BOLNI HIDROCEFALUS

MEDVJEDICA S MIGRENOM U Laosu nisu ni pomislili da je uspavaju: Champa je prva na svijetu podlegnuta operaciji mozga

Dok većinu životinja sa ovakvim stanjem u zapadnim državama uspavljuju, stroga budistička tradicija u Laosu i zakoni o zaštiti divljih životinja nisu na to ni pomislili

Trogodišnji azijski crni medvjed prvi je od svoje vrste na svijetu koji je podlegnut operaciji mozga.

Naime, medvjedica Champa, koja živi na planinama sjevernog Laosa oduvijek je odskakala od ostalih još otkako je kao mladunče dovedena u utočište zbog isturenog čela i zbog poteškoća u druženju s drugim medvjedima.

Kada je njezino ponašanje postalo još čudnije i kada joj se vid zamaglio, osoblje utočišta počelo je sumnjati na hidrocefalus, bolest koju karakteriziraju konstantne migrene.

Dok većinu životinja sa ovakvim stanjem u zapadnim državama uspavljuju, u Laosu gdje vlada stroga budistička tradicija i zakoni o zaštiti divljih životinja na to nisu ni pomislili, piše National Geographic.

Champa je podlegnuta šestosatnoj operaciji koju je vodio veterinar Pizzi koji radi u zoološkom vrtu Edinburgh u Škotskoj.

Izvršni direktor utočišta Free the Bears, Matt Hunt, kazao je kako se sljedećeg jutra Champa probudila i izgledala kao posve drugi medvjed.

- Puno je više prepoznavala. Ne možemo sa sigurnošću reći je li njezin vid potpuno bistar, no sigurno je poboljšan - kazao je Hunt.

Medvjedica Champa sada, šest tjedana nakon operacije, dobiva na težini i puno je aktivnija i društvenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:16