ISTINA O TRETMANIMA

STRUČNJACI ZA NOVI APPEAL 'Dame, na ova mjesta u Hrvatskoj nikako nemojte ići na tretmane uljepšavanja i pomlađivanja. Unatoč primamljivim cijenama!'

 
 Profimedia, Alamy

Halo, dobar dan, povećala bih usne filerima, nazvala sam jedan kozmetički salon čiji sam oglas pronašla na portalu s grupnim popustima.

“Popunjavanje bora na licu ili povećanje usnica - odmah vidljivo pomlađivanje uz efekt koji traje od 9 do čak 14 mjeseci za samo 1399 kn uz popust od 53 posto”, stajalo je u oglasu. Cijena jednog mililitra filera predviđenog za povećanje usana inače stoji oko 3200 kn, stoga je ova ponuda pravi ulov. Ali to nije sve, naravno, dobije se još i 50 posto popusta na još jedan tretman po odabiru.

- Čitala sam na portalu s popustima da mogu kod vas to napraviti hijaluronskim filerima pa se malo raspitujem prije nego što rezerviram termin jer me malo strah s obzirom na to da mi je prvi put - objašnjavam.

- Pa da, i? Sve piše u tom oglasu! - negoduje ženski glas s druge strane.

- Zanima me o kojim se filerima radi, tko će me pikati, kolika mi je količina potrebna, hoće li me boljeti? - nabrajam.

- Pa sve vam piše, nemam baš vremena, trebate doći, ne mogu znati na pamet ništa dok vas ne vidim. Dolazi nam jedna liječnica obiteljske medicine po potrebi koja injicira filere. Stavimo vam anesteziju u kremi sa 10 posto lidokaina, a 1 ml vam je dovoljan za napumpati usne - objašnjava.

- Možda ću ipak biti sigurnija ako odem u neku polikliniku, kako da znam da će baš zbog mene doći liječnica? Ima li potrebne edukacije? - provociram.

- Ne bih vam to preporučila. Mi smo vam puno profesionalniji. Svaki pacijent ima svoju iglu i ne dijelimo mililitre. Tako vam rade u poliklinikama s puno pacijenata, sve razrjeđuju. Bolje ćete proći kod nas - uvjerava me. Rekla sam da ću joj se javiti poslije jer moram razmisliti.

Potvrđene glasine

Ovo je jedan od desetak razgovora koje smo obavili s djelatnicima frizerskih i kozmetičkih salona diljem Hrvatske za koje smo jednostavnim pretraživanjem interneta saznali da injiciraju klijentima dermalne filere i botoks. Povedeni glasinama o navodnim neinvazivnim tretmanima koje nestručne osobe bez potrebnih kvalifikacija provode u neadekvatnim prostorima s preparatima upitnog porijekla i kvalitete odlučili smo i sami provjeriti stanje na tržištu.

Glasine su se pokazale istinitima, a naša saznanja potvrdilo je i Ministarstvo zdravstva u pisanom odgovoru: “U Službi zdravstvene inspekcije zaprimljene su pritužbe koje se odnose na apliciranje botoksa dermalnih filera u kozmetičkim salonima. U svezi s navedenim postupilo se sukladno odredbama Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti”.

Neja Markičević / CROPIX

Isti zakon propisuje i novčane kazne koje sežu od 5000 do 50.000 kn jer filere i botoks smiju ubrizgavati samo “doktori dentalne medicine, doktori medicine i doktori medicine specijalisti koji su kompetencije za navedene zahvate stekli u okviru specijalističkog usavršavanja ili imaju odgovarajući dokaz o završenoj edukaciji izdan od nadležnog stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora”, kažu u Ministarstvu. A stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora koje je osnovano kao multidisciplinarni tim stručnjaka upravo zbog edukacije, razmjene iskustava, organiziranja simpozija i radnih edukacijskih tečajeva, kao i suradnje s međunarodnim srodnim organizacijama, favorizirajući nekirurške i minimalno invazivne metode i tehnike je Hrvatsko društvo za estetiku lica na čijem je čelu univ. mag. Željko Rotim, dr. med. dent.

- Tržište je kontaminirano nelegalnim, neprovjerenim, neregistriranim i nesigurnim preparatima, koji se sve više nude u kozmetičkim i frizerskim salonima, a mogu se prepoznati i po tome što su neshvatljivo jeftini. Njihova primjena može čak biti i nesigurna pa tako i opasna po ljudsko zdravlje sama po sebi jer nisu prošli nikakvu provjeru, nego se prodaju na crno, nose u torbama i nude po salonima, privatnim stanovima i partyjima, pa čak i ordinacijama - objašnjava dr. Rotim, upozoravajući na neadekvatne uvjete u kojima se provode tretmani.

Sukladno pravilniku Ministarstva, spomenuti neinvazivni tretmani smiju se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama ordinacijama, poliklinikama ili klinikama koje imaju rješenje Ministarstva za rad. Kozmetički, frizerski i razni saloni za njegu tijela, noktiju i depilacije nemaju medicinski sigurne uvjete za izvođenje medicinskih zahvata te se nalaze u prekršaju koji u slučaju inspekcijske kontrole podliježu sankcijama. Sve je dobro dok se ne dogodi komplikacija, kaže dr. Rotim, no i one su sve češće.

Kobne posljedice

- Komplikacije mogu biti jednostavne kao što su prolazni hematomi, no mogu biti i kompliciraniji, kao što su noduli i granulomi, svojevrsne kvržice na tretiranom području lica. Česte su asimetrije, upalne reakcije te spuštanje očnog kapka i smanjenja vidnog polja. Postoje i vrlo ozbiljne komplikacije kao što je nekroza, odnosno odumiranje tkiva, koje je izuzetno komplicirano za liječenje i uglavnom završi na sistemskoj terapiji ili kirurgiji.

U najtežim slučajevima, ako se hijaluronski filer ubrizga u pogrešno mjesto i opstruira krvne žile, može doći do nekroza velikih površina lica pa i sljepila - naglašava dr. Rotim. Slučajevi komplikacija događaju se jer je na tržištu sve više lažnih krivotvorenih i nesigurnih te potencijalno i opasnih po ljudsko zdravlje filera i botoksa, dodaje, koji se često i razrjeđuju. Takvi se preparati, kao i oni krivotvoreni, mogu nekontrolirano nabaviti preko interneta, ali i od preprodavača na crno, zbog čega je više mjesta gdje se neovlašteno koriste bez ikakve kontrole mjerodavnih službi.

Tko smije ubrizgati botoks

Prema podacima kojima raspolaže Agencija za lijekove i medicinske proizvode u prometu u Hrvatskoj dostupni su dermalni fileri više od 15 proizvođača, a pripadaju kategoriji medicinskih proizvoda niže klase rizika. Do sada je u Ministarstvu zdravstva zaprimljena samo jedna prijava vezana uz promet hijaluronskih filera, a Farmaceutsko-inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da proizvod imao važeće potvrde te da su smjeli biti na tržištu Europske unije.

Po pitanju botoksa stvari su ipak postrožene jer je riječ o toksinu koji mora biti vrlo precizno i stručno pripremljen. HALMED je odobrio sedam lijekova koji sadrže djelatnu tvar botulinski toksin tipa A, a njihovi su proizvođači irska tvrtka Allergan Pharmaceuticals te njemačka Merz Pharma. Svi se izdaju na recept, a u HDEL-U kažu da je u ljekarnama dovoljno spomenuti ime bilo kojeg estetskog kirurga i kupiti botoks bez recepta, no predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, mag. pharm., kaže da nije tako.

- Ljekarne su mjesta gdje se prodaje mala količina filera, s obzirom na to da se većinom distribuiraju prema ordinacijama u kojima se apliciraju. Oni se mogu dobiti bez recepta, ali po preporuci liječnika koji ga jedini smiju aplicirati. Botoks se, pak, distribuira samo prema bolnicama i privatnim poliklinikama - rekla je Soldo.

Kako bi se pacijenti zaštitili, Hrvatsko društvo za estetiku lica sugerira da se prije bilo kakvih zahvata dobro informiraju i o samom zahvatu, ali i o tome tko izvodi te zahvate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:21