Dying Light (pregled)

Dying Light (pregled)
  • Platforme: PC, Playstation 4, Xbox One
  • Izdavač: Warner Bros. Interactive Entertainment
  • Žanr: akcijska avantura
  • Datum izlaska: 30.1.2015.

Dying Light je prvotno trebao biti direktan nastavak Dead Islanda, no nakon nesuglasica developera Techlanda i izdavača Deep Silvera, došlo je do prekida suradnje. Deep Silver je zadržao prava na Dead Island, a iz Techlanda su odlučili napraviti igru koja će biti u direktnoj konkurenciji sa njihovim dojučerašnjim proizvodom. Gledajući kako DI franšiza trenutno stoji, te kako nam Dying Light izgleda, čini nam se da će poljska ekipa developera ipak bolje proći.

dying-light-zombie-horde
Dying Light (pregled)

Glavna razlika koja bi trebala biti i prevaga kod nekih igrača je surova realnost koja je obećana u Dying Lightu. Za razliku od „godišnjeg odmora sa zombijima“ kakvim se Dead Island predstavljao, ovdje ćemo dobiti jedan drugačiji pogled na zombi apokalipsu i čovječanstvo koje se bori za preživljavanje u tom surovom svijetu. Ono što je posebno, a što i samo ime sugerira, je upravo ciklus dana i noći (kao i vremenskih uvjeta), koji je ključan element gameplaya. Naime po danu su zombiji „klasični“ – spori i glupi, ali kad sunce zađe oni postaju višestruko opasni predatori sa pojačanim osjetilima i sposobnošću da trče za vama, skaču vam za vrat, a čak se i penju na zgrade kako bi vas dohvatili. Iz tog razloga će vaš dnevni pristup igri morati biti znatno drugačiji od onog noćnog.

Premisa sama po sebi zvuči zanimljivo, no kad smo vidjeli i prve gameplay trailere poput onih sa Gamescoma, a pogotovo EGX-a, izgubili smo praktički svaku sumnju koju smo o ovoj igri imali. Kao što iz videa možete i sami vidjeti na raspolaganju će vam biti golemi grad kojem biste u cijelosti trebali imati pristup od samog početka, a istraživat ćete ga i kroz njega se kretati kao parkour profesionalac. Iako će postojati „glavna“ priča, dojma smo da će se Dying Light moći igrati kao npr. GTA ili Skyrim, gdje u biti nećete ništa izgubiti ako samo tumarate igrom i radite što vas je volja. Sadržaja bi trebalo biti na pretek (developeri obećavaju oko 50 sati), a varirat će od prikupljanja raznih potrepština, postavljanja zamki koje će vam pomoći u noćnim izletima i pomaganja nasumičnim civilima koji će preživjeti samo uz vašu pomoć.

dying-light-zombie
Dying Light (pregled)

Sve te aktivnosti će pratiti pretežito bliska borba (sa preko 100 „običnih“ i „napravljenih“ oružja), sa tek rijetkim vatrenim oružjem, na što smo već i navikli uz Dead Island. Kao da to nije dovoljno, kompletnu igru će biti moguće prelaziti kooperativno u četvero, postojat će i natjecateljski multiplayer, a igrač će moći čak i postati zombi, te sudjelovati u asimetričnim multiplayer mečevima. Što više igrate vaš će se lik razvijati i postajati sve sposobniji u nošenju sa postapokaliptičnom svakodnevicom, a samim time će i vama postajati moguće neke stvari koje prije možda nisu bile.

Kako biste se za Dying Light pripremili svakako provjerite zabavni interaktivni video koje će vas pripremiti na neke stvari koje bi vas u igri mogle zadesiti, a svi PC igrači bi također trebali provjeriti, odnosno pripremiti se na sistemske zahtjeve, koji su i nakon nedavne korekcije i dalje visoki, odnosno sukladni sa ostalim next-gen igrama koje su izdane u zadnji nekoliko mjeseci.

U vremenu kad zombiji iskaču iza svakog ugla, Dying Light možda neće predstavljati vrhunac originalnosti, ali po svemu što smo dosada vidjeli, te uz nekoliko manjih inovacija i općenitom kvalitetom svog „već viđenog“ sadržaja, očekujemo da će postati zombi igra sa kojom će se uspoređivati ostale zombi igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:42