STAŠA DOBLANOVIĆ RANDALL

DIZAJNERICA NA BRANIKU JEDNAKOSTI Za kolekciju za London Fashion Week ideju mi je dala prijateljica iz Iraka koja nigdje nije mogla naći trendi hidžab

    AUTOR:
    • Petra Plivelić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.08.2018. u 17:00

Stašina kolekcija nudit će se u pop-up shopu u Soho, a radila je i za Francuza Rolanda Moureta kojeg obožava Meghan Markle

Staša Doblanović Randall predstavlja već drugu kolekciju na londonskom Fashion Weeku, a britanski Vogue, Tatler i Glamour samo su neki od magazina koji su pisali o njezinoj prvoj, ujedno i zimskoj kolekciji “4sqm of Pure” u kojoj su prevladavale tamne boje i stroge linije krojeva.

Ona je 27-godišnja hrvatska dizajnerica koja već tri godine živi i radi u Londonu gdje će u rujnu na Tjednu mode predstaviti svoju drugu kolekciju “Equality” koja spaja modest i trendi, tradicionalno i suvremeno u modnom dizajnu.

- Samim imenom kolekcije, ‘Equality’ što znači jednakost, željeli smo naglasiti da smo svi jednaki, isti, bez obzira na vjeroispovijest ili boju kože. Želimo naglasiti ravnopravnost u modi i životu svih žena, bez obzira na to iz kojeg miljea dolaze - objasnila je Staša kojoj je inspiracija za kolekciju bila prijateljica Mariam Sharif koja nosi hidžab pa joj se požalila koliko joj je teško pronaći adekvatnu odjeću.

Novo prijateljstvo

- Mariam je rodom iz Iraka, no živi u Londonu već 23 godine. Upoznale smo se prije dvije godine kad sam šivala njezinu privatnu odjeću jer joj je, s obzirom na to da nosi hidžab, teško pronaći odjeću koja je istodobno i trendi i modest. Mariam me upoznala s islamskom vjeroispovijesti, tradicijom i modom. S vremenom se razvilo prijateljstvo i ideja da zajedno napravimo kolekciju koju će moći nositi sve žene i djevojke.

Odlučile smo raditi zajedno na kolekciji. Ja sam dizajnirala, a zajedno smo odlučivale koje komade ćemo izrađivati i koje materijale ćemo koristiti. Pazile smo da materijali budu kvalitetni i kad god je to bilo moguće, birale smo prirodne materijale kako bi koža mogla disati. To je doista bitno jer je u modest modi većina tijela pokrivena - otkrila nam je Staša govoreći o modest modi koju nose žene koje pokrivaju određeni dio tijela, a pod tim pojmom misli na sve one koje tijelo pokrivaju zbog svojih religijskih uvjerenja, ali i na sve druge koje žele pokriti neki dio tijela kako bi odrazile određenu estetiku.

40 komada odjeće

U boomu provokativne i ekscentrične mode, prozirnih tkanina, dubokih dekoltea i velikih proreza koji više otkrivaju nego što pokrivaju, Stašina je kolekcija osvježenje. Ženstvena je, ali umjerena, po bontonu. Njezini su outfiti prikladni svakom protokolu, a dostojni su i kraljevskog dvora. U njezinim kreacijama svaka žena postaje dama.

Komadi su minimalistički, strukturiranog stila, u bojama od crne do bijele, preko prljave pink i duboko plave. Kolekcija se sastoji od 40 komada odjeće koje su Staša i Mariam složile u nešto više od 20 stylinga.

- Tu su kaftani i kimono, koji su vrlo minimalistički, zatim duge haljine koje savršeno pokrivaju većinu tijela, ali su lepršave i svojom minimalnošću naglašavaju eleganciju. Imamo hlače koje se ističu dodanim detaljima koji prekrivaju nogavice ili velike falde na prednjoj strani. Dužina hlača seže do gležnjeva.

No, imamo i jedne kratke hlačice. Većina suknji je također dizajnirana tako da sežu do gležnja, ali imamo i jednu mini suknju - nabraja dizajnerica rodom iz Pule koja je diplomirala modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Londonu gdje je nastavila graditi svoj brend Staša koji je pokrenula još u Zagrebu.

U London se prije tri godine preselila iz ljubavi - prema modi, ali i prema čovjeku njezina života.

- Planirala sam se odseliti još od ranih godina mojeg fakulteta jer London je velik i svakome omogućava da radi ono što voli jer je to grad koji nikad ne spava i miruje. Volim izazove i nova iskustva, zato sam spakirala kofere i otišla. Jedan od razloga je bio što sam u kolovozu 2015. dobila praksu za jedan mali brend pod imenom Gan Gan London.

No, nije me samo ljubav prema modi dovela do Londona. Dogodila se i ljubav, i to ona prava koja je također zaslužna za moje preseljenje. Još 2011. godine na ljeto, kad sam se odmarala od fakulteta, u mojoj rodnoj Puli upoznala sam Engleza Charlesa Jordana Randalla koji je danas moj muž. I eto, sve se savršeno poklopilo - priča Staša.

Pri izradi kolekcije posebnu je pažnju posvetila odabiru materijala i samoj izradi odjevnih predmeta, što je imala prilike izvrsno izučiti radeći za francuskog dizajnera Rolanda Moureta, genijalca kojeg obožava vojvotkinja Meghan i koji se krije iza dizajna popularnog “galaxy” kroja haljine.

U novoj kolekciji, na kojoj je radila godinu dana, koristila je bambus, svilu i pamuk. Proces počinje od izrade skica, krojeva pa do potrage za materijalima od kojih će se u Hrvatskoj izraditi njezine nove kreacije.

Akcija u Labinu

- Prije dvije godine počela sam raditi s Udrugom INPROMO, s Radnom jedinicom za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Labinu. To je Centar za inkluziju i podršku u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama.

Ako imam veće narudžbe, pripremim krojeve i materijale te sve šaljem u Labin jer svakako želim da mi se roba izrađuje u Hrvatskoj - objašnjava Staša koja je nedavno dobila poziv londonske modne platforme Wear the Walk da njezina kolekcija bude dio njihova pop-up shopa tijekom London Fashion Weeka, koji će se nalaziti u Sohou.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo