U PROCTER&GAMBLE

Alen Pekić: Nisam ništa pametniji. Samo se više trudim

Zašto bi me netko zaposlio samo zato jer sam diplomirao pitanje je koje sam si postavljao i tada sam odlučio da moram učiniti više
 Igor Sambolec/CROPIX

OSIJEK - Nakon što je u javnost izašla priča o 21-godišnjem Osječaninu Alenu Pekiću, studentu 3. godine Poslovne informatike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, koji je uspio zadovoljiti zahtjevne kriterije multinacionalne kompanije Procter&Gamble te steći sve uvjete da nakon završetka studija postane dio njihove obitelji, ovom mladiću telefon ne prestaje zvoniti, a ramena ga bole od silnog tapšanja kolega na fakultetu, prijatelja, rodbine...

- Zovu me i tete iz vrtića koje su vidjele tekstove u novinama. To je za mene nevjerojatna situacija jer ne mislim da sam napravio nešto senzacionalno. Samo sam si dao više truda nego što to čine drugi studenti i imao sam sreću naići na ljude koji cijene inovativnost, kreaciju i svestranost - kaže 21-godišnji mladić, koji uzgred, ali za njega je to iznimno važno, vodi lokalni odbor studentske organizacije AIESEC od 60 članova i koji je trenutno najbolji u Hrvatskoj.

Otkrivanje novih vidika

- AIESEC je zapravo najzaslužniji za ono što sam sada postigao, jer sam tek s ulaskom u tu organizaciju stvari počeo promatrati na drukčiji način. Naime, imao sam normalno djetinjstvo i osnovno te srednjoškolsko obrazovanje i ne smatram da sam se nečime posebno isticao iako sam na neki način uvijek imao nekakve inicijative i nisam se libio suprotstaviti autoritetima ako sam osjetio nepravdu. No, rad u AIESEC-u mi je otvorio nove vidike i kroz sve što sam ovdje prošao u dvije i pol godine, od čega posljednjih godinu dana kao predsjednik. Sve to mi je pomoglo da sazrijem kao osoba i shvatim što želim od svoga života - objašnjava Alen i nastavlja.

- Nisam želio biti samo jedan od brojnih studenata koji će izaći s fakulteta s diplomom pod rukom i ići tražiti posao. Zašto bi me netko zaposlio samo zato jer sam diplomirao pitanje je koje sam si postavljao i tada sam odlučio da moram učiniti više. Kada se P&G pojavio prošle godine, o svojoj prezentaciji nisam dvojio ni trenutka jer sam shvatio datu mogu nadograditi sve što trenutno radim na fakultetu i u organizaciji koju vodim. Danas vidim da sam na pravom putu.

Primjena stečenih znanja

Alen je jedan od 24 studenta u konkurenciji njih 3000 iz Europe, Afrike i zapadne Azije koji je ove godine zadovoljio sve kriterije P&G-ja i nakon selekcijskog procesa dobio njihovu potvrdu da ga po završetku studija u ovoj kompaniji čeka radno mjesto, koje može i ne mora prihvatiti.

- Nisam specijalno ni talentiran ni pametan, već sam jednostavno na tom ispitu i u svim intervjuima primjenjivao do sada stečeno znanje, pri čemu mi je, moram priznati, puno više pomogao praktični rad u studentskoj udruzi AIESEC nego teorijska znanja iz knjiga - priča Alen, koji je prije tri tjedna prošao i završnu konferenciju P&G-ja u Istanbulu.

- To je zapravo bio šlag na torti cijelog selekcijskog procesa. Tamo smo se upoznali s radom tvrtke, radili smo u timovima od po šest članova, a u svakom timu bili su studenti različitih profila i usmjerenja. Dobivali smo konkretne zadatke koje smo morali rješavati jer u P&G-ju se sve radi timski.

Prvi filter - engleski

- Pri tome su promatrali naše ponašanje, kako se svatko od nas nosi s tim te, konačno, koji smo rezultat postigli. Glavno je bilo naučiti što bolje funkcionirati unutar tima i pokazati da si sposoban raditi timski. Radilo se po cijeli dan, ali nije bio problem sve to izdržati jer je bilo iznimno zanimljivo - objašnjava Alen, koji je do odlaska u Istanbul ipak morao proći mnogo toga i u Hrvatskoj.

- Prvi filter bio je pismeni ispit na engleskom jeziku za koji se ne možeš posebno pripremiti jer su pitanja iz općeg znanja i sposobnosti. Primjerice, iz matematike nije bilo složenih zadataka. Više su to bili ekonomski i logički zadaci, da vide kako razmišljamo i kako dolazimo do rješenja, kao i iz logike. Dobijete tekst i određene premise, a morate odgovoriti koja je točna, a koja netočna. Ako taj ispit ne prođeš, ispadaš iz konkurencije, a ako zadovoljiš, ideš dalje na intervjue.

A oni su opet posebna priča. Ukupno ih je četiri, od toga tri s menadžerima iz Hrvatske. Traju po 45 minuta i na njima se svaki kandidat secira do najsitnijih detalja.

Velika selekcija

- Meni je to bilo superzanimljivo. U opuštenom tonu nastojali su doznati kakva sam osoba, čime se bavim, što želim, što me motivira, kako razmišljam u određenim situacijama i kako se nosim s problemima, te koja su moja iskustva. Nisu me pitali što ako potražnja padne i slično. Zanimalo ih je jesam li bio u konfliktnoj situaciji u timu i kako sam to riješio, jesam li nekada nešto inovirao u poslu. Meni to nije bio problem jer sam u AIESEC-u prošao takva testiranja i komisije. Osim toga, zanimalo ih je u kojim sam projektima sudjelovao i kakve su rezultate dali. Meni je to bilo lako jer sam samo ove akademske godine u AIESEC-u radio na 13 projekata - istaknuo je Alen, predsjednik osječkog odbora AIESEC-a u kojem je 60 članova.

No, nakon što je prošao tri filtera s ljudima iz Hrvatske, na red je došao i četvrti. Razgovor s regionalnim menadžerom koji je došao iz Budimpešte sa spoznajama o sposobnostima kandidata iz drugih država.

- On je imao uvid u sposobnosti svih ostalih kandidata s ta tri kontinenta. Znači, ja sam našima u Hrvatskoj mogao biti divan i krasan, ali možda drugdje ima deset puta boljih kandidata od mene, a on to procjenjuje. Prošao sam i sada sam u njihovoj evidenciji kao osoba koja je prošla selekciju. Nismo ništa potpisali, no i dalje smo u kontaktu, planiram ići na ljetnu praksu i vjerojatno će me pratiti sljedeće dvije godine, dok ne diplomiram - zaključio je mladi Osječanin.

'Da nisam u AISEC-u, ne bih uspio proći test'

Na svim testiranjima i intervjuima Alena nitko nije pitao za prosjek ocjena. Njegovih 5,0 u ovom slučaju ne bi vrijedilo ništa i da se nije angažirao u AIESEC-u vjerojatno ne bi prošao selekciju.

- Tu sam već dvije i pol godine, a u posljednjih godinu dana vodim naš lokalni odbor od 60 članova, koji je prije dvije godine gotovo bio pred gašenjem, no uspjeli smo se preustrojiti i danas smo najbolji lokalni odbor u Hrvatskoj, a nedavno smo pokupili osam nagrada na nacionalnoj konferenciji - rekao je Alen i dodao da udruga funkcionira kao tvrtka koja ima svoj budžet, podnosi financijska izvješća, ima svoje timove za korporativne odnose, financije, komunikacije... radi na brojnim programima i projektima.

- Ja od prvog do zadnjeg dana znam što ću točno raditi; to je ogroman i zahtjevan posao. S obzirom na to da sam najodgovorniji u udruzi, čak 85 posto svog vremena posvećujem AIESEC-u, a 15 posto fakultetu i učenju, na koje se bacam tri dana prije kolokvija. No, tada mi pomažu znanja stečena radom u udruzi i to je ono što nedostaje našem obrazovnom sustavu. Na žalost, praktični rad kod nas je potpuno zanemaren, a teorijska znanja koja se nauče na fakultetu kasnije su teško primjenjiva - kritičan je 21-godišnjak, koji nema rješenje za izlazak Hrvatske iz krize, ali smatra da bi svi naši političari za dolazak na visoku dužnost morali proći selekcijski proces kakav se provodi u velikim kompanijama.

- Na žalost, kod nas se politikom može baviti svatko, a većina ih pretače iz šupljeg u prazno i nema kriterija kvalitete, koji bi trebao biti presudan. Ne mislim da sam time rekao nešto revolucionarno, ali to je najveći problem. Postavlja se pitanje imamo li mi uopće znanja i sposobnosti izvući se iz krize. Zato bi ovakvi selekcijski procesi trebali postati obveza za političare - zaključuje mladi Osječanin, iza kojeg je već nekoliko uspješno organiziranih konferencija poput Career Daya, Microsoftovih dana te projekata u sklopu AIESEC-a koji uključuju dovođenje u Osijek stranih studenata, ali i humanitarne akcije, suradnju s lokalnom vlasti, udrugama itd.

Što je P&G natjecanje?

Tvrtka Procter&Gamble div je u području farmacije, proizvoda za čišćenje, osobne njege i potrepština za ljubimce.

A njihov natječaj kojim studentima zadnje ili predzadnje godina studija, bez obzira na to što studiraju, nudi mogućnost stjecanja poslovnog iskustva u njihovoj kompaniji. “Stažiranje u P&G-ju nudi šansu da radite u međunarodnom okruženju, neprestano učite te odlazite na treninge”, navedeno je u oglasu za stipendije koji je tvrtka P&G objavila na internetu. Svi zainteresirani mogli su provjeriti status prijašnjih i sadašnjih stažista i na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:51