KRV NIJE VODA

Kako je raditi s bratom: Budi dobar, tužit ću te mami!

Primjeri poznate braće u istom poslu su različiti. O svojim iskustvima govore političari, sportaši, glumci, poduzetnici...
 AP

Ed i David Miliband kleli su se u svoju bratsku ljubav i isticali da im je ona bitnija i od političke karijere i od rezultata izbora za novog vođu britanske Laburističke stranke, dužnost za koje su se obojica kandidirala, no već na početku izborne utrke stvarnost se pokazala drukčijom. Obojica Milibanda bila su ministri u vladi Gordona Browna, kojeg je u konačnici na čelu liberala zamijenio mlađi brat Miliband. Ed je četiri godine starijeg Davida pobijedio neznatnim brojem glasova. Najkiseliju čestitku uputio mu je upravo brat, a njihov je odnos trajno narušen podmetanjima tijekom izborne utrke.

No, kad se braća nađu u istom poslu, ne mora uvijek završiti kao u njihovu slučaju. A tome u prilog idu primjeri iz svijeta politike, sporta, glazbe, filma, poduzetništva.

Jedan drugog potiču

Kristijan i Robert Ugrina su glumci, a upravo je stariji Kiki svojeg mlađeg brata potaknuo da između karijere automehaničara i glumačke odabere daske koje život znače.

- Robi je talentiraniji od mene, ali je ljeniji, pa sam ga oduvijek vukao, čak i u školi. Ima sluha, zna svirati, ali je trutastiji. Nadopunjujemo se. Jedan je više glumac, a drugi ‘tehničar’ - opisao je brata Kristijan .

Pohvale na bratov račun iznio je i mlađi Robert.

- Super je kad savjet možeš dobiti iz prve ruke, od brata, a ne nekog taštog kolege koji ti da krivu informaciju samo da bi te zeznuo kako bi on ispao bolji - kazao je mlađi Ugrina.

Još jedan poznati bratsko-glumački par su Boris i Mario Mirković, koji su zajedno počeli glumiti još kao djeca.

- U početku su nas zvali braća Mirković, a sada nas, u Kerempuhu, zovu braća Tsunami. Oduvijek smo jedan drugog vukli i bili si zdrava konkurencija - kaže Boris.

S njim se složio i Mario, koji je istaknuo da mu je brat uvijek bio podrška i pomoć.

- Mi smo jedan drugome inspiracija i žao mi je što i češće ne nastupamo - rekao je Mario.

Prednosti

Najpoznatija braća domaćeg glazbenog svijeta su Soulfingersi Denis i Hari Ahmetašević.

- Kao i kod svega u životu, raditi s bratom je i prednost i mana, ovisno o tome tko kako razmišlja. Podupiremo se kad je u pitanju nešto kreativno, a kad su problemi, znamo tko je gdje tanak pa je još gore. Na sreću, imamo dobar odnos pa ipak sve ide u pozitivnom smjeru - kaže Denis.

Rječitiji je bio Hari, koji je odnos s bratom opisao rekavši da je Denis direktor pozadine, a on je zadužen za violine i gudače. U njihovoj je “vezi” on glavni za “primitivne” dijelove.

- Odlično je raditi s bratom jer možemo zabušavati na smjene, a kako ti je to brat, ne može ti zamjeriti. Uglavnom, tužimo se mami, a ne poslodavcu - slikovito će Hari.

Vrhunski plastični kirurzi Tomica i Dinko Bagatin su blizanci, pa im je slično razmišljanje, tvrde, dano već pri rođenju. Stoga ne čudi da zajedno rade u poliklinici.

- Živimo zajedno cijeli život. Povezani smo i na nekoj višoj razini, a velika je stvar u bratu imati i najboljeg prijatelja. Razumijemo se i slažemo u velikim stvarima, a naravno da uvijek ima razmirica, ali to brzo prođe - ispričao je Tomica a snjim se slaže i brat Dinko.

- Odlično je kad radite s nekim koga znate cijeli život. Pomažem bratu kad god mogu i to je u redu - sažeto je Dinko Bagatin.

Zajednički nastupi

Vrhunski vinari su Albert i Nikola Benvenuti.

- Za sada nam je zajednički posao samo prednost, slažemo se i lakše nam je udvoje. Sve dijelimo na dva dijela, pa i obaveze i cjelokupni posao od prodaje do loza i kupaca - rekao je Albert Benvenuti. Nikola Benvenuti s bratom se, tvrdi, oduvijek slaže, a ljubav prema vinima dodatno ih je povezala.

Najpoznatija braća u politici neko su vrijeme bili Mate i Goran Granić.

- Unatoč tome što smo bili u različitim strankama, brat i ja imali smo iste poglede na bitna pitanja. Naši odnosi uvijek su bili odlični i nikad nisu došli u iskušenje - rekao je Mate.

Koliko je zahtjevno biti politički rival bratu, prisjetio se i Goran.

- To je zahtjevno jer zahtijeva toleranciju, razumijevanje i izbjegavanje da se različitim stavovima optereti obitelj. S druge je strane to bogatstvo, jer se kroz to možeš izgraditi u tolerantnog čovjeka koji živi s razlikama i time sam profitirao jer me oplemenilo kao osobu - ustvrdio je Goran.

Robert i Niko Kovač oduvijek odaju dojam složne braće.

- Lijepo je kad možeš igrati s bratom, provoditi vrijeme na terenu i izvan njega - prisjetio se Robert.

Samih prednosti sjeća se i stariji brat, Niko Kovač.

- Nama je bilo jako lijepo jer smo mogli zajedno raditi, posebno jer smo Robert i ja bili na istoj razini i u klubovima i u reprezentaciji- zaključio je Niko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:56