STIŽE NOVI ZAKON

UVODE SE DRAMATIČNE ILUSTRACIJE POSLJEDICA PUŠENJA Ovo su fotografije koje će uskoro osvanuti na kutijama cigareta u Hrvatskoj

 EPH

Već za koji mjesec dio kutija cigareta bit će “oslikan” zastrašujućim fotografijama organa uništenih pušenjem. Naime, novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda trebao bi u saborsku proceduru do polovice ovog mjeseca, a proizvođačima cigareta ostavljen je jednogodišnji rok za prilagodbu, odnosno da do 20. svibnja 2017. prodaju svu zalihu cigareta u dosadašnjoj ambalaži.

Od toga datuma u prodaji će moći biti samo cigarete na čijim su kutijama slike bolesnih pluća, posljedica infarkta ili moždanog udara, začepljenih krvnih žila, uništenih zuba i čeljusti... Proizvođači će imati na raspolaganju tri seta sa po 14 fotografija i poruka, a obveza im je da sve bude količinski jednako zastupljeno na ambalaži.

Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije

Umire 10.000 ljudi

Te će fotografije i poruke zauzimati najveći dio kutije, kako to nalažu direktive EU zbog kojih sve članice, pa i Hrvatska, moraju usuglasiti svoje zakonodavstvo. Hrvatski prijedlog zakona nakon javne rasprave trenutačno je “na odobravanju” u EU, a nakon toga slijedi i saborska potvrda. Prvi se put ovim zakonom reguliraju i umeci za elektronske cigarete, a vrlo se detaljno propisuju upravo dimenzije slika i slova poruka koje bi trebale smanjiti želju za pušenjem, što je dosad u Hrvatskoj bilo neuspješno. I dalje puši više od trećine odraslih, a posljedice pušenja čine velik dio troškova zdravstvene zaštite.

Najveću zabrinutost izaziva činjenica da se broj pušača među mladima, nažalost, ne smanjuje. Ni ovaj zakon ne predviđa zabranu pušenja u kafićima, nego je to ostavljeno na volju lokalnoj samoupravi koja može proglasiti “zone slobodne od duhanskog dima”, što je teško očekivati u zemlji u kojoj se i dalje puši čak i tamo gdje je izričito zabranjeno, poput liječničkih soba u bolnicama. S takvim tolerantnim stavom prema pušenju statistika će u Hrvatskoj i dalje bilježiti više od 10.000 umrlih godišnje od posljedica te ovisnosti ili 20 posto svih umrlih u populaciji starijoj od 30 godina.

Edukacija mladih

Inače, stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije i Europska komisija ističu da samo istodobna primjena nekoliko mjera kao što je zabrana pušenja na javnim mjestima, uključujući i kafiće, edukacija mladih još od dječje dobi, povećanje cijena cigareta i kutije sa zastrašujućim fotografijama i porukama može smanjiti tu lošu i opasnu naviku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:42