POČIVAO U MIRU

VIDEO: PREMINUO REDATELJ NAGRAĐIVANOG DOKUMENTARCA O HOLOKAUSTU Remek djelo 'Shoah' snimao je 12 godina i ostavio neizbrisiv trag u svijetu filma

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.07.2018. u 15:38

Claude Lanzmann
71st Festival de Cannes
Closing Red carpet
19Th may 2018, Image: 372360298, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SGP
Profimedia, SGP

Claude Lanzmann

 

Claude Lanzmann, francuski filmaš i autor potresnog dokumentarnog filma o holokaustu "Shoah", preminuo je u dobi od 92 godine u svome domu u Parizu, prenio je u četvrtak Contact Music.

Podsjetimo, Lanzmann je devetosatni dokumentarac "Shoah" snimio 1985., i to na zamolbu izraelskog Ministarstva vanjskih poslova. Redatelj je materijal za nagrađivani film prikupljao punih 12 godina - u njemu je koristio svjedočanstva iz čak 300 sati intervjua koje je odradio u razdoblju od 1974. do 1981. godine.

- Ovaj film je film o smrti, a ne o preživljavanju - izjavio je svojedobno Claude Lanzmann te dodao kako ga je snimanje "fizički i psihički iscrpilo te gotovo lišilo volje za životom".

Prije nego što se počeo baviti režijom, Lanzmann, sin imigranata iz istočne Europe, studirao je književnost i filozofiju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u Pokretu otpora. Ženio se tri puta.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo