JEDINSTVENA MREŽA PROGRAMA

DJEČJI TJEDAN Kampanjom 'Klikni za raniKLIK!' HURID želi senzibilizirati javnost za potrebe djece rane i predškolske dobi koja imaju razvojne teškoće

 
Upravni odbor HURID-a
 HURID

U okviru javnog poziva Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) pod nazivom "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga", HURID-u je dodijeljena stručna komunikacijska podrška za provedbu projekta "Klikni za stručnjaka!", kao udruzi koja promiče održivi razvoj kroz društveno korisne aktivnosti u lokalnoj zajednici. Pomoć u postavljanju i provođenju komunikacijske strategije HURID-u pružila je konzultantska tvrtka EQUESTRIS.

Komunikacijskom kampanjom "Klikni za raniKLIK!" te istoimenim događajem održanim u Dječjem vrtiću Vrbik tijekom obilježavanja Dječjeg tjedna, HURID potiče uspostavljanje jedinstvene mreže programa rane intervencije u Hrvatskoj pod nazivom raniKLIK koja podrazumijeva aktivnu suradnju i mogućnost razmjene iskustava među stručnjacima i roditeljima.

HURID

HURID-ova tražilica www.raniKLIK.hr pomaže zabrinutim roditeljima u brzom pronalaženju stručnjaka rane intervencije u lokalnoj zajednici, stručnjacima daje priliku za međusobno povezivanje te sadrži podatke o pružateljima usluga iz zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog i nevladinog sektora koji mogu pomoći u planiranju i unapređivanju sustava rane intervencije u Hrvatskoj.

Događaj su, uz domaćine i stručnu javnost, uveličali visoki dužnosnici i predstavnici nadležnih ministarstava Republike Hrvatske te Gradskih ureda, kao i predstavnici Ureda Pravobraniteljice za djecu, dok su stručnjaci i roditelji podijelili svoja iskustva u panel-raspravi o važnosti rane intervencije. Glavni apel kampanje, kao i održane panel rasprave, usmjeren je na stvaranje međusektorskog i na znanstvenim istraživanjima utemeljenog sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj.

Nedostaje povezani sustav

Ivona Salaj, savjetnica Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, u svojoj je pozdravnoj riječi istaknula izostanak povezanosti sustava u području pružanja usluga rane intervencije u djetinjstvu:

- Ono što je i naš Ured uvidio kroz svoj rad u području rane intervencije jest činjenica da u Hrvatskoj nedostaje povezani sustav koji bi roditeljima s djecom s razvojnim teškoćama ili razvojnim rizicima omogućio na jednome mjestu sve potrebne informacije koje bi ih uputile gdje i kome se obratiti. Naš Ured u suradnji s Uredom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te udrugom HURID i UNICEF-om sustavno radi na politici koja će se točno odnositi na ranu intervenciju u djetinjstvu.

HURID
Ivona Salaj, savjetnica Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske

Prof. emerita dr. sc. Marta Ljubešić, predsjednica Upravnog odbora HURID-a, naglasila je važnost timskog rada stručnjaka u ranoj intervenciji:

- Potrebe djeteta rane dobi s razvojnim rizicima ili teškoćama, kao i potrebe obitelji složene su i zato ranu intervenciju u djetinjstvu provode stručnjaci različitih profesija iz biomedicinskog i društvenog područja znanosti. Prioriteti u podršci djetetu i obitelji dogovaraju se timski, a ako je dijete istovremeno uključeno u više ustanova, www.raniklik.hr je alat koji može povezati stručnjake uključene u rad s djetetom i roditeljima. HURID prepoznaje potrebu unapređenja obrazovanja stručnjaka za ranu intervenciju u djetinjstvu te tome pridonosi kroz suradnju s akademskom zajednicom te organizaciju edukacija i multidisciplinarnih simpozija.

Unapređenje procesa uključivanja

- Dijete rane dobi uči životno važne vještine kroz interakcije u prirodnim situacijama, a pružanjem podrške stvaranju socijalnih odnosa doprinosi se uključivanju i djeteta i obitelji u zajednicu. HURID se zalaže za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne odgojno-obrazovne programe i zajedno smo radili na stvaranju podrške odgojiteljima, djeci i njihovim roditeljima kako bi uključivanje bilo korisno za dijete s razvojnim odstupanjima i za ostalu djecu.

Kao vrtić i nadalje radimo na unapređenju procesa uključivanja koji je vrlo složen i prepun izazova. Tako imamo potrebu boljeg povezivanja sa stručnjacima iz drugih sustava koji našoj djeci pružaju podršku - izjavila je Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik.

HURID

Prof. log. Renata Rade, Marte Meo terapeut, vanjska suradnica HURID-a, na panelu je istaknula:

- Podizanje djeteta uvijek je izazov. Specifična težina odgajanja i poticanja djeteta s razvojnim teškoćama tijekom svakodnevnih obiteljskih rutina često ostaje, od strane stručnjaka, nepoznata i nedotaknuta. Uvid u navedena ponašanja djeteta kod kuće (kućna posjeta, video-snimka ili sl.) otvara stručnjacima mogućnost pozitivnog djelovanja na cijelu obitelj.

Davanjem podrške onim roditeljskim obrascima komunikacije koji su primjereni djetetovim trenutnim mogućnostima, a olakšavaju provođenje dnevnih rutina, čuva se obitelj i postiže veći broj prilika za učenje, komunikaciju i razvoj. Rana intervencija to ima na duši.

'Svaka obitelj je drugačija'

- Stručnjaci trebaju upoznati i poštivati obiteljske vrijednosti i potrebe jer je svaka obitelj drugačija, a za surađivanje u provođenju programa rane intervencije nužan je osjećaj uvažavanja i prihvaćanja. Roditelji vole svoju djecu, skrbe o svim njihovim potrebama te brižno prate kako se razvijaju.

Oni ih i najbolje poznaju te raspolažu vrijednim informacijama o svom djetetu koje žele podijeliti sa stručnjacima za planiranje stručne podrške - poručila je gospođa Martina Raič, majka djeteta s teškoćama u razvoju koji je polaznik Dječjeg vrtića Vrbik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:45