NOVA BIOGRAFIJA OTKRIVA

Coco Chanel bila je nevjerojatna lažljivica

Uz savršenu odjeću, Madmoiselle je krojila i izmišljene priče o sebi kako bi se prikazala u boljem svjetlu, tvrdi se u knjizi Gabrielle Bonheur

Nova biografija o legendarnoj dizajnerici Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel lansirana je na tržište. No, na žalost mnogih njenih sljedbenika i obožavatelja, ova je prikazuje u potpuno drugačijem svjetlu. Knjiga Justine Picardie “Coco Chanel: The Legend and the Life” kaže kako je Madmoiselle zapravo bila velika - lažljivica. Ispričala je je nebrojene verzije svog života različitim prijateljima i članovima obitelji koje baš i nisu imale veze s istinom.

Talent za nove stilove

Zapravo bi je iskrivljavala kako bi joj u tom trenutku odgovaralo, navodi autorica njene nove biografije.

Od toga koliko je zapravo imala godina (da li je bila tinejdžerica ili u svojim tridesetima kad je upoznala kapetana Arthura Edwarda “Boy” Capela?) do njenog odgoja (da li ju je otac ostavio u samostanu ili je bila siroče i odgajale je tetke?), dizajnerica je očigledno htjela sakriti neke bitne stvari u svom životu.

Justine Picardie je pro-vela posljednjih desetak godina u lovu pokušavajući oguliti laži od istine o životu Coco Chanel.

Njena je knjiga prekrasno ilustrirana i pruža uvid u osobnost jedne od najvećih dizajnerica svih vremena koja je izmislila jednostavnu eleganciju. Coco Chanel bila je izniman talent za osmišljavanje novih stilova - mala crna haljina, bob frizura, hlače za žene, moderni šik, najbolji parfemi i najuspješniji modni brand svih vremena.

No kako je izmišljavala trendove, izmislila je izgleda i samu sebe i romantizirala mit o sebi istom vještinom kao što je radila i svoju modu.

Ime živi i nakon smrti

Po verziji Justine Picardie tako ispada da dok je velika majstorica s jedne strane bila vrhunska inovatorica svega elegantnog i lijepog, ži-vot joj je bio puno mračniji. Time je bačeno novo svjetlo na njene strastvene i turbulentne veze, i objašnjeno kako se Coco iz Gabrielle pretvorila u jednu od najmoćnijih modnih ikona.

Autorica ne piše samo o sjajnim postignućima dizajnerice, već i tome kako njeno ime živi i nakon smrti i brand stalno jača.

Otkriva kakve je sve posljedice laganje imalo i koliko je istina, a koliko legenda o slavnoj Coco.

Smatrali su je pravom caricom modnog svijeta, glasila je kao glamurozna figura i brižno je njegovala taj imidž objavljivanjem fotografija iz svog pariškog atéliera. No njen je imidž savršene dame narušen kad se doznalo koliko je zapravo bila duboko povezana s nacistima i koliki je homofob. Zbog svega toga teško je reći što je Coco Chanel stvarno bila prije no što je postala slavna i uspješnaikona modnog svijeta.

Uhićena zbog zločina

Laži započinju već sa djetinjstvom, kojeg se Coco očigledno sramila, jer nije bila iz nimalo ugledne obitelji.

Po njenoj verziji priče majka joj je umrla, otac je pobjegao u Ameriku gdje se kasnije obogatio, a ona je poslana kod zločestih tetki da je odgoje.

Ta priča sliči na početak neke bajke, dok je prava istina da je Coco rođena u ubožnici i odrasla u sirotištu u francuskom selu.

Nagađalo se da je i biseksualka i da mrzi Židove. Bila je i uhićena zbog ratnih zločina, ali nikada nije dospjela na sud.

Tijekom Drugog svjetskog rata Coco Chanel je imala je aferu s nacističkim špijunom i to samo kako bi si osigurala smještaj u pariškom hotelu Ritz.

Čitajući njenu najnoviju biografiju i dalje se vjerojatno neće do kraja otkriti tko je Coco zapravo bila, ali joj se ne može poreći da je bila - intrigantna.

Filmovi, knjige i slikovnice o slavnoj dizajnerici

Prvi film o Coco Chanel snimljen je 1981. i zvao se “Chanel Solitaire”, a režirao ga je George Kaczender. Glumili su Marie-France Pisier, Timothy Dalton i Rutger Hauer.

Američki televizijski film “Coco Chanel” prikazan je 13. rujna 2008., a Coco kao 70-godišnjakinju glumila je glumačka legenda Shirley MacLaine. Mladu Coco glumila je Barbora Bobulova. Film s Audrey Tautou kao mladom Coco, “Coco avant Chanel”, u kina je stigao 22. travnja 2009. Audrey je nakon toga postala glasnogovornica Chanela i zaštitno lice njihove kozmetike.

Film “Coco Chanel i Igor Stravinski”, u kojem glume Anna Mouglalis i Mads Mikkelsen, u žarištu ima navodnu aferu između slavne dizajnerice i ruskog skladatelja Igora Stravinskog. Trenutno se planiraju još dva filmska projekta.

“Coco & Igor” je i knjiga koju je napisao Chris Greenhalgh i koja je objavljena 2003. godine. Objavljena je čak i dječja slikovnica “Different like Coco” 2008. godine, a u njoj se opisuje skromno djetinjstvo malene Coco i kako je napravila drastične promjene u modnoj industriji. Godinu dana poslije Karen Karbo napisala je knjigu “Gospel According to Coco Chanel: Life Lessons from the World’s Most Elegant Woman”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 08:54