ŠAROLIKI PROGRAM

SRIJEDA NA ANIMAFESTU 2017. Svjetska premijera hrvatskog fantasyja i nizozemski umjetnik Rosto

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.06.2017. u 12:56

Promo

Srijeda je 7. lipnja i Animafest 2017. u potpunosti se zahuktava. Među brojnim atraktivnim događajima ovoga dana izdvaja se retrospektiva nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta (15,30 sati, Kino Europa) u programu Majstori animacije.

Umjesto razgovora s autorom, Rosto će u petak 9. lipnja u 10,30 sati održati masterclass u Kulturno informativnom centru. Inspiriran darkerskom i gotičkom metal glazbom, Rosto je u animacijskom izrazu sklon nadrealizmu i hororu te rekombinaciji različitih tehnika. Kako je glazba uvijek bila pokretačka snaga njegovih filmova, Rosto je surađivao s mnogim međunarodnim glazbenicima poput The Metropole Orkest, The Residents i The Wreckers. Glazba i protagonisti posljednjeg bili su mu inspiracija pri početku rada na tetralogiji, od koje je do sada završio tri rada: 'Thee Wreckers: No place Like Home' (2008), 'Lonely Bones' (2013) i 'Splintertime' (2015). Među drugim Rostovim animiranim radovima ističu se 'The Rise and Fall of the Legendary Anglobilly Feverson' s kojim je 2002. napravio prvi značajniji globalni proboj, 'Jona/Tomberry' (2005) te naročito 'Čudovište iz Nixa' (2011), njegov najambiciozniji projekt - 30-minutni animirani mjuzikl na kojem je radio šest godina u tri zemlje, dok su glasove likovima posudili i Terry Gilliam te Tom Waits.

U srijedu se pruža i prva prilika za gledanje dugometražnih hitova: 'Crvene kornjače' (Kinoteka, 20 sati) - robinzonske, obiteljske ljubavne fantazije spektakularnih vizuala oskarovca Michaëla Dudoka de Wita nastale u suradnji sa studiom Ghibli; 'Osvete' legende američke animacije Billa Plymptona (22h, Kino Europa) koja u njegovom prepoznatljivom karikaturalnom stilu pripovijeda duhovitu i uzbudljivu priču iz losangeleskog podzemlja; te 'Mojih pasa Jinjina i Akide' - korejskog obiteljskog filma zahtjevne tematike (17,30 sati Kino Europa, 22h Kinoteka). U tematskom programu Strip i animacija prikazuje se izbor kratkometražnih filmova berlinskog kustosa i povjesničara umjetnosti Jensa Meinrenkena (Kino Tuškanac, 22:00).

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma 3 (Kino Europa, 20 sati) svjetsku premijeru imat će 'Posljednji izazov' hrvatskog majstora lutka-filma Božidara Trkulje. Riječ je o humornom fantasyju s klasičnom žanrovskom lepezom likova, ujedno i prvim filmom Studija za stop animaciju Zagreb filma. U istom se natjecanju mogu vidjeti i: antiutopijski SF 'Želim da Pluton opet bude planet', švedska stop-animacija zapanjujućih tekstura 'Zaboravljeni razlog', 'Lov' Alekseja Aleksejeva koji cilja na ljubitelje tradicionalnog geg-crtića te sjetna posveta majci u tehnici crtanja pijeskom 'Mama mi je ćaknuta'. Tu je i 'Martin plače', smješten u svijet popularne videoigre Grand Theft Auto.

U 20 sati u Kinu Europa na programu je posebna projekcija ovogodišnjeg Animafesta - film 'Ptice poput nas' Faruka Šabanovića, prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film, dobitnik Posebnog priznanja za razvoj na Animafestovom pitching forumu 2007. U filmu producenta Adnana Ćuhare dovršenom ove godine likovima glasove posuđuju Jeremy Irons, Alicia Vikander i Jim Broadbent.

Promo

Radionica računalnih videoigara Crafting Games is Easy

 

U Kinu Europa od 11 sati prikazuje se Studentsko natjecanje 3. U smislu originalnosti, pozornost treba skrenuti na izraelski film 'Drugim riječima', jedinstveni spoj igranog filma i animacije koji postiže efekt dekonstruiranih ličnosti oca i kćeri, te na japanski rad 'Prozivka' koji neobičnim odabirom perspektive i materijala koje nanosi na lutku izvanredno posreduje učeničku tremu. Potom je tu 'Kamuflaža' - svevremenski nadrealizam u kojem se motivi starog Istoka i antiutopijske suvremenosti spajaju s hibridima ljudi i životinja te alegorijskim rascvalim vrtom koji pojavnu inspiraciju vuče iz otomanske umjetnosti i stvaralaštva Hieronymusa Boscha. ''Stranac' u mojoj glavi' Petre Balekić, inspiriran je fabulom Camusova 'Stranca', no prava mu je tema relativnost sjećanja. Jarkim bojama postimpresionizma i primitivizma koristi se pak mađarski 'Vulkanski otok' kako bi simbolički komentirao strastvene, destruktivne i posesivne muško-ženske odnose. Poljski film 'Mačkica' zanima se revoltiranom separacijom jedne vagine od svoje vlasnice. 'Gokurosama' prati pak dogodovštine zaposlenika japanskog trgovačkog centra prije početka radnog vremena, dok je 'Juliette' belgijski makabrističko-erotski horor.

U Kinu Tuškanac prikazuje se Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 (13 sati) koje se moglo vidjeti i na otvaranju festivala, kao i Veliko natjecanje kratkometražnog filma 4 s filmovima poput 'Aerodroma' švicarsko-hrvatske majstorice slikanja na staklu Michaele Müller, 'Sive buke' slavnih autora 'Panike u selu' Aubiera i Patara, stop-animacijske horor priče iz Meksika 'Cerulie' te feminističkih 'Nemogućih figura i drugih priča II' Marte Pajek. U istom kinu u 17,30 sati na rasporedu je Natjecanje studentskog filma 2 s još jednim feminističkim filmom 'Penelopa', kojemu kontrira studija maskuliniteta 'Dečki za igru', a tu su i apsurdistički '678', duhoviti edukativni film 'Klitoris' u kojemu jednu od 'glavnih uloga igra' Sigmund Freud, te nekonvencionalna dobitnica Nagrade Dušan Vukotić iz 2014. Sawako Kabuki s novim filmom 'Summer's Puke is Winter's Delight'. Francuski 'Stol' pak snažno podsjeća na zlatne dane Zagrebačke škole.

Promo
 

Natjecanja filmova za djecu 2 i 3 na rasporedu su u Kinoteci od 9,30 i 11,30 sati. U dvorani Chilloutka s raspravama o animaciji i psihologiji te animaciji i novim medijima nastavlja se i završava znanstveni skup Animafest Scanner IIII. U 15,30 sati u Kinu Tuškanac bit će prikazana i retrospektiva škole The Animation Workshop iz danskog Viborga, vodeće animacijske institucije te zemlje koja je 1980-ih pokrenuta u bivšim vojnim barakama.

Od 18,30 sati u Medijateci Francuskog instituta odvijat će se promocije triju nakladničkih poduhvata s područja animacije. Svoje nove knjige predstavit će Maureen Furniss ('A New History of Animation'), američka povjesničarka animiranog filma, dobitnica Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije i Ben Mitchell ('Independent Animation: Developing, Producing and Distributing Your Animated Films'), redatelj animiranih filmova, strip-autor i izvršni urednik portala Skwigly; dok će Simon Bogojević Narath prezentirati grafički roman 'Saturn's Circle'. Na Open Airu u Art Parku od 22 sata predstavlja se pak japanski eksperimentalni filmaš Makino Takashi. Od 23 sata u Story Supercafeu kreće još jedan festivalski party.

Promo

Izložba Motion Comics The Beginnings

Promo

Jana Jakoubek i Anete Melece

 

U utorak 6. lipnja na Animafestu je u galeriji ULUPUH otvorena izložba Motion Comics: The Beginnings posvećena interaktivnom stripu. Kustos Remco Vlaanderen napomenuo je kako je izložba po prvi put postavljena u sklopu Festivala Fumetto u Luzernu te kako je nastala u suradnji s kokustosicom Janom Jakoubek. U galeriji ULUPUH u isto je vrijeme otvorena i izložba 'Kako se gradila Ježeva kuća', uz prisustvo Eve Cvijanović, redateljice filma koji se natječe u Velikom, Hrvatskom i Dječjem natjecanju Animafesta 2017. Izložba predstavlja filmski set sa životinjama iz filma, kao i video o procesu njegova nastanka.

Promo

Otvaranje izložbe 'Kako se gradila Ježeva kuća'

 

Promo

Borivoj Dovniković Bordo i Paola Orlić

Promo

Borivoj Dovniković Bordo

 

U Kinu Europa održana je retrospektiva Borivoja Dovnikovića - Borde, dobitnika Nagrade za životno djelo Animafesta 2017. uz razgovor s autorom koji se prisjetio svojih početaka u stripu i animiranom filmu te prokomentirao sadašnje stanje svjetske animacije. Nakon projekcije filma 'Louise na obali' održan je i razgovor s nestorom francuske animacije Jean-Françoisom Laguionieom.

Promo

Jean-Francois Laguionie

Promo
 

Također je održana i svjetska premijera filma 'Manivald Chintis Lundgren', humorno-metaforičke moderne basne o doživljajima povučenog gay lisca nastale u estonsko-hrvatsko-kanadskoj koprodukciji, uz sudjelovanje prestižnog NFB-a. Nakon projekcija filmova Velikog natjecanja kratkometražnog filma 2 publici su se obratili i autori filmova u programu: Roland Seer (animator 'Amalimba'), Jonathan Ostrem (redatelj 'Promjene'), Nikita Diakur (redatelj 'Rugobe') i Alberto Vázquez (redatelj 'Decorada'). Program u Kinu Europa završio je projekcijom kontroverznog kineskog dugometražnog filma 'Ugodan dan'.

U Kinu Tuškanac u elitnom terminu prikazan je 'Mačak Fritz' - kultni film Ralpha Bakshija prema stripovima velikana američke nezavisne scene Roberta Crumba. U Kinoteci su, pak, prikazani filmovi iz Velikog natjecanja dugometražnog filma 'Moj život kao tikvica', 'Djevojka bez ruku' i 'Pod poplavom'. Dan je zaključen partyjem u klubu Vinyl na kojem je umjetnički ravnatelj Animafesta puštao ploče na 45 okretaja povodom isto toliko godina Animafesta.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo