SUPER SIZE ME

Američki doručak i ručak učinili su me sitim nekoliko dana

Unatoč ambicioznim kampanjama, u koje se u posljednje vrijeme uključila i Michelle Obama, Amerikanci ne odustaju od nezdrave hrane. Isprobali smo njihov dnevni meni i zaključili: u Hrvatskoj nemamo tih problema. Mi jedemo zdravo, domaće, reći će mnogi - i, nakon bureka za doručak, otići na ćevape za ručak

Američki lanac brze prehrane Kentucky Fried Chicken izmislio je novi sendvič, masnu visokokaloričnu bombu koje se ne bi posramio ni McDonalds kad bi uz svoj najveći hamburger umjesto krumpirića posluživao ćevape.

Za pet dolara KFC vam daje slasna dva komada slanine i dvije vrste sira spljoštene između dviju šnita... A ne, ne između dviju šnita kruha, nego između dviju šnita pohane piletine. Nema kruha, samo meso. Dodajte još dva dolara i dobit ćete krumpiriće nalik GMO-u i pola litre zašećerene sode. A ako dodate još dolar, kaže jedna dobra šala, konobar će vas probosti ravno kroz srce. Da ne gubite vrijeme čekajući da pojedete...

400 kalorija u kavi

Ako postoji način života koji vam može garantirati srčani udar, onda je to pušenje, nehodanje (svugdje autom, pa i do trgovine iza ugla) i svakodnevno hranjenje u fast food restoranima. Stil života koji je još masovno prisutan u Americi.

Evo, na primjer, najkaloričnijih jela i napitaka koji se mogu naći na gotovo svakom uglu u američkim gradovima. Za doručak: takozvani Waffle Breakfast Sandwich u lancu Dunkin’ Donuts koji se sastoji od umućenih jaja, sira i slanine stiješnjenih između dvaju vafla s okusom sirupa od javora. Kalorija: 390. Masnoće: 23 grama. Zasićene masti: 8 grama.

Za jutarnju kavu: Starbucksova kava Dark Cherry Mocha u najvećoj, tzv. Trenta veličini, koju Starbucks trenutačno testira u svojoj ponudi. Dark Cherry Mocha je espresso pomiješan s gorko-slatkim mocha umakom, sirupom s okusom tamne višnje i mlijekom, a sve je to prekriveno slatkim šlagom. Veličina Trenta, koja se prije dvije godine zvala Double Grande (ime sve govori), ima skoro pa litru kave (0,9 l). Kalorija: 400. Masnoće: 30 g. Zasićene masti: 18 g.

Industrijski mučena bića

Još se niste ni razbudili, a već ste, u doručku i kavi, konzumirali dnevnu dozu kalorija i masnoća. Ali, čekajte, ima još.

Kad ogladnite od posla i stresa, za užinu ćete možda strusiti jedan KFC-jev Double Down sendvič koji umjesto šnita kruha ima šnite pohane piletine. Kalorija: 540. Masnoće: 32 grama.

Kako je primijetio Mark Morford, novinar San Fracisco Chroniclea, u ovom pseudojelu konzumirate ne jedno, ne dva, nego mutirano, kemijski tretirano meso ili nusproizvode TRIJU različitih industrijski mučenih životinja (pileta, svinje i krave). Bog samo zna što stavljaju u “specijalni umak” koji ide uz to meso, ali Morford nagađa da možda stavljaju neki riblji nusproizvod, tek toliko da “zaokruže” okus. - To je kao da imate toksični zoološki vrt u debelom crijevu - kaže Morford o sendviču Double Down.

Vaše srce je pod rafaljnom paljbom, ali vrijeme je ručka. Možda svratite u Burger King, fast food lanac koji nudi mega hamburger zvan BK Quad Stacker. Četiri pljeskavice jedna na drugoj, pomiješane sa slaninom, sirom, umakom, salatom, kiselim krastavcima i lukom. Kalorija: 1010. Masnoće: 70 grama. Zasićene masti: 30 mg. Kolesterola: 210 mg. I sve to bez prženih krumpirića. A vi probajte u američkom fast foodu naručiti nešto bez prženih krumpirića i Cole pa ćete osjetiti pogled neshvaćanja i prezira.





Sir stiješnjen u palačinki

Nakon ručka vrijeme je za desert. Lanac restorana IHOP (koji se reklamira sloganom: Dođite gladni, otiđite sretni) nudi rješenje za sve one koji se ne mogu odlučiti bi li radije palačinke ili tortu od sira. Rješenje se zove Pancake Stackers i sastoji se od file koja ide u tortu od sira stiješnjenu između dviju palačinki, sve to prekriveno šlagom i vrućim preljevom od jagode, borovnice i jabuke. Kalorija: 1250. U slast!

Mogli bismo i dalje tako nabrajati najbesmislenija jela s jelovnika američkih fast food restorana. U svakom slučaju, nabrajanje je lakše nego kušanje svega toga. Unatoč jakoj volji da pojedem deset ili barem pet takvih jela, dogurao sam do dva i stao. Pojeo sam KFC-jev Double Down i popio Starbucksovu Dark Cherry Mocha kavu u veličini Venti (0,6 litara). Dalje nisam mogao. Nisam njihova target publika. Osobno, kad uđem u McDonalds, naručim dječji Happy Meal jer je mali cheesburger i najmanja porcija prženih krumpirića za mene idealna veličina. Jedino nikad ne znam što ću s igračkom.

U Starbucsku nikad ne pijem njihove frappucino izume, nego uvijek kratki espresso. I uvijek moram naglašavati da ne želim duplu dozu. Starbucksovi su aparati, naime, podešeni tako da ne mogu napraviti jednu dozu espressa, nego uvijek dvije, pa je druga besplatna, ali to onda više nije espresso, već dupli espresso. Starbucksovci me ponekad čudno gledaju kad im naglašavam da ne želim drugu dozu. Oni je svejedno moraju napraviti pa je onda proliju. U Americi sve je u “double” veličini, od espressa do automobila.

Rat protiv gojaznosti

Hoće li se Amerika ikad riješiti ovisnosti o nekvalitetnoj hrani u prekomjernim količinama? Prva dama Michelle Obama pokrenula je kampanju protiv debljanja, “rat protiv gojaznosti”, prvenstveno među djecom od kojih je svako treće debelo. Među brojnim mjerama je i suzbijanje oglašavanja nezdrave hrane.

Naravno, u Hrvatskoj nemamo takvih problema. Mi jedemo zdravo, domaće, reći će mnogi - i, nakon bureka za doručak, otići na ćevape na ručak.





Jamiejeva tuga zbog povrća

Slavni britanski kuhar Jamie Oliver, koji je u domovini postigao kakav-takav uspjeh svojim akcijama za zdravije obroke u školama, svoj je projekt prehrambene revolucije prenio i u SAD. Snimajući u Huntingtonu u Virginiji, gradu koji nosi naziv fast food prijestolnice SAD-a, Jamie se doslovno rasplakao od jada - jer nijedna njegova sugestija ni savjet nisu bili prihvaćeni. Otvoreno su mu se suprotstavila i djeca i kuharice u školi, a pitanja na koja je morao odgovarati nastojeći propagirati jedenje više svježeg voća i povrća bila su poput: “Zar vi u Engleskoj nemate prerađene hrane?” Ipak, još nije odustao, a njegove emisije u SAD-u gleda prosječno 6 milijuna ljudi.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:16