TRAŽITE ORIGINALAN DAR?

FOTO Baršunaste papuče i radni stol Bernieja Madoffa uskoro na aukciji

Madoff služi 150-godišnju zatvorsku kaznu, a aukciju organizira njujorška policija

Voljeli biste ove godine za promjenu biti originalni u božićnom darivanju?

Luksuzni predmeti

Evo prijedloga (ako imate viška novca i vremena): oslobodite si 13. studenoga, zaletite se do njujorškoga hotela Sheraton i svojim najmilijima kupite neki od osobnih predmeta koji su ostali iza najslavnijega prevaranta današnjice, Bernieja Madoffa. Primjerice, baršunaste papuče s njegovim inicijalima, zaručnički prsten njegove supruge, antikni radni stol...

150 godina zatvora

Te će stvari, zajedno s još oko 400 drugih, biti ponuđene na aukciji koju organizira njujorška policija kako bi se barem djelomično, ali s obzirom na štetu još uvijek minimalno, podmirilo dugove žrtvama njegove financijske piramide koja je proglašena najvećom u povijesti.

Samome Madoffu niti jedna od tih stvari više neće trebati jer od lipnja 2009. služi 150-godišnju zatvorsku kaznu, a njegova obitelj, sinovi i supruga koji su ostali na slobodi iako se nagađalo da su za prevaru znali budući da su radili s njim, morat će se pomiriti s tim gubitkom, kao što su se već pomirili s oduzimanjem brojnih drugih pokretnina.

Lani je, naime, također u studenome održana aukcija na kojoj je prodano oko 200 osobnih stvari obitelji, među kojima su bili i Madoffova New York Mets jakna za baseball na čijoj je pozadini ušiveno njegovo ime, nakit, satovi te oprema za golf i pecanje.

Priznao krivnju

Nagađalo se da će prikupiti 500.000 dolara, ali je iznos na kraju narastao do milijuna. Milijun je prikupljen i prodajom njihovih luksuznih automobila i jahti, a očekuje se da će se prodajom nekretnina - stambene zgrade na Manhattanu, kuće u Montauku, kuće u Palm Beachu, vile u južnoj Francuskoj - prikupiti više od 20 milijuna dolara.

No, to neće biti ni približno dovoljno da se podmiri kaos koji je Madoff ostavio iza sebe kada je u travnju 2009. priznao krivnju za 11 točaka optužnice. Prema procjeni sudskog povjerenika, tisućama žrtava taj je 72-godišnjak dužan oko 18 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:31