na otvorenom i drugim pop-up događajima iznenađenja.

 

Programi će se održavati na Rokovom perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u 9 praznih dvorišnih prostora (izložbe, likovne radionice, knjige), a 20 uličnih izloga postaje izložbeni prostor studenata i umjetnika. U parku između Ilice i Dalmatinske svakoga dana će se prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom, a i Britanski trg će nam ispričati svoju umjetničku priču. Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi te 8 koncerata klasične i jazz glazbe.  

 

Filmovi pod vedrim nebom

 

Potražite zeleno carstvo (park), između Ilice i Dalmatinske ulice, u samom središtu grada, pozivaju organizatori, jer gledanje filmova u kinu pod zvjezdama je besplatno i to od 19. do 25.5. Ušuškani u dekicu, publika može uživati u izboru europskih nagrađivanih filmova Rubena Östlunda, Luca Gageta, Claire Denis, Rudija Rosenberga, Sláveka Horáka i drugih.

 

Dječji filmovi emitirat će se od 18:00 sati, a večernje projekcije počinju od 20:30 sati. Dva dana prikazuju se nagrađivani dječji filmove po izboru Zagreb film festivala; Moj život kao tikvica (19.05) i Oči u oči (20.05), a ostale dane klinci će uživati u poduhvatima Profesora Baltazara.

 

Gastro senzacija

 

Na Britancu svakog poslijepodneva od 17 sati za posjetitelje kuhaju, miksaju, sjeckaju i melju najbolji naši gastro blog magovi, Sandra Rončević, Jelena Markota, Tanja Pastuović Klaić, Mateja Krvarić, Darko Kontin, Vedran Bošković i Mile Butorac, uz razigrane DJ-eve. Osim njih, svoje sjajne domaće proizvode prodavat će mali  OPG-ovi. U subotu 19.5. od 10 do 18 h u parku Akademije likovnih umjetnosti nastupa Frühstück s konceptom najmuzikalnijeg doručka za sve partijanere i špicere koji vole dobru klopu, u bliskoj suradnji sa sjajnom Kavom Tavom s Britanca.

 

 

Klasika i jazz u 'staroj dami' iz 17. stoljeća

 

Klasičari i jazzisti pronašli su pravi mali tajni kutak, oazu mira i opuštanja. Poviše Britanskog trga, nedaleko od gradske gužve nalazi se Rokov perivoj i kapela svetog Roka koja je podignuta 1655. godine. Tamo će biti održan Klasični program Projekta Ilica: Q'ART, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i Projektom Unison. Unison je utemeljitelj Papandopulo natjecanja mladih klasičara, a na Projektu Ilica: Q’ART predstavit će se dobitnici ove prestižne nagrade.

 

Jazz program na repertoaru je prvog dana otvaranja Projekta Ilica: Q'ART i posljednjeg dana kada će svirati Jazz orkestar HRT-a u parku Akademije likovnih umjetnosti. Ostale dane uživat ćete uz klasične note gitare i klarineta.

 

Ilica kao umjetnička galerija

 

Najduža ulica u središtu Zagreba postaje galerija likovnih radova  -  od šarenih 'urbanih igračaka' preko provokativnih izložbi, radionica za studente pa sve do humanitarne izložbe rehabilitacijskog centra Orlovac.

 

Prošlogodišnji hit, Urbane igračke ili ‘urbantoysi’ i ove godine osvanut će na ulicama grada Zagreba, ali ih posjetitelji moraju sami pronaći.  Socijalizacijske skulpture interdisciplinarnog umjetnika Aleksandra Battiste Ilića mame na fotografiranje, da se zapitamo što su i tko su, pozivaju na interakciju s njima i prostorom u kojem živimo.

 

 

Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima

 

 

Napušteni prostor Ilice 87 od 18. do 25.5 postaje carstvo svih ljubitelja knjiga. Udruga Knjižni blok priprema mnoštvo programa pod sloganom 'Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima'. Pored toga, Knjižni blok u suradnji s Rotaract Clubom Zagreb 1242 organizira 24.5. i 25.5. humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za žene i djecu žrtve nasilja pa ako ste u mogućnosti donesite knjige za ovu plemenitu namjenu. Isto tako svoje već pročitane knjige možete zamijeniti za nepročitane i tako produžiti knjigama život i ljubavlju prema knjigama „zaraziti“ što veći broj ljudi – kvartovske stanare, građane Zagreba, slučajne prolaznike i turiste.

 

Ako ne znate koje knjige odabrati za čitanje tu će biti književne kritičarke, blogerice i urednice s kojima možete porazgovarati. Vremeplov vas vodi u šetnju kroz povijest Zagreba i zagrebačkih knjižara, za one koji žele postati pisci i objaviti knjigu organizirana su predavanja sa stručnjacima koji pri tome mogu pomoći.

 

Za ljubitelje poezije organiziramo večer Odvalimo se poezijom, a za djecu i roditelje niz igraonica, radionica i čitaonica. Napuštena urarska radnja u Ilici 87 pritom postaje zemlja čuda za sve knjigoljupce.

 

 

Kad prostori zaplešu

 

Zidovi će oživjeti, izlozi će plesati, skulpture će skakati! U sklopu Projekta Ilica: Q'ART Plesni centar TALA otvorit će ovogodišnje izdanje Platforme HR, inicijative za suvremene plesne scene i etabliranje mladih koreografa koja je pokrenuta još 2000. godine. Jedan dio repertoara bit će izveden u napuštenim prostorima i dvorištima Ilice: Peep Show, Festivalska groznica, Dvorišni Jam...

Veliki dio programa održava se na lokacijama zvučnih naziva poput Ilica 69 ili Ilica 8, tzv. kupalište Diana.

 

Mozgaonice i kreativne radionice za sve od 7 do 77

Posebna znamenitost Zagreba je njegova arhitektura. Stoga ni ovogodišnji Projekt Ilica nije mogao proći bez suradnje s arhitektima koji su osmislili genijalne i zanimljive načine kako arhitekturu približiti svim uzrastima, od 7 do 77.

 

Arhitekti su se uselili u Ilicu 124, a osim aktivnosti Arhitektonskog fakulteta, bit će prikazane aktivnosti partnerskih udruga Društva Arhitekata Zagreba u okviru inicijative “Akupunktura grada”, kao i udruge FabLab koja će održavati “Kreativne radionice digitalne proizvodnje”.

 

Arhitektonski fakultet izložit će radove svojih studenata s odličnim primjerima kojima bi se mogle unaprijediti neke od gradskih lokacija.

 

Pritom, FabLab poziva na kreativne radionice digitalne proizvodnje. Oduvijek ste htjeli raditi s robotskom rukom? Ili vidjeti što može 3D printer? Na pravoj ste adresi. Napravite skicu na papiru srednje debelim crnim flomasterom i donesite ju sa sobom. Ekipa iz FabLaba pretvorit će ju u 3D doživljaj. Znate li da s 3D printerom možete izraditi predmete poput torbica ili majica s crtežom, personalizirane privjeske, vlastite pečate, personalizirane sapune ili oslikanu keramiku?

 

Kad napravite svoj 3D predmet pogledajte sjajnu izložbu Akupunkture grada, inicijative doc. dr.sc. Kristine Careve i doc. dr.sc. Renea Lisca s Arhitektonskog fakulteta, koja pokazuje kako se uz minimalne intervencije mogu kreirati sjajna rješenja u prostoru koja doprinose poboljšanju kvalitete gradskog života.

 

Prostori arhitekata otvoreni su svakodnevno (19.  - 25.5.) od 10:00 do 20:00 sati, za sve uzraste.

 

 

Program za najmlađe

 

Projekt Ilica Q’Art za djecu je pripremio bogati program i puno iznenađenja, a svi dječji programi su besplatni. Mnogo je tu kreativnih radionica, mozgaonica, filmova, kazališna predstava, čitaonica  - dovedite klince, neka uživaju u svijetu mašte i kreativnosti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo