SKI PATROLA JUTARNJEG

FOTO, VIDEO: SKROMNO I TIHO, ALI ZAPRAVO SAVRŠENO SKIJALIŠTE Sexten spada u sam europski vrh iako i dalje nepoznat dobrom dijelu hrvatske publike

Staze perfektne nagibom, uređenjem, raznovrsnošću, dužinom. Sexten, premda i dalje nepoznat dobrom dijelu hrvatske publike, sam je europski vrh. I uskoro se spaja s austrijskim Sillianom!
Pogled sa vrha Helm - Monte Elmo
 Tom Dubravec / CROPIX

Sesto ili Sexten, ova druga, germanizirana opcija puno je više u upotrebi, jedno je posve neobično skijalište.

Neobično jer je spoj potpuno mirnog, čak i pretihog mjesta, u kojem ćete svijećom tražiti (i nećete naći) mjesto za noćni izlazak, u stvari bilo kakvu živost, dok vas od 9 do 16 čeka koloplet fantastičnih staza. Strmih, izazovnih. Blažih, idealnih za jurnjavu bez kočenja i zavoja. Ima i dječjih staza, dolje u mjestu, ali i na Helmu i Rotwandu.

Dakle, Helm i Rotwand, nekad odvojena skijališta, sada su povezana supermodernim kabinskim žičarama pa je Sexten od vrlo dobrog postao ne odlično, nego izvanredno skijalište. Talijanski Top 5 bez ikakve dvojbe!

Jedino što Sextenu nedostaje jest ta spomenuta živost, noćni provod. Ali - treba li nam doista i klub s glazbom do 4 ujutro? Ne da ne treba meni, uvjeren sam da 90 posto skijaša preferira ranojutarnji spust po netaknutoj, a friško uređenoj stazi. A jedno i drugo nekako ne ide.

Fashion guru

OK, da malo pojasnim otkud takva fascinacija Sextenom, skijalištem u kojem sam bio petnaestak puta, a kojeg su mi otkrili hrvatski demonstratori, odnosno njihov “fashion & snow guru” Dag Modrić. Prije svega, staze se uređuju jednako dobro kao i na susjednim Kronplatzu i Alta Badiji. Kad kažem jednako dobro, onda to znači - savršeno. Što se po tko zna koji put potvrdilo i sredinom prosinca, kad su uvjeti u stvari bili očajni. Kiša, južina, dva metra snijega nestajalo je na očigled. Staze su bile perfektno dotjerane! Skijanje, ako zanemarimo mokru stražnjicu uslijed sjedanja na kišom natopljene sjedežnice, je bilo za pet.

FOTOGALERIJA: Ski patrola Sexten
Ogromni gušt

A nije to bila bezvezna kišica nego trodnevno maltretiranje praktički bez prestanka. Inače sunčani, snijegom bogati Sexten, prvi me put dočekao slinav, siv, tmuran. I, da ne ponavljam 17. put - opet smo skijali s ogromnim guštom.

Sexten se uskoro širi, bit će tu spajanja i spajanja, najatraktivnije je ono s austrijskim Sillianom, već se trebalo dogoditi, ali navodno 2021. godine. Vidjet ćemo. Dogodilo se ili ne, ovaj južnotirolski raj nije samo talijanski, nego i europski vrh. Po isključivo skijaškim kriterijima u Italiji mu mogu parirati jedino Alta Badia, Val Gardena, možda Sestriere i Cortina.

Daga Modrića ovdje smatraju mesijom: 'Ovo nam je dom'

Mi smo ovdje “doma” već 17 godina, reći će Dag Modrić, predsjednik HZUTS-a, Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu, poznat kao najbolji slalomaš svoje generacije, ali i kao povremeni stručni sukomentator tijekom televizijskih prijenosa skijaških natjecanja. I meni je asistirao na Europosportu. Njegova je uloga u priči o Sextenu dovoljno ozbiljna da ga u tom skijalištu doživljavaju kao mesiju.

Naime, naravno da Hrvati ne dolaze u Sexten samo 17 godina, bilo ih je i puno ranije, ali masovnost koju su izazvali aranžmani HZUTS-a, posebno tijekom drugog tjedna u prosincu, na tradicionalnom otvorenju sezone, izaziva strahopoštovanje kod lokalnih turističkih djelatnika. Radi se o punjenju velikog broja hotela u tom naoko neatraktivnom terminu, tada se hrvatski jezik može čuti na svakoj stazi, u svakoj kabinskoj žičari. Ne govorimo o tisućama, već o desecima tisuća gostiju tijekom tih 17 godina. Brojke ne stagniraju, naprotiv. Jer iz Sextena se dosta teško vratiti nezadovoljan.

Sexten, Italija, 171219
Ski patrola Jutarnjeg lista.
Skijaliste Sexten iz sustava Dolomiti Superski u juznom Tirolu sa 100 km povezanih staza.
Na fotografiji: Dag Modric
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Dag Modrić

Preporuka smještaja: Hotel Kreuzbergpass

Ljubav Hrvata i hotela Kreuzbergpass ima svoju dugu povijest. Manje u skijanje, više u gastronomske vratolomije, naši su se ljudi zaljubili prije pola stoljeća, hodočasteći u taj raj hedonizma. Hotel Kreuzbergpass se nije puno mijenjao, ostao je stil, ostao je šarm, pojačan je wellness, jede se i dalje odlično, a cijena je vrlo često stvar dogovora.

Volimo to. Bazen na -1 etaži je vrlo privlačan, nakon njega zagrijavanje u velikom trobojnom whirlpoolu ili u nekoj od sauna. Taktika prilaženju wellnessa je stvar pojedinca, ono što je Kreuzbergpassova konstanta jesu kvaliteta i prava skijaška atmosfera. Nasred planinskog prijelaza, bajkovito.

Sexten, Italija, 171219
Ski patrola Jutarnjeg lista.
Skijaliste Sexten iz sustava Dolomiti Superski u juznom Tirolu sa 100 km povezanih staza.
Na fotografiji: hotel Kreuzberg na prijevoju Monte Crocce
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Hotel Kreuzberg na prijevoju Monte Crocce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:32