VILA PREKRIŽJE

BLAGDANI KOD PREDSJEDNICE Tradicionalna 'Slavonska soba' čeka posjetitelje

Rekonstrukcija blagdansko ukrašene slavonske sobe, ansambl Strauss i folklorni ansambl "Turopolje" samo su  dio  programa u predsjedničkoj vili
Ukrasena Vila Weiss za ovogodisnji advent unutar kompleksa Ureda predsjednice.
 CROPIX

Desetljećima zatvorena za javnost, Vila Prekrižje u službeno je otvorila svoja vrata za građane. Rekonstrukcija tradicionalno blagdansko ukrašene slavonske sobe, ansambl Strauss, folklorni ansambl "Turopolje" i nastupi glazbenih škola dio su programa u kojima će posjetitelji moći uživati tijekom trajanja Adventa.

"Slavonska soba" djelo je kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu, Danijele Križanec Beganović, u kojoj su rekonstruirani tradicijski ukrasi i običaji koji su se nalazili u gotovo svakoj slavonskoj kući 50-ih godina prošlog stoljeća. Slama, božićna svijeća, orahnjača, zelenilo i "svileni" šećerni bomboni bili su središnji dio svakog slavonskog domaćinstva.

Zagreb, 011217.
Ukrasena Vila Weiss za ovogodisnji advent unutar kompleksa Ureda predsjednice.
Foto: Biljana Gaurina Blivajs / CROPIX
CROPIX

- Ljudi su tada za ukrašavanje kuće tijekom blagdana koristili ono što su imali u kućanstvu jer je kupovni nakit bio dostupan rijetkima. Uobičajni ukrasi bili su od suhih šljiva, oraha, lješnjaka, jabuka, slame ili raznobojnog papira koji se skupljao tijekom godina od različite ambalaže. U predbožićno vrijeme, nabavljali bi potrebne namirnice i čistili dom, a na Badnjak i Božić vadili bi sve najbolje što su imali- rekla je Križanec Beganović.

Osim slavonske sobe, posjetitelji će imati priliku u glavnoj sobi proučiti "crveni" i "bijeli" bor koji su ime dobili po boji ukrasa koja na njima prevladava. Na svakom boru nalazi se oko 1000 različitih ukrasa koji su ručno izrađivali medičari. Pripreme za ukrašavanje predsjedničine Vile trajale su dva mjeseca, a program za posjetitelje bit će otvoren svaki petak i subotu do 23. prosinca, od 16 do 20 sati.

Tijekom trajanja Adventa, Zagrebački električni tramvaj uvodi posebnu autobusnu liniju Kaptol-Prekrižje koja kreće svakih dvadeset minuta, s početkom od 15.25 sati. Do Prekrižja je moguće doći i redovnom autobusnom linijom Britanski trg-Gornje Prekrižje koja polazi svakih 30 minuta. Ulaz u Vilu je slobodan, a s obzirom da se radi o čuvanom objektu, prilikom ulaska svi posjetitelji proći će sigurnosni pregled.

OTVORENO:

vikendom od 16 do 20 sati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:18