OMILJENI ODJEVNI PREDMET

Mnogi kažu da traperice nikad ne treba prati. No, pogledajte kakva je to prijetnja za zdravlje!

 Bobby Yip / REUTERS

Protivnici pranja traperica tvrde da topla voda i deterdžent mogu ubrzati proces blijeđenja te zato pozivaju sve ljubitelje traperica da ih ne peru u perilicama za rublje, prenosi Independent.

Direktor Levi'sa Chip Bergh tvrdi da trebamo prestati prati traperice jer je to dobro za okoliš budući da se štedi voda i energija. 'Ako popričate s pravim ljubiteljima traperica, oni će vam reći da ih ne perete', rekao je Bergh u intervjuu 2014. godine.

Savjet se može činiti nehigijenski, no osim eventualnog lošeg mirisa, mikrobiolozi kažu da vaše zdravlje neće biti na udaru ako nikada ne operete svoje traperice. Međutim, je li doista sigurno ne prati traperice?

Profesor mikrobiologije sa Sveučilišta u Innsbrucku, Bernhard Redl, tvrdi da ne postoje dokazi da nepranje traperica može naštetiti zdravlju čovjeka. Bakterije, stanice kože i znoj prelaze s nas na traperice, no ti mikroorganizmi koji su ljudskog podrijetla, prema profesorici ljudske ekologije Rachel McQueen, 'većinom nisu štetni za čovjeka'.

'Postoje okruženja gdje je posjedovanje sterilne odjeće važno', kaže McQueen. Neoprane traperice tako ne bi bile poželjne u bolnicama gdje odjeća može prenijeti infekciju. No, kako kaže McQueen, pranje ruku je u tim slučajevima važnije od pranja traperica.

Prije nekoliko godina jedan od studenata profesorice McQueen nosio je svoje traperice 15 mjeseci bez pranja. Nakon tih 15 mjeseci testirane su za bakterije. Student je potom traperice oprao te ih je nosio još 13 dana. Prisutnost bakterija ponovno je mjerena. 'Količine bakterija u prvom i drugom mjerenju bile su jako slične. Pronašli smo uglavnom uobičajenu kožnu floru', rekla je McQueen.

Premda nepranje traperica po svemu sudeći nije štetno za zdravlje, njihov miris kao posljedica nepranja mogao bi biti problem. Ljubitelji traperica tvrde da je zamrzavanje traperica ključ za ubijanje bakterija i neugodnog mirisa, no za to ne postoje znanstveni dokazi.

'Jasno je da zamrzavanje ne može ubiti većinu bakterija', kaže Redl te dodaje da ih to samo stavlja u fazu mirovanja. Bakterije prestanu rasti dok su u zamrzivaču, no aktiviraju se čin se hlače ugriju i dođu u doticaj s ljudskom kožom. 'Kada govorimo o eliminaciji bakterija i neugodnih mirisa, prozračivanje traperica na suncu puno je bolja opcija od smrzavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:51