KAZALIŠNI ZLATNI JUBILEJ

'Stilske vježbe', koje su ušle i u Guinnessovu knjigu rekorda, obilježavaju 50 godina kontinuiranog izvođenja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.01.2018. u 12:16

Delnice, 020716.
U sklopu 5. Kotarfesta, festivala kazalista, filma i glazbe u Delnicama, svecano je otvorena kazalisna scena imena Pero Kvrgic. Na novootvorenoj sceni, prva predstava je bila Stilske vjezbe, Tomislava Radica, najdugovjecnija predstava s istom postavom na svijetu, u kojoj od 1968, glume Pero Kvrgic i Lela Margitic.
Na fotografiji: Pero Kvrgic i Lela Margitic u predstavi Stilske vjezbe.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Lela Margitić i Pero Kvrgić

Legendarna predstava "Stilske vježbe", u kojoj glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić na dvadesetak različitih načina tumače jednu zgodu iz tramvaja, svečanom će izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u nedjelju 28. siječnja obilježiti 50 godina kontinuiranog izvođenja.

"Stilske vježbe" 1968. u Teatru ITD postavio je redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua "Exercices de style" iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovjedana priča iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje i prijevod i adaptaciju.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom legendarnom Kvrgiću.

Oremović je igrala u 60-ak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu Nje preuzela Lela Margitić. U međuvremenu, predstava je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda.

Tijekom 50 godina izvođenja, predstava je osvojila brojne nagrade te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske, ali i regije.

Od 2007. izvodi se u produkciji Kazališta Planet Art.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo