BRITANSKA KOMISIJA ZA IGRE NA SREĆU ODOBRILA BIZARNU LUTRIJU

Osvojite bebu! I izaberite isporuku: epruveta, donator ili surogat majka

ZAGREB - U Engleskoj počinje jedinstvena lutrija koja je upravo dobila licencu nacionalne Komisije za igre na sreću. Tko na internetu kupi srećku od 160 kuna, ima šansu osvojiti tretman na nekima od najboljih britanskih klinika za liječenje neplodnosti. Takvi tretmani inače stoje oko 200 tisuća kuna.

Lutrija će svakoga mjeseca omogućiti nekome da dobije dijete, a organizatori planiraju udvostručiti izvlačenja na svaka dva tjedna.

Smiju sudjelovati svi: bračni parovi, samci, homoseksualci, starci... Pobjednike će na kliniku odvesti privatni vozač, smjestit će ih u najbolje uvjete, dobit će i poseban mobitel kako bi stalno bili na liniji s liječnicima. Konzilij u centru u koji stigne pobjednik na samom će početku liječenja utvrditi izglede za uspješno začeće.

Po svaku cijenu

Ako standardna procedura oplodnje in vitro ne uspije, pobjedniku će se, ovisno o slučaju, spolu pobjednika, o tome je li samac ili u paru i sl., ponuditi donorske jajne stanice, sperma, operativni zahvat pa čak i surogat majka odnosno surogat majka s doniranim embrijem ukoliko pobjednik ne želi biti podvrgnut nikakvim zahvatima ili pobijedi muškarac samac. Ako, primjerice, pobijedi mlađa žena koja je sama, ponudit će joj doniranu spermu. Pobijedi li žena starija od 45 godina, bit će joj ponuđena donirana jajna stanica.

Zarada od lutrije uplaćivat će se humanitarnoj organizaciji To Hatch (Snijeti) koja pruža internet podršku parovima bez djece koji imaju problema sa začećem.

Pokaže li se lutrija uspješnom, srećke će početi prodavati kiosci u cijeloj Velikoj Britaniji. Ali još je daleko do toga, jer je engleska javnost od preksinoć na nogama. Kritičari tvrde da ta neobična lutrija “srozava” samu narav humane reprodukcije, posebno su žestoke vjerske organizacije koje je nazivaju otvorenom prodajom dragocjenosti ljudskog života.

Učinkovito ili suludo?

U svakom slučaju, čeka nas vatrena i zanimljiva debata. Na suprotnoj strani od kritičara su oni koji podsjećaju da je britansko ministarstvo zdravstva zbog financijske krize skinulo in vitro oplodnju s popisa besplatnih tretmana pa tisuće britanskih parova ostaju bez djece jer si ne mogu priuštiti postupak koji stoji 40 tisuća kuna po jednom ulasku u kliniku.

Zato lutriju smatraju čudnim, ali potencijalno učinkovitim načinom da se zdravstvo rastereti i da se barem malo smanji stres kod ljudi koji pate zbog neplodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:14