STRAŠNA SUDBINA

FOTO: AMPUTIRALI SU JOJ NOGU, A SAD ĆE OSTATI I BEZ DRUGE Mladu manekenku tampon je skoro stajao života: 'Bila sam u komi, otkazivali su mi organi'

 
 INSTAGRAM

Lauren Wasser, 29-godišnja manekenka, glumica i aktivistica, u kolumni za InStyle opisala je kako je 2012. ostala bez desne i prstiju lijeve noge, u nadi da će njezina ispovijest potaknuti djevojke da se informiraju o opasnostima i rizicima korištenja tampona.

- Sve je počelo tog kobnog 3. listopada. Dobila sam menstruaciju, a morala sam na prijateljičinu rođendansku zabavu. Stavila sam tampon, redovito ga mijenjala, ali do večeri i odlaska u restoran, gdje je bilo organizirano slavlje, počela sam se osjećati loše. Čim su me vidjeli, prijatelji su mi rekli da ne izgledam najbolje pa sam se vratila kući. Imala sam visoku temperaturu i odmah sam otišla u krevet.

Sljedeće jutro, majka, koja tada nije bila u Los Angelesu, već u drugoj saveznoj državi, na vrata mi je poslala policiju - zabrinula se jer joj nisam odgovarala na poruke i pozive. 'Plavci' su mi savjetovali da odmah odem u bolnicu, a mami sam obećala da ću to i napraviti ako mi do sutra ne bude bolje. To je sve čega se sjećam - napisala je Lauren.

Happy Sunday

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) on

Sljedeći dan policija se, nastavlja, vratila u njezin stan. Pronašli su je kako bez svijesti leži na podu, u vlastitoj bljuvotini i fekalijama. U rekordnom roku prevezli su je u bolnicu.

Inače zdravoj manekenki počeli su otkazivati organi, imala je srčani udar, a nemoćni liječnici morali su je staviti u induciranu komu i priključiti na aparate... Nekoliko dana poslije stigla je i šokantna dijagnoza. Lauren je imala sindrom toksičnog šoka, a uzrokovao ga je - tampon.

- Kad sam se napokon probudila, tjedan i pol dana poslije, noge kao da su mi 'gorjele'. Lijekovi koje sam dobivala za regulaciju krvnoga tlaka blokirali su dotok krvi do udova. Hitno su me prebacili u drugu bolnicu na hiperbaričnu terapiju, ali nažalost, nije bilo pomoći. Dobila sam gangrenu i morali su mi amputirati desnu nogu - napisala je Wasser.

Zbog nesreće koja ju je zadesila manekenka je pala u depresiju, ali njezinim mukama nije bio kraj.

- I pet godina poslije, sve me boli. Na lijevoj nozi nemam prste ni petu, a zbog otvorenog čira, liječnici su prognozirali kako ću za nekoliko mjeseci ostati i bez druge noge - i nju će morati odrezati. Zato sam odlučila svoju priču podijeliti sa svijetom, ako spasim barem jednu djevojku, napravila sam puno - zaključila je Lauren.

Sindrom toksičnog šoka, od kojeg je ova 29-godišnja manekenka oboljela, teška je i akutna bolest koju uzrokuju toksini bakterija (zlatnog stafilokoka i piogenog streptokoka). Nakon što uđu u krvotok, dolazi do naglog porasta tjelesne temperature, snižava se krvni tlak, a drugi simptomi su povraćanje i proljev te oštećenje unutarnjih organa.

Inače, kod oko deset posto zdravih žena zlatni stafilokok je dio normalne bakterijske flore rodnice, a najvećem riziku od dobivanja sindroma toksičnog šoka izložene su upravo žene koje u rodnici već imaju pozitivan stafilokok (ili streptokok) te koriste tampone.

the moment someone tries to talk to you before your coffee!

A post shared by Lauren Wasser (@theimpossiblemuse) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:29