KRIZA U UKRAJINI

FOTO Ulice Kijeva gore: Timošenko osuđena na sedam godina zatvora! EU: Zabrinuti smo

Karizmatična političarka osuđena je zbog zloporabe položaja i štetnog ugovora s Rusijom o isporuci plina
(FILES) A file photo taken on August 11, 2011 shows Former Ukrainian Prime Minister Yulia Tymoshenko (C) inside a courtroom in Kiev. The judge in her trial, Rodion Kireyev, said in the verdict on October 11 that Tymoshenko clearly had exceeded her authority in signing a gas deal with Russia in 2009 and used her powers to "criminal ends". Kireyev has yet to announce his final judgement in the case or give any details on sentencing if the former Orange Revolution leader is found guilty in the case. AFP PHOTO/ POOL / ALEXANDER PROKOPENKO
 ALEXANDER PROKOPENKO

ZAGREB - Predsjedavajući kijevskog suda Rodion Kirejev progasio je, nakon tromjesečnog procesa, krivom nekadašnju ukrajinsku premijerku, karizmatičnu i buntovnu Juliju Timošenko zbog zloporabe položaja i štetnog ugovora s Rusijom o isporuci plina kojim je, prema tvrdnjama optužnice, oštetila državu za oko 150 milijuna eura te ju osudio na sedam godina zatvora i tri godine zabrane bavljenja politikom.

Dok je Kirejev čitao presudu, Timošenko mu je dobacila da je "ukinuo slobodu Ukrajini" te da je presudu pisao predsjednik Janukovič, no ovaj je samo glasnije čitao obrazloženje ne ulazeći u raspravu s ljutitom bivšom premijerkom. Na kraju je uzviknula kako se "vratila 1937. godina", aludirajući na godinu najstrašnijih Staljinovih represija.

Timošenko je na sud došla u utegnutom sivom kostimu s natruhama ukrajinskog veza te sa svojom tradicionalnom pletenicom zamotanom oko glave. Osuda je nastavak političke borbe dvaju preostalih titana ukrajinske vladajuće scene - proruskog i konzervativnog predsjednika Viktora Janukoviča i prkosne "željezne lady" Julije Timošenko, koja je prilikom čitanja presuda, unatoč upozorenju suca, sjedila te se cijelo vrijeme "igrala" s iPadom.

Osim toga, ukrajinska Jean D'Arc, legendarna liderica narančaste revolucije je iskoristila čitanje presuda da pozove Ukrajince na borbu s režimom Janukoviča.

- Ako se budete bojali oni će se s vašim životima obračunati na isti način kao s Ukrajinom. Diktature i režimi ne odlaze sami, njih treba ukloniti. To nije stvar samo moje stranke " Batkivšina" (Očevina) i nije stvar političara, to je stvar cijelog ukrajinskog društva - kazala je Timošenko i otvoreno pozvala Ukrajince da spase domovinu od autoritarnog režima.

Dok je u sudnici čitana presuda, ulice Kijeva su gorjele, vladao je metež i sukobi s policijom koja je hapsila sve po redu.

Mnogobrojni njeni simpatizeri od ranog jutra skupljali su se po kijevskim trgovima (utaborili su se sa šatorima na trgu Neovisnosti gdje je u snježnoj vijavici 2004. i započela narančasta revolucija ) uzvikujući parole protiv predsjednika Janukoviča te za Timošenko.

Oko tisuću policajaca čuvalo je pristupe sudu, a sve okolne ulice već su noć prije bile blokirane, a kada je oko tri tisuće Julijinih simpatizera zaustavilo promet u središnjoj kijevskoj ulici Kreščatik, na njih su bačeni pripadnici najelitnije specijalne postrojbe "Berkut", koji stižu, javljaju mediji, u desecima autobusa.

Prosvjednici su pokušavali dati cvijeće specijalcima vičući - " Policija je s narodom". No, okupilo se i nekih 500-tinjak privrženika Janukoviča, ali je policija spriječila bliski susret. Cure iz ekipe FEMEN, koje uvijek prosvjeduju gole, pokušale su biti protiv jednih i drugih, ali su ubrzo odustale.

U isto vrijeme iz Bruxellesa stižu prve najave zabrinutosti zbog presude, a iz Rusije najava da će podnijeti tužbu protiv Ukrajine ukoliko pokuša osporiti ili prekinuti ugovor o isporuci nafte potpisan s Timošenko .

28. 4. 2010. - počinje se govoriti o prvim optužbama protiv Julije Timošenko

12. 5. 2010. - J. Timošenko prvi put privedena u Tužilaštvo na razgovor

15. 12. 2010. - istraga protiv J. Timošenko završena

13. 1. 2011. - sud naređuje J. Timošenko da se svaki dan javlja u Tužilaštvo

11. 4. 2011. - podignuta optužnica za zloporabu položaja i potpisivanje štetnog ugovora s Rusijom o isporuci plina

24. 6. 2011. - počinje suđenje

5. 8. 2011. - J. Timošenko je uhićena i određen joj je pritvor

Atraktivna, vatrena govornica

Bivša poslovna žena pozornost na sebe skrenula je tijekom ukrajinske “narančaste revolucije” 2004. godine.

Atraktivna, vatrena govornica bila je jedna od voditeljica uspješne kampanje za svrgavanje Viktora Janukoviča koji je te godine proglasio pobjedu na sumnjivo provedenim predsjedničkim izborima. Nakon toga ju je predsjednik Viktor Juščenko postavio za premijerku, ali za nekoliko je mjeseci njezina vlada pala zbog stalnih trzavica unutar koalicije.

Na premijersko se mjesto vratila 2007. godine, ali je netrpeljivost s Juščenkom ostala. Zbog toga se Timošenko kandidirala na predsjedničkim izborima 2010. godine, ali ju je porazio Juščenko, proruski ukrajinski političar koji ju je ubrzo smijenio s premijerskog položaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:14