LJUBAV I POSAO

BRAČNI PAROVI DOMINIRAJU PRAVOSUĐEM Dijele intimu, tajne iz sudnice, savjetuju se i potpuno razumiju

Parovi koji dijele istu profesiju i bračni život nisu rijetkost i ima ih priličan broj među liječnicima, stomatolozima, arhitektima i novinarima, ali ipak ni približno onoliko koliko smo ih pronašli u pravosuđu. Tamo doslovce sve vrvi od raznih kombinacija, “udruženih” sudaca i sutkinja, odvjetnika, tužitelja... Pravnici imaju i više mogućnosti za bavljanje praktički istim zanimanjem, pa smo vjerojatno zato iz rukava bez problema “istresli” dvadesetak “pravosudnih parova”, i to samo u Zagrebu, a slična je situacija i drugdje.

Svi su se upoznali ili na pravnom fakultetu ili na radnom mjestu - sudu. Bilo da su zajedno počeli raditi ili su se na tom “romantičnom” mjestu susreli i upoznali. Zato i sudski kafići itekako imaju smisla, a jedan od najupečatljivijih je bio onaj u zagrebačkoj Palači pravde, gdje je u vrijeme pauze bilo teže pronaći mjesto nego subotom na špici. Ugostitelji su to prepoznali, pa je iza Palače pravde niknulo još pet kafića. U njima se izvan sudnice susreću i suci, i odvjetnici, i tužitelji.

Kombinacije bračnih parova su razne, ali uglavnom prevladavaju muškarci odvjetnici i žene sutkinje, jer i ovdje vladaju “pravila struke”, pa tako odvjetnički posao slovi kao žešći i tvrđi, bez radnog vremena, a sudski kao “gospodskiji” i sigurniji. I zaista, nismo se uspjeli sjetiti niti jedne kombinacije u kojoj je žena odvjetnica, a suprug sudac.

Stabilni brakovi

No, zato ima priličan broj bračnih parova u kojima su oboje odvjetnici, a neki dijele i odvjetnički ured.

Velik je broj i supružnika koji su oboje suci. Samo na Županijskom sudu, gdje su uglavnom stariji, oženjeni ljudi, pronašli smo ih desetak, a na Općinskom ih je barem još toliko, ako ne u braku, onda u vezi.

I istraživanja idu u prilog činjenici da se ljudi istih interesa, pa tako i iste struke i profesije “prepoznaju”, a takvi su brakovi uglavnom, tvrde psiholozi, stabilniji jer ljude povezuje način života, prijatelji, poznanici, kolege, interesi, a sve to nije nevažno. Iako gotovo svi tvrde da kod kuće uopće ne razgovaraju o poslu niti to žele. No, ipak jedno drugo razumiju.

Većina naših “pravosudnih parova” nikada se ne susretne u sudnici jer se sudac automatski isključuje iz predmeta ako je u njemu njegov bračni partner, a neki se bave različitim granama prava pa i nemaju mogućnost nastupa u zajedničkim predmetima.

Rijetki su i odvjetnici koji zajedno nastupaju u sudnici, a jedan od takvih primjera su Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

Slatki mali tračevi

Među najupečatljivijim parovima iz sudnice ostali su tužitelji u predmetu kamioni, gdje se sudilo bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću. Tamo su optužnicu zastupali supružnici Ksenija Pavić i Darko Žegarac. Sjedili su jedno pokraj drugog satima, danima, tjednima i isto toliko vremena provodili doma pripremajući se za suđenje. I odlično su funkcionirali i dopunjavali se, svatko je imao svoju ulogu i odlično je ispunjavao.

No, takav zajednički posao ipak je prilično zahtjevan i sklizak teren na kojem bi mnogi pali. Zato se i naši “pravosudni parovi” uglavnom klone zajedničkog nastupa u sudnici.

Tvrde da se ne bi htjeli naći zajedno u sudnici i da se drže one da svatko radi svoj posao, a onaj drugi mu se u to ne miješa.

No, ipak na kraju moraju priznati da je puno zanimljivije razgovarati s onim tko zna o čemu pričaš i da su tračevi ipak puno bolji i živopisniji kada oboje poznajete glavne aktere pojedine priče.

- Anto Nobilo, odvjetnik, i Vinka Nobilo, sutkinja zagrebačkog građanskog Općinskog suda.

Nobilo je iskusan dugogodišnji odvjetnik, koji je na početku karijere bio tužitelj, ali je iz tužiteljstva otišao još početkom 90-ih godina. Prije desetak godina razveo se od supruge s kojom ima troje odrasle djece. Nakon razvoda se oženio sutkinjom Vinkom Maravić, koja je tada desetak godina radila na Parničnom odjelu Općinskog suda, a i danas je tamo. Na sudu su se upoznali i imaju šestogodišnjeg sina.

- Dražen Tripalo, sudac Vrhovnog suda, i sutkinja Županijskog suda Magda Gligora Tripalo.

Sudac Tripalo nekoliko godina je na Vrhovnom sudu, na koji je došao sa zagrebačkog Županijskog suda, gdje je bio predsjednik Kaznenog odjela. Njegova supruga je sutkinja na Građanskom odjelu Županijskog suda u Velikoj Gorici.

- Ivica Mazalin, odvjetnik, i Sanja Mazalin, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda.

Ivica Mazalin zagrebački je odvjetnik koji je izgradio respektabilnu karijeru i bavi se kaznenim pravom. Njegova supruga Sanja Mazalin dugo je bila sutkinja, pa predsjednica Kaznenog odjela zagrebačkog Općinskog suda, a zadnjih nekoliko godina radi kao sutkinja na Kaznenom odjelu Županijskog suda.

Njih dvoje poznaju se još od srednje škole i zajedno su studirali na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

- Vladimir Vinja, sudac Županijskog suda u Zagrebu, i Ileana Vinja, sutkinja Vrhovnog suda.

Sudac Vinja je početkom 90-ih otišao u odvjetnike, no nakon petnaestak godina odvjetničke karijere, prije sedam godina vratio se na Kazneni odjel Županijskog suda. Njegova supruga tada je bila na istom sudu, ali je prije par godina otišla na Vrhovni sud.

- Ratko Šćekić, sudac zagrebačkog Županijskog suda, i Natalija Šćekić, sutkinja Općinskog kaznenog suda.

Supružnici Šćekić upoznali su se prije 15-ak godina dok su oboje kao mladi suci radili na Kaznenom odjelu Općinskog suda. Ona je ostala na istom sudu, a on je prešao na viši sud i danas je istražni sudac.

- Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa, i Lidija Bošnjaković, nedavno izabrana za sutkinju Županijskog suda.

Ni prije položaja ministra Bošnjaković nije radio u pravosuđu, već se uglavnom bavio politikom. Njegova supruga je bila sutkinja i predsjednica Općinskog suda u Ivanić Gradu, gdje žive. Prije dva tjedna izabrana je za sutkinju Županijskog suda u Zlataru.

- Marijan Garac, sudac Kaznenog odjela, i Slavica Garac, sutkinja Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda.

Oboje su prije desetak godina iz Osijeka, gdje su bili suci, došli u Zagreb, gdje rade na istom sudu.

- Siniša Pleše, sudac Županijskog suda, i Tamara Pleše, sutkinja Općinskog suda.

Upoznali su se na Općinskom sudu, gdje su oboje bili suci Kaznenog odjela. Sudac Pleše potom je prešao na viši Županijski sud.

- Damir Kos, sudac Vrhovnog suda, i Jadranka Kos, sutkinja Odjela za mladež Općinskog suda.

Sudac Kos bio je na Kaznenom odjelu zagrebačkog Županijskog suda do 2002., kada je prešao na Vrhovni sud.

- Milenko Umičević, jedan od najiskusnijih zagrebačkih odvjetnika ‘kaznenjaka’, karijeru je počeo kao tužitelj. Njegova supruga Sanja Joka Umičević sutkinja je Građanskog odjela zagrebačkog Županijskog suda.

- Dražen Jelenić, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, i Ines Horvat Jelenić, zamjenica županijske državne odvjetnice u Velikoj Gorici.

Oboje su bili tužitelji u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, a onda je Dražen Jelenić strelovito napredovao. Jedno je vrijeme bio glavni zabrebački tužitelj i zbog toga je njegova supruga tražila trajni premještaj u Veliku Goricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 21:44