A. DRAGAŠ O 'HITU GODINE'

Valjda je zaslužila Porina: Svi se snebivamo što nam mularija svršava na srpske cajke, a one nisu puno drugačije od Bižuterije!

Split, 110211.Veceras je u rasprodanoj Spaladium Areni odrzan koncert Jelene Rozge.Na fotografiji: Jelena Rozga.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX
Diskografske nagrade, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, nisu pokrenute zato da detektiraju najprodavanije albume i najslušanije pjesme

Ne, nije nominacija “Bižuterije” za Porin u kategoriji Hit godine bila “građanska hrabrost” kako to primajući kamenu statuu “nadahnuto” reče Jelena Rozga.

Još jedno uvrštenje kategorije Hit godine u Porin koje nekoliko godina nije bilo u kategorizaciji hrvatske diskografske nagrade nije “građanska hrabrost”, nego samo i jedino nesmotrena i nepametna odluka - da ne uporabim neku težu kvalifikaciju - Upravnog odbora Porina. Nominacija “Bižuterije”, a potom i Jelenino osvajanje Porina u spomenutoj kategoriji tek je logična posljedica sporne odluke čelništva Porina.

Naime, diskografske nagrade, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, nisu pokrenute zato da detektiraju najprodavanije albume i najslušanije pjesme - za to služe top-liste najemitiranijih i najprodavanijih pjesama i albuma - nego da u prvi plan istaknu ono najkvalitetnije iz diskografske produkcije jedne kalendarske godine.

Na stranu jesu li Porinovi glasači ovog proljeća uspjeli detektirati koji su to glazbeni dosezi bili najkvalitetniji u 2010. godini, ali čak ni to preglomazno glasačko tijelo nije napravilo takav faux pas kakav je Upravni odbor Porina učinio s još jednim inzistiranjem na kategoriji Hita godine u kojoj je onda logično očekivati - jer nikada se ne smije podcijeniti masovni neukus - da pobijedi “Bižuterija” Jelene Rozge ili nešto o varenju i barenju izvjesne Klape Sv. Florijana. A, onda Porin otvoren

, a na kojem nastupaju i Jelena i Klapa Sv. Florijana da bi se već koji minutu kasnije klanjali istinskom Kralju evergreena Dragi Dikliću i sve skupa zatvorili nastupom The Bambi Molestersa baš i nema puno smisla, barem na estetskoj razini.

Sama “Bižuterija” Jelene Rozge upravo je ono što joj i ime kaže. Ta pjesma o “ženi, majci, kraljici” koja svom “školovanom prevarantu” nije bila ništa drugo nego “bižuterija”, možda zato jer je rođena u “pogrešnom znaku”, a uz grčki motiv, telefonsku hard rock gitaru i humpa-cumpa ritam, zvuči kao i niz drugih narodnjačkih hitova, samo što - eto sreće - nije došao iz Srbije nego iz hrvatske hit-radionice obitelji Huljić.

Pa je onda valjda taj hit i zaslužio da dobije Porina, dok ćemo se svi skupa istodobno snebivati kako nam mularija svršava na srpske cajke čiji repertoar - gle vraga - stilski, pjesnički, sadržajno i simbolički baš i nije toliko različit od “Bižuterije”. U međuvremenu, a sada za to itekako imamo povoda jer Jelena je ovjenčana i Porinom, vrijeme ćemo kratiti neobično važnom debatom o tome je li Kraljica estrade još uvijek Severina ili joj je tron preotela Jelena. Nije šija, neg' je vrat.

U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG OD UTORKA PROČITAJTE:

Kako uspjeh bižuterije vidi Inoslav Bešker: Većina toga je u marketingu i tekstu

Dizajneri predlažu premijerki: Ovakav broš trebate nositi na dan ulaska u EU

Hugh Grant u ratu protiv medija: Snimke razgovora s paparazzima promijenit će svijet

Što zaustavlja hrkanje? Na testu se najboljim pokazao...ljudski lakat!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:26