KRITIKE CGDA-a

Proizvođači računalnih igara o prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima: 'Nema konkretnih koraka koji bi jamčili da Hrvatska prati trendove'

 Darko Tomas / CROPIX

Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA) dodao je svoje kritike i komentare na više od 20 članaka Nacrta prijedloga zakona o audiovizualnim djelatnostima, koji je u četvrtak otvoren na stranicama e-Savjetovanja.

- Ukoliko promjene u Zakonu neće biti vidljive u samoj provedbi HAVC-a i Nacionalnoga programa onda su izmjene i dopune Zakona u programskom periodu 2017-2020 isključivo kozmetičke prirode i održavaju "status quo" po pitanju novih audiovizualnih djelatnosti - poručuju na početku priopćenja.

- Članak 3., po novome nacrtu, obuhvaća proizvodnju videoigara pod audiovizualne djelatnosti, a članak 2. kao svrhu Zakona, među ostalim, navodi poticanje razvoja audiovizualnih djelatnosti i promicanje audiovizualnoga stvaralaštva na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Svrha i namjena promjene Zakona je prepoznatljivost svih audiovizualnih djela od interesa za Republiku Hrvatsku. Svrha i namjena novoga Zakona je uređenje, poticanje i promicanje svih audiovizualnih djela. Međutim, ove novine koje uvode multimedijska i transmedijska djela, kao i videoigre pod audiovizualne djelatnosti ne reflektiraju su u konkretnim aktivnostima i obvezama za tijela koja provode Zakon - upozoravaju iz CGDA-a.

- Imajući u vidu vrstu kadrova koje zapošljava proizvodnja videoigara, redom mlade i visokoobrazovane ljude koje RH svakodnevno gubi, javnu potrebu za uvođenjem informatike kao obveznog predmeta, gotovo isključivo izvozni karakter videoigara, rast domaćih proizvođača računalnih igara te brojne druge isključivo pozitivne karakteristike aktivnosti vezanih za proizvodnju videoigara, ovim putem želimo ukazati na važnost prihvaćanja navedenih komentara - dodaju.

- Naime, prijedlog Zakona ovu djelatnost uvrštava tek nominalno bez definiranja konkretnih koraka i obveza, koji bi trebali biti preneseni u pravilnike i obveze HAVC-a, a koji će jamčiti da Republika Hrvatska prepoznaje aktualnosti i trendove u svijetu te pomaže graditi vlastite sustave kako bi bila u korak sa digitalnim svijetom - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:03