JUTARNJI ISTRAŽUJE

Kako živi 10 posto bogatih u krizi: Ovo je svakodnevica obitelji koja ima više od 12.000 kn mjesečno...

Naša imaginarna, četveročlana obitelj Ivane i Davora jedna je od 147 tisuća obitelji u Hrvatskoj koje imaju na raspolaganju više od 12 tisuća kuna mjesečno. Oni, kao i 71 posto Hrvata, osjećaju krizu i imaju manje novca nego prije. Novinarka Jutarnjeg istražila je čega su se odrekli i kakvi su im novi stavovi

ZAGREB - Za njih je kriza počela pred ljeto 2009. kad je Ivani smanjena plaća za četvrtinu. Doduše, službeno nije: ostala je bez dijela koji joj je isplaćivan kao honorar. Ivana radi u maloj tvrtki koja se bavi marketingom i PR-om, i kako se čitava branša među prvima našla na udaru krize, šef je odlučio da će im radije smanjiti plaće nego dijeliti otkaze. Davoru plaća u banci nije smanjena, ali on se osjeća kao da jest, jer je očekivao zasluženo povećanje.

U nešto manje od godinu dana njihov se život prilično promijenio. Prvo su sjeli za stol i pregledali račune. Na dvije kartice imali su oko 12.000 kuna duga, i to su prvo očistili. Nisu se izvukli iz minusa, ali sada točno znaju na što im odlazi novac, dok im je prije gotovo trećina prihoda nestajala a da nisu znali kako.

Suočavanje s realnošću

Kreditne kartice nisu prerezali, ali ih ne koriste. Prvo je otpao novi automobil: htjeli su ga kupiti jer je njihova Astra već osam godina stara.

Sad su zaključili da ih još uvijek sasvim dobro služi. Ivana se nadala da će kupiti novi namještaj za dnevnu sobu u stanu koji su im ostavili njeni roditelji kad su otišli u mirovinu i preselili se u vikendicu u Ivanić Gradu, ali i to je ostavljeno za neka bolja vremena.

Teško joj je palo kad je shvatila da mora prestati obilaziti blještave trgovine u njena dva omiljena šoping centra, gdje bi se subotom dogovarala s frendicama za kavu, pa bi si usput kupile nove cipele, torbicu ili makar kakvu kremicu ili ruž.

Sa žaljenjem je pogledala u ormar i teška srca priznala da svega ima dovoljno, i da doista nema smisla nastaviti trošiti na sve te lijepe stvari koje si sada jednostavno ne može priuštiti.

Samo na rasprodaje

Nastavila je kupovati lijepe stvari, ali ne više za sebe, nego za djecu: petogodišnju Maru i trogodišnjeg Dominika. Isključivo na sniženjima. Začudila se kako dobre stvari se mogu naći po odličnoj cijeni, ako im sada kupiš zimske jaknice za iduću godinu. I uopće ne ulaziš u trgovine mimo rasprodaja.

Ivana je uvijek voljela da joj djeca budu lijepo odjevena: i sada su, ali je većinu tih prekrasnih haljinica i majica dobila od prijateljica i poznanica sa starijom djecom.

Na početku je to bio veliki udar na njihov život, ali sad su se već naviknuli. Umjesto u Avenue Mallu, Ivana s frendicama subotom ujutro pije kavu na Utrinskom placu, i odlazi kući s vrećicama punim svježeg povrća i voća. Avenue Mall i plac na Utrinama udaljeni su par stotina metara, ali tih nekoliko stotina metara sada dijeli dva svijeta - onaj predrecesijski, koji se skoro sav vrtio oko šopinga i skupih robnih marki i sadašnji, novi i prilično drugačiji. Teško im je palo što su morali odustati od skijanja u Austriji: bili su iza Nove godine kod frendova u Lici, djeca su uživala u sanjkanju. Umjesto skijanja, sada hodočaste po tržnicama i trgovinama zdrave hrane.

Piju jeftinije vino

Čak i u supermarketima, gdje su nekad bili zgurani na koju trećinu police, sada su se biološki uzgojeni proizvodi, integralna riža i do jučer egzotične žitarice, začini i pripravci proširili na tri-četiri velike police. S obzirom na cijene takvih proizvoda to je gotovo jedini luksuz koji su si priuštili: I Ivana (34) i Davor (37) u zadnjih godinu-dvije postali su eksperti za zdravu hranu, a Davor posebno uživa u kuhanju.

On i dalje sa svojim dečkima utorkom igra košarku, i nakon toga idu na pivo. Ali umjesto izlazaka u restorane, sada frendove barem jednom tjedno zovu doma na večeru. Nikome ne smeta što se umjesto uz butelje kao nekada sada opuštaju uz vina koja u većim pakiranjima kupe na akciji u supermarketu, ili pak uz ono koje jeftino kupe od susjeda s vinogradom u Jaski. Statistike kažu da je najviše pala prodaja alkohola u trgovinama, ali to ne znači da ljudi manje piju, nego da se sve više pije alkohol kućne izrade.

Hotel postao preskup

Dobra je stvar što se sada s frendovima druže puno više nego prije. Doduše, ne sa svima: Ivana sve rjeđe poziva Vesnu, svoju dobru frendicu još iz studentskih dana, jer Vesna i njezin muž unište svaku zabavu beskonačnim žalopojkama na besparicu i užasne šefove.

Rate kredita za renoviranje stana i novi namještaj, dignute prije par godina u švicarskim francima, jako su im porasle. Morali su odustati od dobrog dijela starih navika. Prijašnjih godina svako su ljeto odlazili barem na tjedan dana s djecom u hotel na moru, jednom su bili u Tunisu a drugi put u Turskoj.

Hotel je sada preskup za njih, ali to ne znači da djeca ne mogu vidjeti more: dva tjedna u srpnju proveli su kod Ivanine tetke Marije u Posedarju. Nije tako komforno ni zabavno kao u hotelu, ali more im je pred kućom. Vrući kolovoz su proveli u Zagrebu, jer je tetka Marija po prvi put odlučila nešto zaraditi tako da dvije sobe iznajmi turistima.

Važno je biti informiran

Jako im je važno da se njihova djeca ne osjete zakinutim zato što sada imaju par tisuća kuna manje mjesečno nego prije dvije godine. Puno pomnije planiraju vrijeme provedeno s njima, a vikende posebno. Ne biste vjerovali koliko se vremena uštedi ako u veliku nabavu idete samo jednom mjesečno! Ranije su skoro svake nedjelje, ako nisu otišli negdje izvan grada, svi zajedno odlazili u šoping centar.

Ako uračunate sve, i benzin i restoran i sokove u kafiću i ulaznice, takav jedan izlet u toplice ili neko eko selo koštao ih je i po tisuću kuna, a djeca su jednako sretna i kad se igraju u dvorištu bake i djede u Ivanić Gradu. Koliko košta izlazak s djecom u šoping centru, sa svim onim igračkama nadohvat ruke, ne treba bi spominjati. No zato ih sada puno češće nego prije vode u kazalište i u kino, na Sljeme i na Bundek.

Dominik je oduševljen velikim toboganom u Muzeju suvremene umjetnosti, Ivani se najviše sviđa frizerski salon s početka 20. stoljeća u Muzeju grada Zagreba. Ivana visi na internetu i uvijek zna kad je u gradu kakav festival ili bilo kakva prigoda kad s djecom mogu besplatno uživati u koncertima, klaunovima i pantomimičarima, likovnim i drugim radionicama. Život u Zagrebu jest skup, ali ako se potrudiš biti informiran, jako se dobro možeš provesti za malo ili ništa novca. Kad odu u grad, djeca već znaju da više ne mogu dobiti i sok i kokice i balon, nego se moraju odlučiti za jednu od tih stvari.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:26