BRITANSKA DIZAJNERSKA ZVIJEZDA

Erdem Moralioglu: Odijevam se dosadno, imam stil kao moj tata

Na nedavnom natječaju u organizaciji Voguea i Britanskog vijeća dizajnera osvojio je 200 tisuća funti

Modni dizajner Erdem posljednjih je nekoliko godina česta tema bogate modne scene Londona. Što reći nego da je riječ o čovjeku čije su kreacije, između ostalih dama, osvojile suprugu britanskog premijera Sarah Brown, njenu kolegicu s druge strane bare Michelle Obama, glumice Keiru Knightley, Siennu Miller, sestre Olsen i supermodel Claudiju Schiffer?

Fascinacija kontrastima

Našla sam se s njim dan prije njegova puta u SAD, gdje predstavlja svoju novu kolekciju klijentima modne kuće Barney’s u New Yorku i na Beverly Hillsu. U njegovu londonskom studiju vidljiva je kreativna gužva. Erdem Moralioglu ima samouvjereni stav mladoga čovjeka koji zna da ga očekuje sjajna budućnost, a pritom na trenutke djeluje sramežljivo i plaho.

Sve vezano uz njega podrazumijeva kontraste. Taj 33-godišnji modni dizajner istovremeno je sinonim londonske ekstravagancije i elegancije novoga doba. - Fasciniran sam kontrastima, jako me zanima sve što ne ide jedno s drugim. Volim kombinirati ženstveni stil s muškim detaljima, casual materijale s formalnim materijalima - rekao je čim smo sjeli.

Erdem Moralioglu rođen je u Kanadi, tata mu je iz Turske, a mama Britanka koja je potaknula njegovu ljubav prema estetici i putovanjima. Nakon završenog fakulteta u Torontu, kao stipendist kultne londonske kreatorice Vivienne Westwood odlazi na magisterij u London na prestižni Royal College of Arts pa u New York, u studio američke dizajnerice Diane Von Furstenberg. Već 2005. vraća se u London i od tada gradi svoj imidž novoga otkrića londonske modne scene. Erdem je danas jedan od najtraženijih londonskih dizajnera.

- Moraš kreirati identitet onoga što radiš. Svaki odjevni predmet mora imati potpis i mora biti jasno kome pripada. Samo tako se može uspjeti na londonskoj modnoj sceni - navodi Erdem. Njegov potpis su haljine često cvjetnog uzorka koje su mješavina tradicionalnih ženstvenih haljina, orijentalnih uzoraka i nekih novih momenata poslovne žene današnjega doba. Kada kreira, kaže da zamišlja i skicira ženu nedefinirane životne dobi, a njegove klijentice su žene u dobi od 18 do 60 godina. Njega pak najviše fasciniraju žene koje odjeću nose sa samopouzdanjem, bez obzira na stil odijevanja.





Poslovni ispit zrelosti

Nedavno je pobjedio na natječaju “British Fashion Council/Vogue Designer Fashion Fund”, u organizaciji britanskog vijeća dizajnera i modne biblije kojim je, na temelju poslovnog plana, nagrađen sa 200.000 funti za razvoj poslovanja. Smatra li modu umjetnošću ili biznisom, pitam ga. - Jedno ne ide bez drugoga. Moda je umjetnost, ali ne ide bez smisla za poslovanje. To je test koji mnogi ne prolaze - kaže. Za njega je izrada poslovnog plana bila pravi ispit zrelosti. Erdem planira proširiti studio u istočnom Londonu, povećati tim koji se za sada sastoji od pet ljudi, te nastaviti sa širenjem distribucije u inozemstvu. Za sada se njegove kreacije mogu pronaći u čak 26 zemalja diljem svijeta, a među ostalima su u njujorškim modnim kućama Sachs Fifth Avenue, Barney’s, pariškoj Colette i Harvey Nichols u londonskom kvartu Knightsbridge.

Osim najnovijeg dostignuća, Erdem na svojim policama ima nekoliko nagrada. Među ostalima, 2007. i 2008. osvojio je Swarovski/BFC British Fashion Council Enterprise Award, a prošle ga je godine modni magazin Elle nagradio s Fashion Future Award.

Pitam Erdema može li se u svijetu globalizacije još uvijek govoriti o Londonu kao središtu modnoga svijeta. - London ima fakultete St Martin’s i Royal College of Art, čije mlade nade svake godine s nestrpljenjem očekuje. To nema niti jedan drugi grad, tu otvorenost, slobodu i entuzijazam za nove ideje i nove dizajnere. To će London uvijek činiti posebnim - kaže Erdem. Vidno je zbunjen pitanjem koji grad smatra svojim domom. Naime, veći dio godine boravi u Londonu, govori kanadskim naglaskom, a vrlo je često u New Yorku. Zaključuje da - nema dom.

Sam za sebe kaže da se odijeva dosadno i da njegov odjevni stil često podsjeća na njegova oca. Ono što ga motivira je odijevati žene, jer samo se one u potpunosti promijene s obzirom na odjeću koju nose. Jednom je izjavio da je sretan što ima sestru blizanku i uvijek lijepo odjevenu majku koje ga inspiriraju.

Najvažnije stranice

U ranim tridesetima biti u središtu svijeta kad je riječ o modi i k tome biti vrlo uspješan ostvarenje je sna svakoga tko pomišlja na bavljenje modom. Ipak, Erdem ističe da iza svega stoji naporan rad, sati i sati provedeni u razmišljanju, crtanju, odabiranju materijala, provjeri, bez opcije da se odustane.

Erdem je tema modnih stranica gotovo svih britanskih novina, a ne prođe mjesec da se njegove kreacije ne nađu na stranicama najvažnijih modnih magazina. Zasad mu je neostvarena želja dizajnirati odjeću za britansku glumicu Tildu Swinton koja je, kako kaže, puna kontrasta, baš kao i on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:45