KOSOR VS. TIMOŠENKO

Jadranka sve bolja, dok Julija opet pretjeruje

Na snimanju za Gloriju Glama, Jadranki Kosor svidjela se bluza koju joj je stilist donio pa ju je kasnije - kupila

ZAGREB - Padom željezne zavjese i usponom Julije Timošenko, Ukrajina je dobila modno osviještenu političarku koja je “amerikanizaciju” politike u smislu slobodnije retorike te isticanja osobnog imidža u koji spada i pažljiv odabir odjeće shvatila - previše doslovno.

Ukrajinska se moćnica proslavila tradicionalnom pletenicom upletenom u kosu, što je njezin šarmantni zaštitni znak, no modu je ipak shvatila preozbiljno. Zbog toga je Timošenko, gledano u okvirima visoke politike koja i dalje ima svoja stilska pravila, postala gotovo karikatura. Ako se traži svečano, Julija će biti najsvečanija, ako mora biti strogo odjevena, odabrat će dizajnersku haljinu primjereniju nekakvom otvaranju izložbe...

Svemirska ramena

Ako se pak nalazi s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, odabrat će najupečatljiviji komad odjeće koji joj padne pod ruku. Preklani joj je to uspjelo s haljinom sa svemirskim ramenima, a lani s rozom “Grace Kelly” kombinacijom haljine i ogrtača.

Nedavno se Timošenko na pravoslavni Božić pojavila u “anđeoskoj” kombinaciji noseći zlatnu haljinu i bijelu bundicu s bijelim velom, dok je u sličnoj prilici naša premijerka Jadranka Kosor u sivom, ali svečanom, izgledala pristojno i nenametljvo. Jedan od rijetkih modnih gafova premijerke Kosor bio je odabir kostima boje tamne cigle na proslavi 20. obljetnice Nezavisnih hrvatskih sindikata, gdje se, prije namjerno, nego slučajno, nastojala odjenuti “sindikalno”, no pretjerala je.

Ništa zato, ukrajinska “čelična lady” pretjeruje svaki put. Jedan od primjera je i ona crno-crvena “statment” majica Julije Timošenko s natpisom “revolution” u povodu parlamentarnih izbora 2004. godine. Za razliku od nje, prava čelična lady, odnosno Madeleine Albright, svoje je “poruke” slala već proslavljenim broševima koji nikada nije bio u prvom planu, ali je bio prisutan. Koliki je značaj dobro odabranog nakita, zna i premijerka Kosor, koja će se na svakom međunarodnom važnom susretu ili posjetu državnicima okititi najčešće srebrnim nakitom i obaveznim brošem (ali zato će odjeća biti neutralna), dok će u prilikama poput službenog posjeta bolnici nositi isključivo jedan komad.

Bluza s naslovnice

Zadnja Kosoričina izvrsna odjevna kombinacija uočena je prilikom obraćanja javnosti nakon proglašenja izbornih rezultata za predsjednika države. Za tu ipak svečanu priliku premijerka je odjenula izvrsnu crnu košulju koju je “pojačala” bisernom ogrlicom. Kako doznajemo, košulju potpisuje naša poznata dizajnerica Ksenija Vrbanić.

- Premijerka je tu košulju primijetila na snimanju za GloriuGlam i očito joj se svidjela, pa ju je poslije došla kupiti - otkriva Vrbanić.

Ženama političarima priliči da se prilikom važnih političkih susreta malo poigraju odjevnom kombinacijom ne bi li ostavile bolji dojam, dok isto ne vrijedi za muškarce (zamislimo samo Sarkozyja ili Obamu u crvenom odijelu ili s čipkastim detaljem na sakou). Na ovome području Kosor također drži vodstvo ispred Timošenko, uzmimo za primjer posjet slovenskog premijera Boruta Pahora kada ga je naša premijerka dočekala u izrazito crvenom, ali još uvijek politički pristojnom kostimu. Za razliku od toga, Timošenko je primajući strane političke “face” na lanjskom samitu Europske Unije i Ukrajine izgledala smiješno tradicionalno - u redu je htjeti ostaviti dojam da ih prima u “svoj dom”, ali onako odjevena izgledala je kao da ih prima u svoj narodno-povijesni muzej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:08