PREHRAMBENA KEMIJA

LABORATORIJ ZVAN KUHINJA! Kako se voćni sok pretvara u loptice? Zašto se file mora kratko peći? Što daje okus mesu? Sve je to zapravo kemija...

 
 

Kuhinja je, pogledamo li realno, pravi pravcati kemijski laboratorij. Bez obzira na to radi li se o profesionalnim kuhinjama u velikim restoranima ili vašoj, onoj kod kuće, u svakoj se od njih događaju kemijske reakcije koje obične namirnice pretvaraju u razne gastrodelicije. Danas nas posebno impresionira takozvana molekularna gastronomija kojom se najviše bave profesionalni šefovi. No, svatko od nas kad stane za štednjak postaje kemičar koji uz pomoć određenih procesa sirove namirnice pretvara u ukusna jela.

“Kemijske reakcije koje se odvijaju u kuhinji tijekom pripreme jela prilično su komplicirane jer u njima istodobno sudjeluje velik broj elemenata”, objašnjava Dario Bressanini, docent na insubrijskom sveučilištu u Vareseu u Italiji i osnivač YouTube kanala koji je p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 14:14