OVISNICA O MODI

FOTO Julija Timošenko: Nećete me natjerati da skinem štikle!

Nova pravila odijevanja u državnim institucijama iziritirala su bivšu premijerku poznatu po stilu

Kontrapunkt u kojem se savršeno nadopunjuju visoko stilizirana odjeća i pletenica ukrajinske seljanke odavno joj je priskrbio epitet globalne kraljice stila. Stoga nije nikakvo pretjerivanje ako se kaže da Julija Timošenko neke od svojih najvećih aduta - odvažnost i drskost - kao rijetko koja političarka u novijoj povijesti uspijeva preslikati i na vlastiti odjevni stil.

Ovisnica o modi

Ponekad se čini da te osobine progovaraju iz svakog nabora onoga što liderica ukrajinske oporbe na sebe stavi, a najčešće je to neka kreacija slavnih dizajnera. Ovih je dana priča o njezinoj stilskoj profinjenosti i svojevrsnoj ovisnosti o modi za koju je oduvijek bila spremna izdvojiti mnogo novca, dobila novi nastavak. Naime, glamurozna bivša premijerka usprotivila se uvođenju novog kodeksa odijevanja za dužnosnike vlade i drugih državnih institucija.

Smiješan dress code

Ideja dress codea toliko je iziritirala ukrajinsku čeličnu lady da ga je ona smjesta proglasila ‘smiješnim’ i o tome prozborila s novinarima. Pri tome je sarkastično primijetila kako sada u Kabinet neće smjeti ući ni engleska kraljica Elizabeta koja voli žive boje, ni ekscentrični libijski vođa Moamer Gadafi.

Pomisao da bi po hodnicima vlade bilo zabranjeno hodati u cipelama s potpeticama od 15 centimetara (Juliji su omiljene Vivienne Westwood i Louis Vouitton) koje su, uz haljine dubokih proreza, jaku šminku ili nakit dospjele na crnu listu onoga što se ne smije nositi - nije se dopala niti njezinim istomišljenicima okupljenim oko ‘Bloka Julije Timošenko’, takozvanog BYuT-a. A to se, kako je netko primijetio, izgovara slično kao i engleska riječ ‘beauty’ to jest - ljepota.

Jedna od protivnica novog dress codea je i pobočnica predsjednika Viktora Janukoviča Anna German - to je vjerojatno i jedina tema u kojoj se ona može složiti s Juliom. German je za agenciju Interfax čak izjavila kako misli da bi vladini dužnosnici trebali imati ‘urođen smisao za stil i etiku’ (!?).

Nosi se sivo i plavo

Nove regule, dakako, nisu zaobišle niti muškarce - od njih se tako zahtijeva da nose uglavnom plava ili siva odijela, (što i nije drastična mjera), a pogotovo ne odredba da se na poslu ne pojavljuju u istoj odjeći dva dana zaredom, kao što je to mnogima od njih do sada bila najnormalnija stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:58