NEKIMA JE LAKŠE

KAKO LJUDI REAGIRAJU NA OTKAZ Istraživanje je pokazalo tko će izaći jači, a tko će se naći u začaranom krugu

Nije važno koliko puta ste pali nego koliko ste puta ustali - to je zaključak velikog istraživanja koje je na više od 9000 ispitanika proveo Boston University’s School of Management. Znanstvenike je zanimalo kako zaposlenici reagiraju kad naiđu na probleme odnosno - suoče se s otkazom.

I dok su jedni pokušali nešto naučiti te određeni problem ili pogrešaku učiniti lekcijom, drugi se nisu imali snage s time suočiti i nastavili su s ignoriranjem ili potpunim poricanjem.

Drugim riječima: jedni su zdravo prešli preko otkaza i teške novonastale situacije, a drugi su nastavili biti neučinkoviti te su zapali u začarani krug.

Bez obzira na prvotnu reakciju, istraživanje je pokazalo kako zaposlenici koji nakon uručenog otkaza uzmu vrijeme za sebe i o svemu razmislili pa čak i potraže savjetodavnu pomoć (preispitujući svoje interese, potrebe i eventualne pogreške) lakše preživljavaju otkaz i više pažnje posvećuju traženju novog izazova u kojemu će moći pokazati sve svoje sposobnosti i vještine.

Istraživanje je došlo do zanimljivih saznanja te zaključka kako su za uspješnu karijeru potrebni prilagodljivost i rad na sebi.

I dok će mnogima otkaz na radnom mjestu biti okidač za samosažaljevanje ili okrivljavanje "sustava", drugima će poslužiti kao lekcija na kojoj će moći preispitati svoje pogreške s kojima su mogli učiniti nešto drugačije.

Jedni će nakon otkaza agresivno krenuti u potragu za novim, bilo kakvim poslom, a drugi će uzeti vrijeme za sebe te će pažljivo razmisliti o svojima manama i vrlinama, odnosno jakim i slabim stranama koje ih mogu dovesti do novog posla.

Istraživanje također nudi suptilan zaključak kako je potreban sustavni rad na profesionalnoj, ali i osobnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:49