
Otok koji je nekoć služio kao ljetno utočište austro-ugarske aristokracije, danas se sve više promiče kao morski centar gastronomske izvrsnosti. Riječ je o Lošinju koji se etablirao kao jedna od najatraktivnijih lifestyle destinacija Mediterana, mjesto gdje stoljetna tradicija susreće s najsuvremenijim kulinarskim trendovima. Turisti se vraćaju godinu za godinom, privučeni kristalno čistim morem, jedinstvenom mikroklimom i vrhunskim restoranima.
Uvala Čikat, proglašena klimatskim lječilištem još 1892. godine, danas je svojevrsni epicentar lošinjske gastronomske scene. U hladovini stoljetne šume alepskog bora, zasađene krajem 19. stoljeća, smjestilo se pet restorana. Oni su transformirali cijeli otok, u destinaciju zanimljivu i za najzahtjevnije foodiese i gurmane. U toj uvali, zaštićenoj od svih vjetrova osim zapadnog, nalaze se restorani s prestižnim Michelinovim zvjezdicama, ali i prave konobe.
Svaki restoran priča vlastitu priču o strasti prema izvrsnosti i posvećenosti gostima koji prepoznaju kvalitetu. Ako ste u potrazi za savršenim spojem gastronomskog iskustva i mora, dalje od lošinjske uvale Čikat ne morate ići.
Simfonija okusa s pogledom na uvalu
Panoramski pogled na uvalu Čikat pruža se iz Boutique Hotela Alhambra, čiji je restoran doveo Michelinovu zvjezdicu na Lošinj. Strast prema kulinarskom savršenstvu austrijskog chefa Michaela Gollenza restoranu Alfred Keller donijela je 17 bodova prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau. Svaki zalogaj nastao pod vodstvom chefa Gollenza prava je mala simfonija okusa.
Restoran nosi ime po austrijskom arhitektu Alfredu Kelleru koji je 1912. godine dizajnirao hotel, a danas predstavlja središte visoke kuhinje gdje se klasične francuske tehnike obogaćuju okusima iz cijeloga svijeta. Jelovnik se redovito mijenja, oslanjajući se na načela održivosti i lokalnog uzgoja, što omogućava chefu Gollenzu da kreativno interpretira sezonske sastojke.
Na dosadašnjim menijima do sada su se isticali tartar od škampa s tajlandskom šalšom s metvicom, čijih je 46 sastojaka ostavilo bez teksta one koji su ga probali. File jadranske ribe pripremljen u tavi s koromačem i kulenom predstavlja savršen spoj mediteranskih i kontinentalnih utjecaja. Večera u Alfred Kelleru opisuje se kao kulturni let iznad očekivanja zahvaljujući degustacijskim menijima od osam sljedova koji su savršeno balansirani.
Vinska karta iza koje stoji sommelier Filip Veselovac osvojila je prestižnu nagradu "Best of Award of Excellence" američkog časopisa Wine Spectator. Interijer restorana, inspiriran toplim i neutralnim bojama s organskim oblicima, kroz prozore od poda do stropa pruža pogled koji dopunjava kulinarski doživljaj. Chef Gollenz osobno posjećuje stolove i ‘poslužuje petit fours‘, pitajući goste jesu li zadovoljni – detalj koji pokazuje posvećenost svakom doživljaju.
Japan na Mediteranu
Restoran Matsunoki je prilično neočekivana kombinacija – riječ je o fuziji japanske kuhinje s mediteranskim sastojcima iz lokalnog ekološkog uzgoja. Chef Orhan Cakiroglu, nositelj prestižne Michelinove preporuke i 16 bodova gastronomskog vodiča Gault&Millau, uspio je postići nešto što zvuči nemoguće, ali funkcionira - donijeti Tokio na jadranski otok.
Restoran, smješten u Hotel Bellevue, posebno je poznat po svojoj ekskluzivnoj ponudi japanske Wagyu A5 govedine, za koju mnogi gosti kažu da je možda najbolja koju su ikad probali. Na meniju su i razne vrste sushija i sashimija, koje se pripremaju od najsvježijih jadranskih riba. Otvorena kuhinja pruža priliku gostima da promatraju show u kojem chef mačem reže tunu pred gostima, što večeru pretvara u pravi spektakl. Sashimi se topi u ustima, a preciznost pripreme odražava godine iskustva i posvećenosti japanskim tehnikama.
Restoran posjeduje i bogatu kolekciju japanskih whiskeya, uključujući rijetke etikete poput Nikka Taketsuru, Yamazaki, The Hakushu i Hibiki. Sake karta je također poslastica za znalce, dok deserti u Matsunoki predstavljaju savršen završetak obroka. Matcha sufle i čokoladni Matsunoki opisuju se kao karamele iz snova, dokazujući da je desertna kreativnost jednako jaka kao i sushi majstorstvo.
Grčka u tanjuru
Kreativni chef Thanos Feskos, svake godine osmišljava mediteransku kuhinju iznova. Grčki chef u restoranu Bava stvorio je koncept koji predstavlja pravi "live-lab" kulinarskih eksperimenata, dinamički prostor gdje se tradicija i inovacija spajaju u spektakularne kreacije.
Ova godina posvećena je grčkoj gastronomskoj baštini kroz "Bava Greek" koncept, gdje se prepoznatljiva jela poput tradicionalne zelene pite, surf & turf souvlakija i rizogala interpretiraju kroz prizmu najsuvremenijih tehnika. Chef Feskos poznat je po svojoj sposobnosti da tri večeri zaredom pripremi obroke kod kojih se nijedan okus ne ponavlja jer mijenja jelovnik u hodu.
Gosti posebno ističu vizualnu prezentaciju jela. Svaki tanjur izgleda poput grčkog otoka u minijaturi, predstavljajući pravu eksploziju boja i mirisa. Souvlaki surf & turf s dimljenim jogurtom savršeno povezuje tradiciju i avangardu, dok buffet koncepti postaju najluksuzniji doživljaji.
Konoba u hladovini borova
U hladovini borove šume smjestila se konoba Cigale, srce tradicionalne lošinjske riblje kuhinje. Ovaj restoran, koji je osvojio prestižnu TripAdvisor Travellers Choice 2024 nagradu, slovi kao najbolji riblji restoran na Lošinju. U svakodnevnoj ponudi su najsvježija jadranska riba, rakovi i školjke pripremaju se s posebnom pažnjom prema tradiciji. Gosti posebno hvale tartar od tune, koji opisuju kao savršeno začinjen. Riba sa žara topi se u ustima, zahvaljujući ponajviše preciznim tehnikama pripreme. Seafood tower, jastog na buzaru s domaćom tjesteninom i prepoznatljivi brudet Cigale predstavljaju vrhunac jadranskih okusa.
Ambijent i pozicija restorana nude savršen pogled na zalazak sunca, uz koji, kažu gosti, savršeno paše čaša lokalnog bijelog vina. Ključan element gastronomskog iskustva je, ponovno kažu gosti, uvijek nasmijano osoblje, koje stvara atmosferu jadranske konobe. Porcije se opisuju kao više nego izdašne, a pladanj škampi, brancina i liganja na žaru često postaje vrhunac odmora za mnoge posjetitelje.
Deserti poput tople savijače sa sladoledom od vanilije ili semifredda od badema s karamelom savršeno dopunjuju riblji obrok, dok vrhunska hrvatska vina pružaju idealno spajanje s jadranskim specijalitetima.
Najbolji steakovi iz cijelog svijeta
Steakhouse Diana predstavlja jedinstvenu kombinaciju premium mesa i morskog ambijenta, idealnog za mesoljupce. Restoran je specijaliziran ne samo za najbolje odreske iz Hrvatske, već i iz cijeloga svijeta, pripremljene na originalnom argentinskom Asado roštilju.
Uz roštilj, posebnost Diane je i komori za suhо zrenje mesa, gdje se premium odresci poput ribeye, t-bone, striploin i biftek odležavaju prema tradicionalnim metodama. Gosti posebno ističu beef tartar koji se priprema pred njima, predstavljajući pravi show u kojem sudjelujete. Hvale i mogućnost da se meso može savršeno začiniti po želji.
Flambé Steak Diana slovi za pravi kulinarski performans. Plamen će pred očima gostiju stvoriti nezaboravan doživljaj, dok meso ostaje ružičasto i sočno. Detalj poput kutije sa šest različitih soli pokazuje posvećenost svakom aspektu posluživanja. Atmosfera restorana je izuzetno topla i obiteljska, a gosti kažu da se osjećaju kao stalni gosti iako su došli prvi put. Usluga je kao kod starih majstora, što čini svaki obrok intimnim i osobnim iskustvom.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lošinj Hotels & Villas.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....