STAŠA DOBLANOVIĆ RANDALL

DIZAJNERICA NA BRANIKU JEDNAKOSTI Za kolekciju za London Fashion Week ideju mi je dala prijateljica iz Iraka koja nigdje nije mogla naći trendi hidžab

Stašina kolekcija nudit će se u pop-up shopu u Soho, a radila je i za Francuza Rolanda Moureta kojeg obožava Meghan Markle

Staša Doblanović Randall predstavlja već drugu kolekciju na londonskom Fashion Weeku, a britanski Vogue, Tatler i Glamour samo su neki od magazina koji su pisali o njezinoj prvoj, ujedno i zimskoj kolekciji “4sqm of Pure” u kojoj su prevladavale tamne boje i stroge linije krojeva.

Ona je 27-godišnja hrvatska dizajnerica koja već tri godine živi i radi u Londonu gdje će u rujnu na Tjednu mode predstaviti svoju drugu kolekciju “Equality” koja spaja modest i trendi, tradicionalno i suvremeno u modnom dizajnu.

- Samim imenom kolekcije, ‘Equality’ što znači jednakost, željeli smo naglasiti da smo svi jednaki, isti, bez obzira na vjeroispovijest ili boju kože. Želimo naglasiti ravnopravnost u modi i životu svih žena, bez obzira na to iz kojeg miljea dolaze - objasnila je Staša kojoj je inspiracija za kolekciju bila prijateljica Mariam Sharif koja nosi hidžab pa joj se požalila koliko joj je teško pronaći adekvatnu odjeću.

Novo prijateljstvo

- Mariam je rodom iz Iraka, no živi u Londonu već 23 godine. Upoznale smo se prije dvije godine kad sam šivala njezinu privatnu odjeću jer joj je, s obzirom na to da nosi hidžab, teško pronaći odjeću koja je istodobno i trendi i modest. Mariam me upoznala s islamskom vjeroispovijesti, tradicijom i modom. S vremenom se razvilo prijateljstvo i ideja da zajedno napravimo kolekciju koju će moći nositi sve žene i djevojke.

Odlučile smo raditi zajedno na kolekciji. Ja sam dizajnirala, a zajedno smo odlučivale koje komade ćemo izrađivati i koje materijale ćemo koristiti. Pazile smo da materijali budu kvalitetni i kad god je to bilo moguće, birale smo prirodne materijale kako bi koža mogla disati. To je doista bitno jer je u modest modi većina tijela pokrivena - otkrila nam je Staša govoreći o modest modi koju nose žene koje pokrivaju određeni dio tijela, a pod tim pojmom misli na sve one koje tijelo pokrivaju zbog svojih religijskih uvjerenja, ali i na sve druge koje žele pokriti neki dio tijela kako bi odrazile određenu estetiku.

40 komada odjeće

U boomu provokativne i ekscentrične mode, prozirnih tkanina, dubokih dekoltea i velikih proreza koji više otkrivaju nego što pokrivaju, Stašina je kolekcija osvježenje. Ženstvena je, ali umjerena, po bontonu. Njezini su outfiti prikladni svakom protokolu, a dostojni su i kraljevskog dvora. U njezinim kreacijama svaka žena postaje dama.

Komadi su minimalistički, strukturiranog stila, u bojama od crne do bijele, preko prljave pink i duboko plave. Kolekcija se sastoji od 40 komada odjeće koje su Staša i Mariam složile u nešto više od 20 stylinga.

- Tu su kaftani i kimono, koji su vrlo minimalistički, zatim duge haljine koje savršeno pokrivaju većinu tijela, ali su lepršave i svojom minimalnošću naglašavaju eleganciju. Imamo hlače koje se ističu dodanim detaljima koji prekrivaju nogavice ili velike falde na prednjoj strani. Dužina hlača seže do gležnjeva.

No, imamo i jedne kratke hlačice. Većina suknji je također dizajnirana tako da sežu do gležnja, ali imamo i jednu mini suknju - nabraja dizajnerica rodom iz Pule koja je diplomirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Londonu gdje je nastavila graditi svoj brend Staša koji je pokrenula još u Zagrebu.

U London se prije tri godine preselila iz ljubavi - prema modi, ali i prema čovjeku njezina života.

- Planirala sam se odseliti još od ranih godina mojeg fakulteta jer London je velik i svakome omogućava da radi ono što voli jer je to grad koji nikad ne spava i miruje. Volim izazove i nova iskustva, zato sam spakirala kofere i otišla. Jedan od razloga je bio što sam u kolovozu 2015. dobila praksu za jedan mali brend pod imenom Gan Gan London.

No, nije me samo ljubav prema modi dovela do Londona. Dogodila se i ljubav, i to ona prava koja je također zaslužna za moje preseljenje. Još 2011. godine na ljeto, kad sam se odmarala od fakulteta, u mojoj rodnoj Puli upoznala sam Engleza Charlesa Jordana Randalla koji je danas moj muž. I eto, sve se savršeno poklopilo - priča Staša.

Pri izradi kolekcije posebnu je pažnju posvetila odabiru materijala i samoj izradi odjevnih predmeta, što je imala prilike izvrsno izučiti radeći za francuskog dizajnera Rolanda Moureta, genijalca kojeg obožava vojvotkinja Meghan i koji se krije iza dizajna popularnog “galaxy” kroja haljine.

U novoj kolekciji, na kojoj je radila godinu dana, koristila je bambus, svilu i pamuk. Proces počinje od izrade skica, krojeva pa do potrage za materijalima od kojih će se u Hrvatskoj izraditi njezine nove kreacije.

Akcija u Labinu

- Prije dvije godine počela sam raditi s Udrugom INPROMO, s Radnom jedinicom za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Labinu. To je Centar za inkluziju i podršku u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama.

Ako imam veće narudžbe, pripremim krojeve i materijale te sve šaljem u Labin jer svakako želim da mi se roba izrađuje u Hrvatskoj - objašnjava Staša koja je nedavno dobila poziv londonske modne platforme Wear the Walk da njezina kolekcija bude dio njihova pop-up shopa tijekom London Fashion Weeka, koji će se nalaziti u Sohou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:36