Nvidia otkrila novu GeForce GTX Titan Z grafičku karticu sa 12 GB VRAM-a

Nvidia otkrila novu GeForce GTX Titan Z grafičku karticu sa 12 GB VRAM-a

Nvidia je na konferenciji za GPU tehnologiju upravo otkrila svoju novu grafičku karticu naziva GeForce GTX Titan Z. Kartica sadrži dvostruki Keplar GPU, vašem PC-u daje 5,760 procesnih jezgri i 12 GB frame buffer memorije, a košta okruglih $3,000.

Takve specifikacije biste dobili da naprimjer posjedujete dvije Titan Black kartice i spojite ih zajedno. Naravno ovako “objedinjeno” će sve to puno bolje funkcionirati. Izjavom za javnost iz Nvidie su objasnili zašto je upravo Titan Z idealan za igranje u visokoj rezoluciji – “Za razliku od tadicionalnih kartica sa dva GPU-a, procesori kod Titana Z su namješteni na isti “clock speed” sa dinamičnim balansiranjem napajanja. Na taj način niti jedan ne pravi usko grlo prilikom rada, koji je tih, te se ne pregrijava.”

Bez obzira na ono što iz Nvidie kažu, $3,000 (odnosno cca. 16,500 kn) je ozbiljno velika količina novca. Obični GTX Titan se može naći i po $1,000, tako da se za eventualnu nadogradnju treba itekako “isprsiti”. Tvrtka pak naglašava da je Titan Z napravljen za gaming nove generacije što uključuje 5K računala (računala sa hardverom od $5,000) i više spojenih monitora. Drugim rječima, to je za ljude koji ne gledaju na budžet kada sklapaju svoju mašinu.

Očekuje se da će na istoj konferenciji AMD također predstaviti svoju grafičku karticu sa dva procesora, tako da svakako pratite GameLand za informacije vezane za odgovor konkurencije. Kakav god on bio ovakva vrsta luksuza će za veliku većinu nas još dosta dugo ostati u potpunosti nedostižna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:58