FINANCIJSKA PRIJEVARA

Prevarant stoljeća Bernie Madoff: Banke i fondovi dobro su znali što radim

NEW YORK - Američki burzovni mešetar Bernard L. Madoff , koji stoji iza najveće financijske prijevare u povijesti, poručio je iz zatvora da su pojedine banke i investicijski fondovi “morali znati” za njegove malverzacije i time doveo u pitanje tezu da je on jedina osoba odgovorna za prijevaru koja je oštetila na tisuće ljudi.

U razgovoru s novinarkom The New York Timesa Dianom Henriques, koja priprema knjigu o njegovu slučaju, Madoff je rekao da je velik broj banaka i investicijskih fondova s kojima je poslovao odlučio “zažmiriti na jedno oko” i ignorirati nelogičnosti u njegovu poslovanju koje su upućivale na prijevaru.

- Morali su znati što se događa. Ali ponašali su se na način - ako i radiš nešto protuzakonito, ne želimo to znati - rekao je mešetar koji trenutačno služi zatvorsku kaznu od 150 godina.

Madoff nije poimenice naveo o kojim bankama ili investicijskim fondovima je točno riječ, ali NYT je sada objavio da osuđeni mešetar već dulje vrijeme surađuje s Irvingom H. Picardom, zastupnikom žrtava prijevare koji pokušavaju barem dio svojih sredstava vratiti natrag. Sada je potvrđeno da se Madoff tijekom ljeta prošle godine susreo s članovima Picardova pravnog tima i dao im informacije koje “potvrđuju umiješanost banaka i fondova” u prijevaru u kojoj je izgubljeno oko 20 milijardi dolara u gotovini i oko 65 milijardi dolara u vrijednosnim papirima.

Picardov tim u posljednjih nekoliko mjeseci podnio je čitav niz građanskih tužbi u kojima traži 90 milijardi dolara odštete od institucija i pojedinaca koji su profitirali od Madoffove “Ponzi sheme” tijekom godina. Među onima od kojih se traži odšteta su i banka JPMorgan Chase s kojom je mešetar s Wall Streeta godinama poslovao, te Sonja Kohn, austrijska investitorica koja je nadzirala čitavu mrežu fondova koji su ulagali kod Madoffa.

Bernard Madoff je novinarki rekao i kako nikada nije mislio da će propast njegove “Ponzi sheme” izazvati takav kaos i tako uništiti njegovu obitelj. Novinske izvještaje o prošlogodišnjem samoubojstvu svoga sina Marka Madoffa zbog pritisaka kojima je obitelj bila izložena nakon njegove osude nazvao je “sramotnima”.

Rekao je kako su netočne bile tvrdnje da je odbio nazočiti njegovu pogrebu te da su mu zatvorske vlasti jasno dale do znanja da mu neće dopustiti odlazak na pogreb zbog “sigurnosnih razloga”.

- Da sam i otišao, bio bi to medijski cirkus koji bi dodatno nanio bol mojoj obitelji - rekao je Madoff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:31