FESTIVAL TENISICA I ULIČNE KULTURE

DJ Umek na Sneakeroomu u Zagrebu izlaže svoju kolekciju rijetkih i skupocjenih modela: 'Kao klinac sam sanjao jordanice, ali nisam imao novca za njih'

Slovenski DJ Umek glasi za jednu od najvećih regionalnih legendi elektroničke glazbe, no manje je poznato da osim zavidne kolekcije plesnih ritmova ima i gigantsku kolekciju - tenisica. A u subotu dolazi u Zagreb pokazati svoje najdraže primjerke i podružiti se s posjetiteljima prvog Sneakerooma, festivala tenisica i ulične kulture, koji će se ovaj vikend održavati u predvorju i dvorištu kina SC.

- Ta je opsesija počela još kad sam kao dečko trenirao košarku i zaljubio se u jordanice broj 5 - priča nam Umek preko telefona. - Kao kod svake dobre priče, sanjao sam ih godinama jer mi ih mama nije mogla kupiti. Konačno sam došao do njih 2006. kad sam ih kupio u Miamiju. Bilo je to prvi put da sam tenisice platio više nego što je trebalo, no nikako i zadnji - smije se Umek pa dodaje da je intenzivno kolekcionarstvo ipak počelo nešto kasnije, oko 2013. godine.

- Teško mi je reći koliko ih imam, ali, u grubim crtama, posjedujem između 200 i 500 pari. Kad sam počeo, kupovao sam ih sve, no s vremenom sam one koje su mi zapravo bezvezne prodao. Sada inzistiram na kvaliteti, a ne na kvantiteti - kaže. Da bi ga tenisice osvojile, priča, moraju biti lijepe, ali u pozadini moraju imati i zanimljivu priču, što se poklapa s njegovom pričom o košarkaškim željama dječaka koji sanja da jednoga dana zaigra u Jordanicama.

Upravo njih ima i najviše - model 5 najčešće se pojavljuje u njegovoj kolekciji, a ima i više pari LeBron 10-ki, Air Maxa i Air Forcea. Upravo se u tim slučajevima radi o njegovim najvrednijim primjercima.

- Imam jedan par LeBron koje su mi posebno drage, one su nešto između devetke i desetke, neka vrsta hibrida. Nike ih je izradio u limitiranoj kolekciji koja nikad nije došla na tržište. Mogao ih je dobiti samo netko, recimo, u Nikeovu kampu u Oregonu, a jedne su slučajno završile i kod mene.

Moram naglasiti da su mi prilično drage i jedna jordanice na koje mi se on osobno i potpisao - ponosan je Umek.

- Posebno mi je drago kad me netko zaustavi na ulici i pohvali mi obuću. To mi se često događa u SAD-u - priča.

Za njegovu opsesiju znaju i svi njegovi najbliži. - Žena mi je svjesna da sam psiho za tenisice pa mi uvijek kupi neki ludi par za rođendan - smije se. Ne znamo je li i to radi supruge, ali Umek ne drži sve tenisice doma.

- Ne mogu vam reći gdje ih držim, samo ću naglasiti da su na sigurnom, ali ne doma - tajanstven je oko lokacije i iskren oko brojke koliko je pari iz svoje kolekcije doista i obukao:

- Nemoguće je da sam ih nosio sve. Rekao bih da izmjenjujem 60 do 100 pari.

Pitam ga i koliko će tenisica donijeti u Zagreb. - U jednima ću doći - smije se - a ponijeti ih još 15-ak najvrednijih.

Sajmu u Zagrebu se, priznaje, jako veseli, kao i ljetnoj festivalskoj i klupskoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:29