TREND ILI NEŠTO VIŠE?

E-CIGARETAMA RASTE POPULARNOST, NO NJIHOV UČINAK JOŠ JE NEPOZNAT Koliko strogo treba regulirati ovo tržište u razvoju?

 Jason Lee/Reuters

E-cigaretama je brzo narasla popularnost posljednjih godina, a trenutno se raspravlja o tome pomažu li pušačima odviknuti se od duhana ili čine li pušenje privalčnije mladima ljudima, prenosi Independent.

'S obzirom na to da su e-cigarete u upotrebi jedva jedno desetljeće, a da studijama o dugoročnom učinku treba više vremena od toga da utvrde njihov učinak, trenutno se ne može reći jesu li one samo trend ili dugotrajni pokušaj duhanske industrije da nadomjesti gubitak prihoda na tržištima gdje je konzumacija cigareta opala', kaže Heide Weishaar, istraživačica sa sveučilišta u Glasgowu.

Kao plod tog neznanja, postoji neustaljena praksa diljem svijeta kada se govori o regulaciji tržišta e-cigareta. Tako mlađi od 18 godina u Bugarskoj i Poljskoj mogu kupiti e-cigarete zbog nedostatka regulacije, dok primjerice u San Franciscu osoba mora imati 21 godinu da bi kupila cigarete.

Za i protiv

Uoči glasovanja o novom zakonu o zdravstvu u Škotskoj, protivnici stroge regulacije, koji smatraju da su e-cigarete manje štetne od tradicionalnih cigareta, rekli su da ne žele velika ograničenja u prodaji te da žele potpunu slobodu prilikom oglašavanja. Smatraju da će restrikcije onemogućiti ljude u prelasku na e-cigarete koje drže sigurnijom opcijom.

Proponenti stroge regulacije s druge strane žele zaštititi djecu i maloljetnike od kupovanja i korištenja proizvoda koji imitiraju pušenje i uzrokuju ovisnost o nikotinu. Nadalje, takav oprezni pristup na tragu je nedavnog uspjeha u kontroliranju pristupu i konzumaciji duhana.

Glasovanjem te stupanjem zakona na snagu, Škotska se pridružila državama koja zabranjuje prodavanje e-cigareta mlađima od 18, a ustanovljena je praksa da osobe koje izgledaju kao da su mlađe od 25 godina moraju tražiti potvrdu o starosti. Zabranjena je prodaja e-cigareta putem automata, a kažnjivo je postalo kupovanje e-cigareta umjesto nekog tko je mlađi od 18.

Stroža kontrola

'Istraživanje u kojem sam sudjelovala, a ticalo se percepcije e-cigareta, otkrilo je da je većina javnost za reguliranje tog segmenta tržišta. Dodatno, jedno drugo istraživanje na kojem sam radila otkrilo je da mladi ljudi imaju vrlo sofisticirano mišljenje o e-cigaretama. Znaju dobre i negativne strane - pogotovo oni koji već puše - ali su svejedno za strogu regulaciju', zaključuje Heide Weishaar.

Hrvatsko tržište e-cigareta također je većinom neregulirano. Prilikom kupovanja tradicionalnih cigareta osobi se dob utvrđuje putem identifikacijske isprave, a takve se cigarete ne smiju legalno prodavati online. S druge strane, e-cigarete se mogu kupiti na oba načina, s tim da, kada se kupuju online, oni koji ih prodaju nemaju efektivnog načina provjere je li kupac punoljetan ili ne. Neke online trgovine s e-cigaretama bazirane u Hrvatskoj nemaju niti napomenu da se e-cigarete ne smiju prodavati maloljetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:29