TAMNA STRANA SLAVNE DIZAJNERICE

Coco Chanel: Mrzila je Židove, masone, socijaliste i komuniste, a špijunirala je za naciste

Nova knjiga o životu Coco Chanel , koja je izišla samo nekoliko dana uoči njenog rođendana, 19. kolovoza, dodatno učvršćuje teze da je francuska dizajnerica surađivala s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, i to kao špijunka kodnog imena “Westminster”.

Autobiografija naslova “Spavajući s neprijateljem: tajni rat Coco Chanel”, koju je napisao američki novinar Hal Vaughan, tvrdi da dizajnerica nije samo bila ljubavnica njemačkog časnika Hansa Gunthera von Dincklagea, za što postoje dokazi, nego i špijunka koja je radi vrbovanja novih snaga u njemačke redove putovala u Madrid i Berlin. Uz to, navodi se kako je Coco bila antisemit i nikako nije voljela Židove. Coco je bila modna pionirka i promijenila je način na koji se žene odijevaju i razmišljalju o sebi. Njezin je život bio predmet bezbrojnih biografija i filmova, u kojima su je prozivali da je oportunistica bez morala i promućurna poslovna žena, ali još nikada zbog špijuniranja.

- Žestoko antisemitski orijentirana prije no što se zbog toga trebalo svidjeti Nijemcima, postala je bogata služeći vrlo bogatima i dijeleći s njima mržnju prema Židovima, sindikatima, socijalizmu, masonima i komunistima - obrušava se autor na Coco, želeći valjda dočarati čitateljima kako je Coco bila puno više od nacističke simpatizerke i suradnice.

Baron von Dincklage

- Bila je nacistička agentica koja je radila za Abwehr, njemačku vojnu obavještajnu agenciju - rekao je izdavač Alfred A. Knopf. Iako je od spomenutih događaja prošlo 70 godina, nova je knjiga svejedno izazvala pomutnju, te su se oglasili i iz modne kuće Chanel i izrazili duboke sumnje u istinitost navoda.

- Ono što je sigurno jest da je Coco tijekom Drugog svjetskog rata imala vezu s njemačkim aristokratom. Naravno da to nije bio najbolji period za ljubavnu priču s Nijemcem, iako je baron von Dincklage bio Englez po majci i Coco ga je upoznala prije početka rata - objavila je grupa Chanel za javnost. Također su zanijekali da je dizajnerica bila antisemit, jer u protivnom ne bi imala Židove za prijatelje niti veze s obitelji Rothschild.

Arhivska građa

No knjiga se poziva na engleske, francuske, njemačke i američke arhive i tvrdi kako je Coco, jedna od najutjecajnih modnih ikona svih vremena, čak regrutirala nove agente. Navodno je u Abwehru operirala pod brojem F-7124, a kodno ime dobila je prema vojvodi od Westminstera koji joj je također bio ljubavnik. Dugo se spekuliralo da je dama visoke mode bila špijun, ali je oslobođena sumnje nakon ispitivanja na francuskom sudu.

Poznato je da je većinu Drugog svjetskog rata provela u hotelu Ritz u Parizu te tamo upoznala neke od visokih nacističkih časnika, poput Hermanna Göringa i Josepha Goebbelsa. Zna se i da je njen ljubavnik, barun von Dincklage, bio 13 godina mlađi od nje. Kad su ju jednom prilikom pitali kako je mogla imati aferu s toliko mlađim muškarcem, odgovorila je: “Žena mojih godina sigurno neće gledati u putovnicu svog potencijalnog ljubavnika ako joj se već pruži prilika za aferu”. Knjiga američkog autora toliko se obrušava na dizajnericu da je autor zaboravio spomenuti još neke važne ikone svog doba koje su surađivale s Nijemcima i nikada zbog toga nisu osuđene.

Ni Boss nije bio cvjećka

Hugo Boss, čija odijela danas svi žele imati u ormaru, bio je taj koji je dizajnirao nacističku uniformu. Maurice Chevalier, Jean Cocteau, Sacha Guitry i Edith Piaf samo su neki od Francuza koji su preživjeli rat zahvaljujući prijateljevanju s okupatorima. Vaughanova knjiga o Coco posljednja je u nizu njenih biografija. Čini se kao da je tek jučer iz tiska izišla knjiga Justine Picardie “Coco Chanel: The Legend and the Life”, koja je otkrivala laži i ljubavni život slavne kreatorice. Prije dvije godine izišla je i knjiga “The Gospel According to Coco Chanel: Life Lessons from the World’s Most Elegant Woman” autora Karen Karbo i Chesley McLaren, istodobno s filmom “Coco” u kojem je glumila Audrey Tautou.

Stvarnost je dosadna

U svim djelima o Coco Chanel navodi se kako je imala slavne ljubavnike poput Cocteaua, Stravinskog i Dalija. Iz svih tih biografija može se zapravo iščitati kako je Coco prije svega bila poslovna žena koja se željela promovirati i imala jak nagon za samoodržanjem. Spavala je s ljudima koji su joj se sviđali i radila što god je trebalo kako bi preživjela. I cijelo je vrijeme izmišljala i lagala.

- Neka moja legenda živi, želim joj dug i sretan život - rekla je Coco nakon Drugog svjetskog rata u Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:01