CAMERON NA ODMORU

Britanski premijer unajmio vilu i plaća je 11.000 eura na dan

Britanski premijer David Cameron uskoro će s obitelji na dvotjedni godišnji odmor u Toscanu, u luksuznu rustikalnu vilu iz 18. stoljeća na imanju Petrolo, koju je na jednoj internetskoj stranici otkrila njegova supruga Samantha. Što samo po sebi ne bi bilo važno da godišnji odmori, kao i sve iz Cameronova privatnog života, nisu važan alat njegova vladanja.

Vode i dvije obitelji

Cameronovi idu na omiljenu destinaciju Tonyja i Cherie Blair, toliko omiljenu da su Blaira zvali “Tuscan Tony”. To mu je svake godine stvaralo i probleme jer su ga britanski novinari kritizirali što prihvaća besplatni boravak u vili. Posljednji put kad su bili u Toscani 1998. Blairovi su gostovali kod talijanskog princa Girolama Strozzija, a tada su ih i talijanski mediji prozvali “žicarima” jer je Blair navodno na večeri u restoranu na jednom imanju kraj Pise ostavio sramotno malu napojnicu. Za razliku od Blaira, David Cameron plaća svoj odmor iz vlastitog džepa, a kako vila košta 11 tisuća eura tjedno dijele je s još dvije obitelji, starim prijateljima. Putuju ekonomskom klasom, jeftinim letovima.

Mjesto prvog susreta

Sve to znamo jer su se PR-ovci iz Downing streeta jako potrudili da mediji objave priču. Cameronu trenutno nije lako, dosta ga je oštetio skandal s ilegalnim prisluškivanjem kojim su se služili urednici novina Ruperta Murdocha, a Cameron je bio blizak s trenutno najomraženijom akterkom Rebekom Brooks i sa samim Murdochom. Glasnogovornici su dodali i da Toscana ima posebnu važnost za premijera i njegovu suprugu jer su se tamo prvi put ugledali. Čak su i svojoj najmlađoj kćeri, rođenoj lani kad su zbog krize bili na štedljivom godišnjem u Cornwallu, dali ime Florence.

Bez Berlusconija

Imanje Petrolo je u Chiantiju, gdje svako ljeto dolazi toliko Engleza da ga zovu “Chiantishire.” Cameronovi se ponovno pridružuju britanskoj ljetnoj koloniji jer su, kako kažu premijerovi savjetnici, dovoljno stezali remen na početku krize pa sada mogu malo pobjeći na sunce Sredozemlja. Cameron će ovoga ljeta prekinuti još jednu tradiciju, u Italiji se neće sresti s premijerom Silviom Berlusconijem, bliskim prijateljem Blairovih, koji je trenutno u puno većoj nevolji od Camerona jer mu prijete suđenja za poticanje prostitucije i korupciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:45