HOTELSKI SMJEŠTAJ PASA

BLIŽI SE GODIŠNJI, A NE ZNATE KAMO SA PSOM? Odvedite ga u vrtić za pse!

Vrijeme ljetnih godišnjih odmora se približava, a mnogi vlasnici pasa, nažalost, ne mogu voditi svoje ljubimce sa sobom na more. Da sve više vlasnika pasa ima taj problem, uvjerili su se u vrtiću za pse „Veliki&Mali“ na Zagrebačkom Velesajmu, gdje osim čuvanja pasa u radnom vremenu vlasnika odnedavno nude i uslugu hotelskog smještaja pasa.
 Miroslav Ambruš-Kiš

"Glavna namjena vrtića je čuvanje pasa u radnom vremenu vlasnika ili u bilo kojoj drugog prilici kad vlasnici moraju duže izbivati iz stana ili kuće, no po brojim pozivima klijenata smo shvatili da tržište hotelskog zbrinjavanja pasa nije popunjeno i da se za pse u Zagrebu ljeti panično traži kvalitetan cjelodnevni smještaj", kaže vlasnica vrtića i novinarka Nataša Škaričić.

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

Vrtić ima sto metara četvornih zatvorenog klimatiziranog prostora i 350 metara četvornih dvorišta, a udaljen je svega stotinjak metara od Savskog nasipa i Bundeka, gdje se ljubimci u hladovini mogu šetati i za vrijeme pasjih vrućina i tako uživati u godišnjem odmoru, jednako kao i njihovi vlasnici. Na smještaj se primaju samo socijalizirani i neagresivni psi, a posebno se pazi na suživot malih i velikih pasmina.

"Ključna riječ za vlasnike je sigurnost, to je prvo što zanima sve ljude koji nekome ostavljaju svog psa. Posebno su opterećeni vlasnici malih psića, koji se katkada „preznoje“ kad vide da će minijaturno stvorenje 24 sata boraviti s npr. njemačkim ovčarom. Stoga je važno da vlasnici znaju da svi psi koji nam dolaze prolaze provjeru ponašanja u čoporu, a da konfiguracija i oprema prostora omogućava razdvajanje velikih i malih pasa. Ovdje se svi psi druže pod stalnim nadzorom i u uvjetima koje kontroliraju kvalificirani ljudi", kaže vlasnica vrtića i novinarka Nataša Škaričić.

Dodaje da veliki i mali gosti vrtića imaju svoju posebnu„pseću domaćicu“ koja brine da svima bude zabavno; za velike je zadužena Natašina briješka ovčarka Sofi, a za male havanezerica Mini.

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

S „Velikima&malima“ surađuje iskusna trenerica pasa Vedrana Dorogi, a svi zajedno rade na izgradnji socijalizacije pasa u čoporu i poslušnosti svakog psa.

"Vrtići i hoteli za pse ne mogu biti mjesta za rješavanje težih problema u ponašanju, ali su savršeni za opuštanje rezerviranih i bojažljivih pasa, pomoć kod separacijskih problema i za stvaranje dobrih navika u interakciji s drugim psima", napominje Vedrana.

Dobra vijest za vlasnike je da većina pasa, pa čak i oni za koje su vlasnici uvjereni da će patiti radi razdvajanja, skoro ni ne trepne kada ih ostave u dobrom društvu.

"Skoro svi vlasnici su strašno nemirni kad ostavljaju psa, što je razumljivo, no većina pasa zapravo voli čopor i igru, pa se često ni ne osvrnu kad ih vlasnici ostave. Kad se vrate po njih, kažemo im da je pas tri sekunde patio za njima, da ipak ne bi bili razočarani", kroz smijeh kažu Nataša i Vedrana.

Osim čuvanja i cjelodnevne brige o psu, vlasnici pasa u vrtiću mogu dobiti i savjete o ponašanju i problemima pasa, ali i dogovoriti individualne i grupne treninge.

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

Miroslav Ambruš-Kiš

Ideja je da ovo ne bude samo mjesto gdje ljudi ostavljaju pse dok rade ili putuju, nego i centar za edukaciju vlasnika i treninge sa psima.

"Prije ljetne sezone, počeli smo s predavanjima za vlasnike koje su u našem prostoru držali vrhunski treneri i bihevioristi Irena Petak, Andrea Pintar i Neven Kovačević. Sad ćemo napraviti ljetnu stanku, no na jesen će to postati važan dio našeg programa, u suradnji s veterinarima, stručnjacima za prehranu, zdravlje i ponašanje pasa u urbanim sredinama", kaže Nataša.

Vrtić je potpuno opremljen za smještaj i brigu o dvadesetak pasa, što uključuje klimatizaciju i grijanje, prostrane bokseve, igračke i posebne poslastice, ali i kvalificirano osoblje koje je ljubav prema psima pretvorilo u posao.

Dobra strana takvog poduzetništva je, slažu se ove dvije suradnice, u tome što odnos prema psima ni u jednom trenutku ne može prijeći u poslovnu rutinu. Svi psi su nam i dalje zanimljivi i zabavni, a posebno je zadovoljstvo kada se povučen pas ili pas koji ima neki drugi problem otvori i stabilizira u svom psećem okruženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:35