JANE'T SEWELL

Dobitnica Grammyja o hrvatskom hitu godine: ‘Bižuterija’ meni zvuči kao grčka pjesma

...i ima vrlo uočljivi pop-prizvuk koji više privlači žene nego muškarce. Najvažnije je da je publika voli
Zagreb,150411.Savska.Koncert pjevacice Jelene Rozge u kosarkaskom centru Cibona.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB - Uvijek je važna samo reakcija publike”, počela je svoj komentar Jane’t Sewell, ovogodišnja dobitnica Grammyja za hit godine, i to kao autorica pjesme “Empire state of mind”, koju izvode Alicia Keys i Jay-Z, nakon što smo joj poslali link na Youtube za naš hit godine, “Bižuteriju” Jelene Rozge, i zamolili je za mišljenje o pjesmi koja je osvojila “hrvatski Grammy”.

- Po ovome vidim da je publika obožava pa ni ja, niti bilo tko drugi ne bi uopće smio suditi o tome je li ta pjesma dobra ili ne. Publika je ta čija je ocjena važna. Da ne znam da je ovo pjesma iz Hrvatske, mislila bih da je riječ o nekoj grčkoj pjesmi i to s uočljivim pop-prizvukom, za koji mi se čini da više privlači žene nego muškarce. Moram priznati da mi se sviđa njezina vokalna izvedba i, iskreno, voljela bih čuti ovu curu kako pjeva i neku drugu vrstu glazbe - ističe Jane’t Sewell.

Ljubavno pismo gradu

U svakom slučaju, Jelena Rozga može biti zadovoljna ovakvom ocjenom žene koja je napravila svjetski hit, osobito nakon što je većina Rozginih kolega “na nož” dočekala njezin Porin za hit godine.

No, upravo je Janet Sewell ta koja zna koliko je teško dobiti nagradu za hit godine, osobito Grammy. “Empire state of mind”, svojevrstan “hommage” New Yorku, nastao je prije dvije godine, dok je Jane’t s kolegicom Angelom Hunte živjela i radila u Londonu.

- Dok sam radila u Londonu, hvatala me nostalgija za New Yorkom pa smo Angela i ja jedan dan napisale pjesmu, koja je bila svojevrsno ljubavno pismo gradu u kojemu smo odrasle.

Za obje je bio veliki trenutak kad smo čule da Jay-Z želi producirati pjesmu i tek smo tada postale svjesne koliko je to postalo ozbiljno. Nama je ta pjesma bila intimno draga, u nju su unijele mnogo duše i životnog iskustva. Cijenim što je Jay-Z prepoznao tu našu viziju - kaže Jane’t ekskluzivno za Jutarnji list.

Međutim, nije sve išlo tako lako. Djevojke su pjesmu prvo poslale u Roc Nation gdje su, kako to često biva u glazbenom svijetu, dobile katastrofalne kritike. Međutim, iako su bile obeshrabrene lošim reakcijama, javile su se jednom starom poznaniku koji radi u EMI-ju.

Pravi izbor izvođača

- Nakon što je pjesmu preslušao direktor EMI-ja za Sjevernu Ameriku, odmah ju je proslijedio Jay-Z-ju i rekao mu da će to biti klasik među pjesmama posvećenima New Yorku. Jay-Z je dodao svoje rap stihove, a sve nakon toga je povijest. Razmišljali smo o nekoliko pjevačica, ali na kraju sam predložila Aliciu Keys jer je vokalno njoj sjajno odgovarala, a i ona je rođena u New Yorku, tamo je odrasla i bila je pravi izbor - navodi Jane’t Sewell.

Jane’t je već jednom bila nominirana za nagradu Grammy, a napravila je pjesme za Melanie Fionu, Jennifer Lopez i mnoge druge zvijezde, ali tek s ovogodišnjim Grammyjem dobila je prvo zasluženo priznanje za svoj talent.

- Još se navikavam na činjenicu da sam dobila nagradu Grammy i jako sam ponosna na svoj uspjeh. Kada je pjesma napisana, znala sam da će biti posebna, no tek kad je postala hit, oduševilo me koliko je dirnula ljude. Ali, to sam i očekivala jer je napisana iz srca. Kada su mi javili da je pjesma nominirana za Grammy, bio je to odličan osjećaj jer je to bila još jedna potvrda koliko je uspjela - kaže Jane’t.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:32